Všechny otevřené přihlášky jsou k dispocizici zde : stoupak.cz/souteze/kalendar-akci/prihlasky

Účast na soutěžích v roce 2015

Více
10 roky 8 měsíce nazpět #15603 napsal Jan Kubica

Tomáš Hlavinka napsal: soutěž by měla být v první řadě přístupnější pro pořadatele!! No a to rozhodně není, nároky na vybavení techniku jsou úplně do detailu stejné jako u F5J. S tím letištěm no nevím jak jinde, ale u nás neznám žádné letiště, kde by se daly uspořádat jen malé a velké už ne. Zato znám většinu pořadatelů soutěží, kteří nechtějí pořizovat obsluhovat skladovat techniku pro pořádání soutěží. Pro mě jsou sympatické jednoduché, nepřetechnizované kategorie, které se dají udělat s tabulí a lístečky kdekoliv na louce. Jako jsou RCV2/RCVS/RCEO. Bez počítačů, zesilovačů, repráků, hodin, lidí okolo atd...

Tuto sezonu jsme u nás udělali na zkoušku asi dvě "klubové" soutěže s pevně nastavenou výškou 180m s všehochuť modely typu RCEK/RCEO. Všichni ze stejné výšky na 7minut + přistání jako F3J a bez přepočtu. Vlastně RCV2 s motorem a levným letadlem. Průběh letů a atmosféra na takovéto "soutěži" mě velice mile překvapila. Kdyby existovala nějaká taková kategorie, asi bych silně uvažoval, že si občas odskočím o větroňů zpět k elektro.

Tome, já mám pocit, že pořadatelů RCEV máme dost, takže v tom problém není. Taky si myslím, že pevně nastavená výška je ještě horší než proměnná. Ale za sebe můžu říci, že mě "halekání" z repráků hrozně otravuje a je to taky důvod, proč raději pojedu na enka než na véčka, pokud dojde k termínové kolizi. H.

Pro možnost přispívání do fóra je nutné: Přihlásit se .

Více
10 roky 8 měsíce nazpět #15604 napsal mrazek

Jan Kubica napsal:

Karel Mrázek napsal: Tak aby se s vaničkou nevylilo i dítě.

Ahoj Karle, nikdo přeci nic nevylévá, neruší ;-). Jen by mě zajímalo, proč jezdí tak málo lidí? Jestli je to kvůli modelům (obecně technice), kvůli pilotní úloze, nebo třeba jen vymíráme :-). Já to nevím... H.

Mě naopak překvapil relativně nižší věkový průměr na soutěžích RCEV než na jiných soutěžích, na které jsem se byl podívat (nebylo jich moc).
K náročnosti na vybavení pořadatelů. S jak málem se tato soutěž dá zorganizovat předvedli pořadatelé v Roudnici nad Labem a nemělo to chybu.

Více
10 roky 8 měsíce nazpět - 10 roky 8 měsíce nazpět #15605 napsal Radek Novotny
RCEV je kategorie (a výškoměry obecně) nechutně spravedlivá, je to pouze na individuálním rozhodnutí pilota, zhodnocení podmínek, a hlavně musí pilot dobře lítat, aby se nějak umístil. Je to mnohem náročnější než Káčka nebo Jéčka, kde se to dalo dohnat pohonem, a nebo v káčkách ještě navíc delším motorováním. V RCEV handikep nejde dohnat ničím...
Když si vezmete průměrnou vypínací výšku v RCEV někde 130-140m, tak to v káčkách odpovídá motorování 10-12 sekund podle modelu. Teď mi řekněte, kdo pravidelně v káčkách takto vypínal - naprosto nikodo....! B)
Ta spravedlnost základních pravidel platí pro všechny bez rozdílu, a ačkoliv to možná ani nepozorujete, tak tím, že se musí vypínat motor pod 200m, se spousta pilotů o hodně, hodně, zlepšila a lítají dnes (i jen po roce) mnohem líp a umí i pěkně zatápět i těm tradičním ex-káčkovým medailistům.

Co se týče malý účasti na soutěžích, slyšel jsem často i argument, že na to nemají letadlo, a nebo že je to náročný na umění , takže se nejdou před ostatními ztrapňovat... Inu, je fakt, že tu nic neschováš...

U nás v Chomutově jsme v Káčkách mívali na soutěži s bídou 10 pilotů, bylo to často i míň, no a teď ve Véčkách to bylo 14, loni ještě víc, a tak u nás je trend spíš pozitivní, a oproti káčkům to piloty spíš přitahuje a lidi mají určitě zájem větší.

Malou účast na ostatních soutěžích vidím v:
1. Stále menší a menší ochotě cestovat - viz příklad vzdálenost Lomnice od Branné nebo Nové Paky, vzdálenost pro spoustu místních často neřešitelná :) A kdo je ochoten o víkendu jet na menší soutěž i někam dál, tak pak se dočítám o komentářích jako pár 'bláznů', 'šílenců', atd. :silly:
2. Stárnutí populace RC pilotů - ex plechovkářům se nechce už stavět-pořídit další 2.5 metrový speciál a zkoušet další (navíc náročnou na pilotní um) kategorii, radši se proletí např na RCEN nebo RCEO a srandu si užijou taky, a zlepšování se v pilotáži nijak neřeší a jsou šťastné i tak :)
3. Neochota pořadatelů respektovat termínovou kolizi s jinými soutěžemi, ať národními, nebo mezinárodnímu (viz. Polanka, Suché, Plzeň, atd...) kdy spousta lidí jede jinam, a pořadatel se pak diví jak to, že se přihlásí tak méně pilotů, než bylo zvykem v minulosti v RCEK nebo RCEJ. Vždyť někdy i ti co právě jeli jinam můžou být i tím minijazýčkem na váhách rozhodování ostatních, jestli se zúčastním-nezúčastním a zalítám si a budu se čadit proti nim, a nebo se alespoň podívám, jak se čadí mezi sebou.
Někde si možná jen neuvědomují, že termíny soutěží jdou upravovat a dolaďovat i během už probíhající sezóny, jinde je neochota cokoliv měnit stylem ¨mně je to jedno kolik lidí přijede, odlítáme si to i ve třech¨, a někdy je to i pravidelnost pořádání soutěží právě v kolizních termínech, takže tam ti nejlepší nepřijedou, ale pak to může být vidět právě na celkové účasti a i kvalitě výkonů.
Poslední úprava: 10 roky 8 měsíce nazpět

Více
10 roky 8 měsíce nazpět - 10 roky 8 měsíce nazpět #15606 napsal draceq

Tomáš Hlavinka napsal: S tím letištěm no nevím jak jinde, ale u nás neznám žádné letiště, kde by se daly uspořádat jen malé a velké už ne.

Věř tomu, Tome, že jinde je to sakra problém, pokud chci dodržet pravidla a mít soutěž jakž takž komfortní a bezpečnou... :whistle: :cheer: Ono to není jen o tom "aby se mi tam vešly startoviště" (i když díky povinným rozestupům, potažmo danému směru startu/přistání vs. směr větru i tohle může být kámen úrazu)..... Ideálních letišť na F5J je totiž u nás jen pár....
Poslední úprava: 10 roky 8 měsíce nazpět

Více
10 roky 8 měsíce nazpět #15607 napsal sgames
Radek to podle mě shrnul dokonale .....

Více
10 roky 8 měsíce nazpět #15608 napsal Radek Novotny

Petr Koláska napsal: ...Ideálních letišť na F5J je totiž u nás jen pár....

...naprosto souhlasím, a nemusí jít jen o plochu letiště, ale i o provoz kolem něj... Velký éro je výkonnější, zaletí dáleko i v menší výšce, a už to může být problém s bezpečností o kus dál... Blízký les, aeroklub, silnice, vesnice, atd. atd....

Vygenerováno za 0.191 sekund