- Obdržená poděkování: 0
FAI - F5J
- Petr Dušek
- Malý bůh
-
Méně
Více
14 roky 8 měsíce nazpět #5418
napsal Petr Dušek
Odpověď od Petr Dušek na téma FAI - F5J
Podle mě to "po větru" je nepřesný překlad, v originále "launched into wind" je doslova přeloženo "odstartovat do větru (nebo na vítr)"?? Snad nás nějaký angličtinář poučí. Startovat po větru je samozřejmě blbost...
Jinak některé ty odstavce pod 5.5.10.10 jsou takový pozůstatek původních protizoomovacích opatření, a podle mě v současných pravidlech postrádají význam.
Letový čas se měří od vypuštění modelu z ruky, je jedno jak dlouho motoruješ, jen to nesmí být víc než 30 sekund.
Jinak některé ty odstavce pod 5.5.10.10 jsou takový pozůstatek původních protizoomovacích opatření, a podle mě v současných pravidlech postrádají význam.
Letový čas se měří od vypuštění modelu z ruky, je jedno jak dlouho motoruješ, jen to nesmí být víc než 30 sekund.
Pro možnost přispívání do fóra je nutné: Přihlásit se .
14 roky 8 měsíce nazpět #5419
napsal sgames
ad motor : ach so ... jakmile hodim ero,tim padem uz to dava smysl.
ad vetr / po vetru : jo to bude asi nejaky prekladatelsky bazmek snad
kazdopadne tam je porad to vsichni musi vystartovat stejnym smerem ? v pripade bezvetri smer urci rozhodce
ad vetr / po vetru : jo to bude asi nejaky prekladatelsky bazmek snad
kazdopadne tam je porad to vsichni musi vystartovat stejnym smerem ? v pripade bezvetri smer urci rozhodce
- Petr Dušek
- Malý bůh
-
Méně
Více
14 roky 8 měsíce nazpět #5420
napsal Petr Dušek
Odpověď od Petr Dušek na téma FAI - F5J
Ještě malé vysvětlení. Pokud zde vystupuji jako obhájce nových F5J pravidel, týká se to základní filozofie pravidel, tj. zohlednění vypínací výšky do hodnocení letu. Pokud jde ovšem o vlastní text pravidel, už jsem to myslím někde psal, spousta odstavců by tam podle mě nemusela být a zbytečně regulují a nařizují věci, které by měly zůstat na rozhodnutí závodníka nebo pořadatele.
Start jedním směrem nemusí být na závadu, v F3J taky všichni musejí startovat jedním směrem, spíš mi vadí ten předpis plynulého a rovnoměrného stoupání... to se dá těžko nějak regulovat a ze země hodnotit.
Start jedním směrem nemusí být na závadu, v F3J taky všichni musejí startovat jedním směrem, spíš mi vadí ten předpis plynulého a rovnoměrného stoupání... to se dá těžko nějak regulovat a ze země hodnotit.
- Tomas Hruby
- Malý bůh
-
Méně
Více
14 roky 8 měsíce nazpět #5421
napsal Tomas Hruby
Odpověď od Tomas Hruby na téma FAI - F5J
FAI originál v EN lze doslova přeložit "startovat do větru", ale je to z hlediska letectví spíš fráze, kterou bych klidně přeložil jako "proti větru". Pokud to Slováci mají jako "po vetru", tak bych to bral jako chybný překlad, víc v tom nehledej.
K tomu směru - to ber jako bezpečnostní opatření, prostě by všichni měli startovat v linii. Odhaduji, že při sporu by byl výklad asi ve stylu, že se nebude řešit drobná odchylka, naproti tomu ale v případě, že bys startem "šikmo" donutil někoho jiného kličkovat z obavy před srážkou atd., tak by byl jeho případný protest nejspíš uznán a mohl bys být vynulován. Ale v praxi bych s tímhle problémy nečekal.
K tomu co teď psal Petr - taky myslím, že komentáře o plynulém stoupání někdo přepsal bez přemýšlení z UK pravidel pro "switche", tady to nebude mít význam (antizoom je dán těmi 10s po vypnutí motoru pro zápis výšky).
K tomu směru - to ber jako bezpečnostní opatření, prostě by všichni měli startovat v linii. Odhaduji, že při sporu by byl výklad asi ve stylu, že se nebude řešit drobná odchylka, naproti tomu ale v případě, že bys startem "šikmo" donutil někoho jiného kličkovat z obavy před srážkou atd., tak by byl jeho případný protest nejspíš uznán a mohl bys být vynulován. Ale v praxi bych s tímhle problémy nečekal.
K tomu co teď psal Petr - taky myslím, že komentáře o plynulém stoupání někdo přepsal bez přemýšlení z UK pravidel pro "switche", tady to nebude mít význam (antizoom je dán těmi 10s po vypnutí motoru pro zápis výšky).
14 roky 8 měsíce nazpět #5422
napsal sgames
no u termicke kategorie bych teda rozhodne necekal omezovani toho temer zakladniho a to je vybrat spravny smer a letet do termiky.
kdyz si jako jediny vsimnu ze za zady leti hejno vlastovek a chytaji mouchy nekde vysoko, a nekdo mi rekne " let dopredu" kde bude treba ocividne kledak ? WTF ?
kdyz si jako jediny vsimnu ze za zady leti hejno vlastovek a chytaji mouchy nekde vysoko, a nekdo mi rekne " let dopredu" kde bude treba ocividne kledak ? WTF ?
- Jan Kubica
- Malý bůh
-
Méně
Více
14 roky 8 měsíce nazpět #5423
napsal Jan Kubica
Odpověď od Jan Kubica na téma FAI - F5J
"Seš akrobat ne?" Po 5 m půlpřemet, půlvýkrut a pryč od klesáku (kdyby to tak šlo poznat předem).
Ten smysl je opravdu pouze v tom, že při hromadném startu musí být "bezpečno", ale spíše bych to viděl na neomezení ostatních než předpis "proti větru" (tak bych to přeložil já). Nehledě na to, že nikde není napsáno, kam až je "start" - jestli až nahoru nebo do jen do 10 m.
Jak psal Petr, ta pravidla jsou "zaplevelená" spoustou nesmyslů (velbloud je kůň navržený komisí), ale jsem rád, že jsou.
Jel byste někdo do Dubnice 15.10.? H.
Ten smysl je opravdu pouze v tom, že při hromadném startu musí být "bezpečno", ale spíše bych to viděl na neomezení ostatních než předpis "proti větru" (tak bych to přeložil já). Nehledě na to, že nikde není napsáno, kam až je "start" - jestli až nahoru nebo do jen do 10 m.
Jak psal Petr, ta pravidla jsou "zaplevelená" spoustou nesmyslů (velbloud je kůň navržený komisí), ale jsem rád, že jsou.
Jel byste někdo do Dubnice 15.10.? H.
Vygenerováno za 0.222 sekund