Diferenciace a mix SOP při různých rychlostech.

Více
12 roky 4 měsíce nazpět #11767 napsal Ivan Horejsi
Jdeme na to asi trochu odzadu. Každý eroplan se chova jinak a navíc se jiste lisi podle klapkovani. Loni jsem o tom debatoval se Standou Perkovicem, něco jsem zkousel, ale chce to asi vic zkusenosti. Kde je prosim k nalezeni ten Vagneruv clanek?

Pro možnost přispívání do fóra je nutné: Přihlásit se .

Více
12 roky 4 měsíce nazpět #11768 napsal TomHlavinka
éro je to každé jiné - to ano, ale u jednoho se diferenciace zvětšují u druhého zmenšují. To je spíš otázka aerodynamiky a fyziky než éra..
článek je třeba zde
www.pina.cz/2009/03/19/nastaveni-modelu-termickeho-vetrone/

tento článek znám již několik let, byl publikován na více místech. Často se k němu vracím....
Geniální je to seřízení podle bavlnek, již jsem to párkrát vyzkoušel, je to zajímavé...

Více
12 roky 4 měsíce nazpět #11769 napsal sgames

Tomáš Hlavinka napsal:

Aleš Krátký napsal: Logické to přijde, ale přeci jen když točíš levou, tak na vnitřním křidélku zvětšuješ vztlak,a když máš mix, tak dvojnásob ne ?

na vnitřním ( to je to nahoru) přidáváš odpor a né vztlak.

Tak to záleží, zda točíš na placato, nebo dynamicky :)
na placato dáváš křidélka do kontra oproti směru otáčení (a zvětšujes vztlak na vnitřní straně), při dynamickém zase naopak. (alespoň já tak létám)

Problém je právě při tom placatění se, kdy je vnitřní křidélko jakoby naklapkované dolů > větší vztlak > pády po uchu při utržení.

Více
12 roky 4 měsíce nazpět #11771 napsal Jan Kubica
Tomáši, podle mě na to není jednoznačná odpověď. "Teoreticky" správně by bylo při zvyšování rychlosti diferenciaci zmenšovat, protože při malé rychlosti je proudění přilehlé spíše ke spodní straně profilu, takže malá výchylka dolů způsobí velké narušení proudění a velký nárůst odporu, zatímco při vysoké rychlosti je proudění "přicuclé" k horní straně profilu, takže i větší výchylka křidélka dolů proudění ovlivní méně (velmi pravděpodobně je toto vysvětlení blbé, ale lepší mě nenapadlo :-) ). Ale u letadla jde vždy o kombinaci dvou pohybů, klonění a zatáčení a tady je podle mě každá rada drahá. Myslím si, že parametrů bude mnoho (tvar křídla, profily, rozložení hmotnosti, velikost SOP, vzepětí), na to, aby bylo možné provést nějaké zobecnění, navíc máme každý jiný styl pilotáže. Trénuj a zkoušej :-)! H.

Více
12 roky 4 měsíce nazpět #11773 napsal TomHlavinka

Jan Kubica napsal: Tomáši, podle mě na to není jednoznačná odpověď. "Teoreticky" správně by bylo při zvyšování rychlosti diferenciaci zmenšovat, protože při malé rychlosti je proudění přilehlé spíše ke spodní straně profilu, takže malá výchylka dolů způsobí velké narušení proudění a velký nárůst odporu, zatímco při vysoké rychlosti je proudění "přicuclé" k horní straně profilu, takže i větší výchylka křidélka dolů proudění ovlivní méně (velmi pravděpodobně je toto vysvětlení blbé, ale lepší mě nenapadlo :-) ). Ale u letadla jde vždy o kombinaci dvou pohybů, klonění a zatáčení a tady je podle mě každá rada drahá. Myslím si, že parametrů bude mnoho (tvar křídla, profily, rozložení hmotnosti, velikost SOP, vzepětí), na to, aby bylo možné provést nějaké zobecnění, navíc máme každý jiný styl pilotáže. Trénuj a zkoušej :-)! H.

Ahoj Honzo, no nějakou podobnou odpověď jsem čekal...
Znamená to tedy, že by Maxa měla laminárnější obtékání než ostatné éra, když se při zvětšující rychlosti diferenciace zvětšuje?? Rozložení hmotnosti po polorozpětí je důležitý faktor, ale na poměry diferenciace to určitě nemá vliv. Můj starý Perfect s uchem 320g při kroužení zavíral, takže jsem musel pořád kontrovat a nešlo to seštelovat jinak!! To Stork se skleněným (F3J) uchem 180g se chová naprosto jinak. Při naklopení drží náklon a kruh spíše lehce otvírá, což je pro pilotáž mnohem příjemnější.

Co tedy vede Würtze a i ostatní špičkové piloty pro "teoreticky opačný průběh diferenciací" ??

Více
12 roky 4 měsíce nazpět #11774 napsal Ivan Horejsi
Tome, diky za odkaz. Nekde jsem to uz kdysi cetl ale neulozil.
Nemyslim, ze velikost diferenciace by se mohla nejak odhadnout dopředu. Jde o celkovou konstrukci eroplanu, polohu teziste atd.
Pro vlastnost "zavirani nebo utahovani zatáček" rozhoduje hlavne pozice centra bocnich ploch: velikost vzepeti, velikost směrovky, jejich pomer. Poloha teziste.
Hmotnost ucha bych do toho asi moc netahal.

Velikost diferenciace se holt musi zkouset, a chce to umet pozorovat, takze zkušenost ...

Mimochodem: Maxa ma profil typu LDA (Low Drag Airfoil). To je jeden z nejnovějších vydobytku, pouziva se třeba i u volnych.

Vygenerováno za 0.213 sekund