Soutěže v roce 2013

RCEK Chomutov č.613, 17.8.2013

Více
12 roky 9 měsíce nazpět #10358 napsal Ivan Horejsi
Dovolim si trochu jednoduche matematiky. Inspiraci poskytl prof. Hosek, jeden z otcu zakladetelu modelarstvi.

Kosticka o strane 1:
Delka strany 1, plocha 6, hmotnost 1 (při hustote 1)
Kosticka o strane 2:
Delka strany 2, plocha 24 (4 x vice) a hmotnost 8 (8x vice)
2,4,8 jsou mocniny 2, jsou to tedy mocniny meritka zvetseni. První, druha, treti.

Eroplany o rozpeti 2 a 2,5 metru:
Meritko zvetseni 1,25
Plocha 1,25 x 1,25 = 1,562 x vetsi
Hmotnost 1,25 x 1,25 x 1,25 = 1,953 !!! krat vetsi, nez hmotnost 2 metrovky.
Jde ovšem o "plnokrevne" 2,5 metru - nikoliv 2m s natazenym křídlem.

Při stejne meritkove rychlosti poleti 2,5 metrovka 1,25 x rychleji v absolutni rychlosti. Kineticka energie je m x v*2. Zvyseni energie doplnte.
S tim souvisi setrvacnost a tedy i casova konstanta rizeni daného eroplanu.
Reakcni doba člověka je ale v obou pripadech stejna.

Samozrejme to neplati doslova, ale da se od toho odpíchnout.

A v tom je také hlavni tajemstvi toho, proc velke eroplany letaji lepe. Plus související vetsi rychlost, vetsi Re atd.
2 metrovka nemůže statisticky konkurovat 2,5 metrovce. Obcas muze vyhrat, diky schopnostem ridice, stesti atd.

Apropo, navrhoval bych pridat do pravidel zakaz pouziti stabilizačních systemu. V souvislosti s nimi se mluvi o MS F3B, kde zcela dominovali Nemci. Trochu to s tim souvisi.

Pro možnost přispívání do fóra je nutné: Přihlásit se .

Více
12 roky 9 měsíce nazpět #10359 napsal Jan Kubica
Konečně jsem dál pár fotek a povídání o Chomutovu na www.rcex.cz/?p=4439 . Napsal jsem tam i to, o čem jsem se bavil s Ivanem, což velmi souvisí s touto diskusí.

Podle mých zkušeností je rozdíl mezi Castorem (asi 2.5 m a asi 1 kg) a Virem (asi 2 m a asi 600 g) naprosto propastný. Asi jako mezi Radkovou audinou a mou fábií :-). S Castorem se dá všude doletět a odevšad se vrátit, je lépe vidět, drží stopu v přímém letu i kroužení. Opravdu, neporovnatelné. Docela se bojím, až se jednou zmůžu na "dospělé" F5J :-).

Podle mě je na další výškoměrovou kategorii, tentokrát 2m, už pozdě. Mimochodem, jsem tomu rád. Podle mě se s 2.5 m dá už termika létat plnohodnotně (čti nízko a daleko), s půlkilovým érem to nejde ani náhodou.

Na druhou stranu jemná úprava RCEK by vůbec nebyla obtížná, stačilo by omezit dobu chodu motoru nebo jinak omezit výšky. Dohodněte se ;-). H.

Více
12 roky 9 měsíce nazpět #10360 napsal Petr Dušek

Jan Kubica napsal: ...Docela se bojím, až se jednou zmůžu na "dospělé" F5J :-)

Honzo, na modelbazaru je k prodeji úplně nová Maxa a je to v Liberci, sáhni pod slamník a dojeď pro ni... ;) .

Více
12 roky 9 měsíce nazpět #10363 napsal Radek Novotny
...krasavice... :P
pořád mám pocit, že je to na mne nějak moc veliký...

Více
12 roky 9 měsíce nazpět #10377 napsal sgames

Radim Barč napsal: Uniká mi něco?

mi asi taky.
uz jsem to psal tady stoupak.cz/forum/pravidla/5965-f5j-2m-nebo-tak-nejak#10371
nevymyslejte "číčoviny" a lítejte termicky. basta :)

Vygenerováno za 0.212 sekund