Všechny otevřené přihlášky jsou k dispocizici zde : stoupak.cz/souteze/kalendar-akci/prihlasky

Účast na soutěžích v roce 2015

Více
10 roky 8 měsíce nazpět - 10 roky 8 měsíce nazpět #15597 napsal Tomas Hruby
Já bych hrozně nerad, aby se to zvrtlo do příliš depresivní reakce ve stylu "radši to zrušíme". Tohle fakt můj záměr nebyl, přísahám :-)

Nicméně si myslím, že by opravdu neuškodilo trochu zamyšlení nad tím, kam má kategorie směřovat. Já za sebe vidím u RCEV následující klady:
  • Menší a lehčí modely jsou méně náročné na plochu atd. - RCEV akci lze provozovat i na ploše, kde by F5J bylo trochu o ústa.
  • Někomu může vyhovovat letový projev - je to proti velkému F5J jiné, ale leckomu to může být příjemné.
  • Cena je přeci jen objektivně nižší, i nejdražší a nejnáročněji osazený model RCEV by neměl překročit cca 20 tisíc, což je pořád půlka špičkového F5J. V širším kontextu je to na posouzení složitější (absence secondhand atd.), nicméně levnější to je

Jestli je to dost k tomu, aby se RCEV postupem času v popularitě dostaly někam na úroveň, kterou měly na svém vrcholu RCEJ a pak RCEK je ovšem dost diskutabilní...

EDIT haha, koukám, že v té pozitivní poznámce o ploše jsem se těsně minul s Petrem :-)
Poslední úprava: 10 roky 8 měsíce nazpět

Pro možnost přispívání do fóra je nutné: Přihlásit se .

Více
10 roky 8 měsíce nazpět #15598 napsal Petr Dušek

Tomas Hruby napsal: ...že bych si na příští rok speciál pořídil, ale když jsem si uvědomil, že za uhlíkový Element dám cca 300EUR, kvalitní výbava s nulovými vůlemi bude stát to samé co do F5J...

Celouhlíkový 100" speciál je podle mě jen úlet několika lidí, co chtějí mít něco extra. Předpovídal jsem, a vyplnilo se to, že 2m káčka budou v nevýhodě a přijdou 100" speciály, ale třeba velmi dobře se jeví Tilie 25 a to je pořád levná sklouhlíková stavba, jen mám obavu kolik jich je schopen Ruda vyprodukovat. Podobná domácí stavba, ideálně ve více lidech je ovšem docela snadno dostupná. V této velikosti se jeví pevnost takové konstrukce ještě naprosto dostatečná. S bezvůlovou výbavou bych to taky neviděl tak dramaticky, Dymondy na kormidlech a něco v kovu do 10 dolarů na brzdách je úplně luxusní výbava a i tady se dá ještě ušetřit. O penězích to myslím není, za jeden výlet do Chomutova bych měl vyhovující HK serva na celý model.
Myslím si, že relativní malý počet soutěžících na RCEV soutěžích, může být naopak pro někoho výhodou. Soutěž rychle odsýpá (když to pořadatel nebo technika nezdržuje) a brzy odpoledne už může být člověk doma na zahrádce...

Přes výše napsané souhlasím s tím, že kdo má odvahu, ať si raději za podobné peníze pořídí levnější velký model a pustí se rovnou do F5J. Ale tam musí počítat s větší časovou náročností a spotřebou pohonných hmot na cestách... ;)

Více
10 roky 8 měsíce nazpět #15599 napsal Tomas Hruby
No, jeden můj poznatek z F5J (zpětně ověřený i po rekonstrukci staré Ambrosie na RCEV) je ten, že bych na servech fakt nešetřil - Dymond beru jako absolutní minimum, ale raději bych šel do KST08X atd. Navíc Dymondy dost podražily, tím spíš už si to o lepší serva přímo říká.
Člověk si tím ušetří fakt dost potíží, s "HK servy" jsem si užil až dost a fakt už ne :-(

S těmi modely je to na dlouhou debatu v jiném threadu... Máš pravdu s tou domácí stavbou, jenže pokud nějaký klub zvládá kolektivně vakuové technologie, tak upřímně už tuplem nemá důvod létat stopalce, protože dokáže i F5J, reálných příkladů už jsme viděli víc než dost...

Více
10 roky 8 měsíce nazpět - 10 roky 8 měsíce nazpět #15600 napsal mrazek
Nevím kolik lidí RCEV přitáhlo k termickým větroňům, ale mě určitě. Než jsem si o tom přečetl článek v RCrevue, tak mi ta letadla s rybářskými pruty místo trupu přišla spí směšná, v mém okolí nikdo nic takového neprovozoval. I peníze v tom hrály určitou roli, F5J bych si jen tak na zkoušku nepořizoval. Dnes už o F5J vážně uvažuji.
Relevantní mi přijde i zmínka o náročnosti F5J na plochu, v Lánech se doposud pořádaly jen soutěže historiků, F5J by se tam určitě nevešly, ale RCEV jsem si troufl uspořádat a příští rok s tím počítám opět. Tak aby se s vaničkou nevylilo i dítě.

Více
10 roky 8 měsíce nazpět - 10 roky 8 měsíce nazpět #15601 napsal TomHlavinka

Jan Kubica napsal:
Když jsme se o malých výškoměrech před lety bavili, tak záměrem bylo mít kategorii "přístupnější" (jak pro soutěžící, tak pořadatele)................

soutěž by měla být v první řadě přístupnější pro pořadatele!! No a to rozhodně není, nároky na vybavení techniku jsou úplně do detailu stejné jako u F5J. S tím letištěm no nevím jak jinde, ale u nás neznám žádné letiště, kde by se daly uspořádat jen malé a velké už ne. Zato znám většinu pořadatelů soutěží, kteří nechtějí pořizovat obsluhovat skladovat techniku pro pořádání soutěží. Pro mě jsou sympatické jednoduché, nepřetechnizované kategorie, které se dají udělat s tabulí a lístečky kdekoliv na louce. Jako jsou RCV2/RCVS/RCEO. Bez počítačů, zesilovačů, repráků, hodin, lidí okolo atd...

Tuto sezonu jsme u nás udělali na zkoušku asi dvě "klubové" soutěže s pevně nastavenou výškou 180m s všehochuť modely typu RCEK/RCEO. Všichni ze stejné výšky na 7minut + přistání jako F3J a bez přepočtu. Vlastně RCV2 s motorem a levným letadlem. Průběh letů a atmosféra na takovéto "soutěži" mě velice mile překvapila. Kdyby existovala nějaká taková kategorie, asi bych silně uvažoval, že si občas odskočím od větroňů zpět k elektro.

Více
10 roky 8 měsíce nazpět #15602 napsal Jan Kubica

Karel Mrázek napsal: Tak aby se s vaničkou nevylilo i dítě.

Ahoj Karle, nikdo přeci nic nevylévá, neruší ;-). Jen by mě zajímalo, proč jezdí tak málo lidí? Jestli je to kvůli modelům (obecně technice), kvůli pilotní úloze, nebo třeba jen vymíráme :-). Já to nevím... H.

Vygenerováno za 0.192 sekund