Eurocup pravidla 2013 - ČR RCEK Pravidla 2013

Více
14 roky 1 týden nazpět #7354 napsal pavol polonec

Aleš Krátký napsal: jak jsem dneska četl (a později dal na stoupak) tu cenu ruského výšokměru napadlo mne to samé, ale to je bohužel už jiná kategorie :-/ doslova FAI F5J-small, a to je na hony daleko od RCEK (jiný styl litani,jine přistání atd)

ano samozrejme ,odpadne nezmyselne stupanie modelu do bezvedomia cca 400-500m potom to "napadat" :)

ps nebrat osobne

Pro možnost přispívání do fóra je nutné: Přihlásit se .

Více
14 roky 1 týden nazpět #7355 napsal sgames
tak ted uz se lita bezne si myslim od 250 - 300 metru (500+ uz snad nikdo neleta)

"propastnym rozdilem" myslim zcela jinou ideu letani RCEK.pro mne to byl takovy zmatek poprve,ze jsem z toho jeste ted divoky

Více
14 roky 1 týden nazpět #7356 napsal Petr Dušek

Tomas Hruby napsal: ...kvůli ohledu na styl RCEK mu diskvalifikuji Castora a bude mít kus pravdy...

Tomuhle moc nerozumím, na jedné straně opěvuješ "nový" slyl létání ala F3J (viz J. Adámek), a tady zas vymýšlíš jak zachránit styl RCEK ??

Druhá poznánka, už tedy asi popáté... RCEK je poměrně živá kategorie, nechte ji tedy žít (nebo dožít) jak je a na malé výškoměry si vezměte RCEJ. Tu drží už jen jeden z otců zakladatelů Jarda Lhota jen tak ze zvyku. Tato poznámka se týká samozřejmě pouze nás, na Slovensku je jiná situace, malou kategorii mají jen jednu a k výškoměrum nepochybně lepší vztah.
Dále - pokud už malé výškoměry (podle mě zbytečné - viz níže), tak jako menší kopii F5J, tzn. stejná penalizace, stejné přistání atd. Proč do každé kategorie zanášet nějaké jiné počty.
A do třetice, kdo zkusí F5J, zjistí že s malým už to není ono, a tudíž mám pocit, že vymýšlení malých výškoměrů je jen tříštění sil. Kdo má 2,3m Daidala, už si v pohodě zalítá i F5J, nepotřebuje jinou kategorii.

Více
14 roky 1 týden nazpět #7357 napsal Radek Novotny
Pravda Petře, co to je za furt za Tomášovo nápady ohledně překopávání RCEK, kategorie s docela velkou členskou základnou... Jestli někde zrají výškoměry, tak leda u něj, a ne v RCEK... Ta funguje zatím v pohodě, tak jak je. A jestli to bude s výškoměrem fakt tak ůžasný, tak si jako nová kategorie určitě najde své piloty, a třeba i z RCEK...

Návrh Tomáš mi připadá jak:... Dejte mi slušně fungující firmu s dobrým odbytem (počet RCEK pilotů), já Vám tam něco změním, a uvidíte, že to bude možná i stejně dobré jako dnes... ale mně se to bude líbit určitě. A protože nebude jiná alternativa kromě plechovek, tak všichni odběratelé budou muset lítat výškoměry, i kdyby na chleba nebylo...

Měl by spíše říct, Dejte mi skomírající fabriku RCEJ nebo založme novou, a já vám něco nového zavedu a změním (výškoměr), a uvidíte, jak si povede v konkurenci... ;)

Více
14 roky 1 týden nazpět - 14 roky 1 týden nazpět #7358 napsal Radek Novotny
A ohledně rozpětí u možné nové malé výškoměrky, tak opět limit 2.5 je akorát malá kopie velkých F5J, se zmenšující se možností opravdu modelařit, a stavět své vlastní, konkurence schopné modely. V RCEK, díky rozpětí, je stále ještě dost modelářů, a nejen RC pilotářů. SMČR je svaz modelářů od podstaty slova modelařit, ane jen koupit a řídit modely...

Na co zmenšovat laminátové F5J na 2.5m, snad kvůli prostoru v autě...?

RCEJ a RCEK byly moc super, právě pro možnou domácí kreativitu. Limity rozpětí kolem 2m to právě udělají jiné od F5J, ale s podobnou taktikou. A lidový název kategorie? Třeba F5J/2, tedy název PŮLKY, limit rozpětí ve velkých F5J je 4m...

Akorát je stále nedořešena kontrola výškoměrů, a hlavně docela složité počítání. To už by i stačilo od letového času jednoduše odpočítat poloviční počet bodů z metrů z odpípnuté FAI výšky... Stejná krabička, stejný SW...

Ale třeba se i mýlím... ;)
Poslední úprava: 14 roky 1 týden nazpět

Více
14 roky 1 týden nazpět #7359 napsal Tomas Hruby
Já jsem dost jasně napsal, že zrovna u té hmotnosti nemám nijak vyhraněný názor a že to je na diskusi...
Naproti tomu třeba na tu menší penalizaci poměrně vyhraněný názor mám - aby měla smysl "malá kategorie", tak by měla být mimo jiné i o něco jednodušší v létání, aby tu byl "náborový prvek", proto by méně krutá penalizace, třeba těch 0,25/1 místo 0,5/3 byla na místě. I ta by odradila lidu od letu "do stratosféry" a nutila je létat taktičtěji - za 300m by už bylo 150b dolů, tedy cca dvě minuty proti letu do 150m výšky s penalizací 37,5b.

Jinak k tomu dalšímu - opět souhlasím, že je o čem diskutovat a těch alternativ je více. Určitě to budeme drbat i v Chomutově, každopádně ale pokud by se uvažovalo o jakékoli změně (teď je jedno zda o "drobné" ve specifikaci motorů nebo "velké" s výškoměry), tak to víceméně musí být probráno někdy do MČR RCEK v září - tam se finálně osonduje "vůle lide" a pak už to musí pomalu na SMČR, zas tak moc času není.

Pro Aleše - ehm 250-300m - běžně se pořád létá na 30s motoru, to dělá i s "konvenčními motory" zcela jistě nad 300m, špička se blíží při 30s k 400m. K 250m se dostaneš za 20s, což je už vnímáno jako poměrně zkrácený motorový let. Lety výrazně pod 200m předvedou jen tu a tam tak tři lidi ze startovního pole... Nad 500m se asi opravdu letí jen výjimečně, to souhlasím, ale dost si vsadím na to, že kdyby se všem daly do modelů výškoměry, tak by letů aspoň mírně nad 400m bylo každou soutěž víc než dost ;) Takže ano, v tomto ohledu by to nemalá změna taktiky byla :D :lol:

Jinak pro Radka - to chápeš poměrně špatně, já si s tou divokou reakcí na představu, že se o trochu zjednoduší specifikace motoru nezačal... Já sám bych se jako k primární variantě klonil k tomu, dát do našich pravidel stejnou specifikaci motoru, jako bylo navrženo pro EC2013 a nic víc neřešit. Tvrdím pouze, že pokud by byl opravdu významný zájem o to nějak růst výkonů omezit (či přímo výkony proti dnešku snížit), tak potom (a teprve potom) je naprosto legitimní otázka, zda to raději neřešit systémově, tedy nejspíš s výškoměry, než všelijakými pofiderními limity motorů.

Ad rozpětí - v tom máš pravdu i nemáš, ve chvíli, kdy nejdeš tvrdě na limit 500g hmotnosti, je domácí stavba 2,5m v podstatě stejně pracná jako 2m. Ale tohle je zase bod, kde jsem napsal, že by to v případě zájmu o tuto kategorii byl určitě bod k diskusi a proti jiným názorům nic nemám, to musí teprve postupně krystalizovat.

Vygenerováno za 0.197 sekund