XANTIPA

Více
10 roky 3 měsíce nazpět #16122 napsal Veselý
Odpověď od Veselý na téma XANTIPA
Zdravím.

Dohledal jsem od Tůmy jen X-21. Možná, že uvedená Xantipa je podobná. X-21 má rozpětí 3200mm, váhu v odlehčené variantě pro F3J 2100g a plochu 60,4dm2. Model je stavěn pro kat. F3F, F3J a F3B. Je použit profil MH 32.

Z toho je patrné, že i když neuvádíš u váhy bruto, nebo neto, můžeme usuzovat, že přidáš ještě cca 500g a pak bude váha 2600g. Z toho získáme plošné zatížení křídla 43g/dm2. S tím se dá dobře létat na svahu, kde kdyby se zvedla váha na 3,5kg, tak by to bylo konkurence schopné. Létat přízemní vzdušné proudy, bude asi obtížné. Pokud začne fičet a vytáhneš model do 200m, bude se proti ostatním, na co koukat. Předností, by měl být dolet proti větru.
Při uvedené váze, to v soubojích nebude mít konkurenci. Model je asi pevnostně dalek od současných F5J, nebo na příklad K 3000. JIVE.

Pro možnost přispívání do fóra je nutné: Přihlásit se .

Více
10 roky 3 měsíce nazpět #16125 napsal Rada
Odpověď od Rada na téma XANTIPA
Ahoj Jiří,
Xantipa je už hodně fousatý model. Zvláště v I. generaci je to už dost veterán, tuším že je z konce 90-tých let. Mám dokonce pocit že je to první Jirkovo celokompozit, před ní byla Xantia a ta měla ještě konstrukční křídlo - minimálně konstrukční uši.
Pro zajímavost jsem dohledal i dobovou cenovku - 1.299,- DM

Na nových stránkách ji už nenajdeš, Jirka Tůma se už víceméně specializuje na modely F3B. Ale na starých stránkách, které stále fungují je ještě k vidění její nástupkyně Xantipa II. Ta už ale měla větší rozpětí - 3440 mm. www.jitom.com/en/Airplanes/Xantipa_II/xantipa_II.html
Každopádně to všechno byly špičkové F3J modely své doby.

Mnou udaná hmotnost 2350g. je kompletní letovka, takže plošné zatížení je cca. 36,5 g/dm2. Profil je SD7037.
Konkurovat současným speciálům F5J ani nemám v úmyslu. Dal jsem ji dohromady abych se naučil lítat s větším a těžším modelem, ale pár soutěží si určitě pro srandu dám. Je to taková příprava na budoucnost.

Více
10 roky 3 měsíce nazpět - 10 roky 3 měsíce nazpět #16128 napsal Ivan Horejsi
Odpověď od Ivan Horejsi na téma XANTIPA
Clovek vydrzi vic nez baterka.
Zkousel jsem kdysi "hrejitka" a od te doby vim, ze snaha naskocit do auta co couva je blbost (vybil jsem baterku).
Konecne jsem dostal vnuknuti - obrazek. Nabiji lip nez doma. Pod dekou musí byt i ten nabijec, protože je v nem teplomer.
Teplo vydrzi tak hodinu po prijezdu (vic nez clovek).

[img]http://www.horejsi.cz/tepla baterka.JPG[/img]
Poslední úprava: 10 roky 3 měsíce nazpět

Více
10 roky 3 měsíce nazpět #16132 napsal Veselý
Odpověď od Veselý na téma XANTIPA
Zdravím.

Xantipa: OK. JIVE.

Více
9 roky 6 měsíce nazpět #17642 napsal Rada
Odpověď od Rada na téma XANTIPA
Jelikož je sezona za námi (jak by řekl pesimista), nebo protože ta nová se nezadržitelně blíží (jak by řekl optimista), zahájil jsem přípravou nového / starého stroje.
Jak možná někteří ví, dostaly se mi do rukou úplně nové (ale asi tak 10 let staré) díly na originál elektroverzi F3J Xantipa II od Jiřího Tůmy.
Éro je velkej krasavec v zeleno / bílo / černé barvě. Křídlo je třídílné, odlehčené (na svoji dobu) konstrukce sklo - herex, o rozpětí 3440 mm. Elektro trup je sklo - kevlar - uhlík s obrovskou kýlovkou a plovoucí VOP, kterou bohužel nemám. Hmotnost nebude žádná velká hitparáda, zatím: trup 324g, celé křídlo 1070g.
Práci jsem začal tím, že jsem se i s érem nakýbloval do dílny k Jirkovi Mihulkovi. Zatím tedy brousím otřepy po obvodě všech dílů a chystám si motorovou přepážku a další droboť na zástavbu. Většinu dílů použiju z letošní Xantipy, která už má nového majitele.

Více
9 roky 6 měsíce nazpět #17643 napsal sgames
Odpověď od sgames na téma XANTIPA
heeej krasny kousek :) a ta barva mi neco pripomina :-D

Vygenerováno za 0.288 sekund