- Obdržená poděkování: 0
Velký model od LS
- jan kadlec
- Odborník
-
Méně
Více
16 roky 8 měsíce nazpět #201
napsal jan kadlec
Odpověď od jan kadlec na téma Velký model od LS
Jen pro doplnění - celé to je ve fázi nápadu a hlavně ochoty LS. Nejedná se o sériovou výrobu, spíše je to něco jako výroba na zakázku dle dodaných parametrů- Jasně bylo řečeno, že si musíme dodat veškeré podklady včetně šablon. Pokud by nás ale bylo víc, určitě je možné se s Leošem domluvit na počtu a konečné ceně. O tom, že umí udělat stejná křídla v různé pevnosti se všeobecně ví, stejně jako o kvalitě zpracování modelů od
www.lsmodel.wz.cz
. Pokud k výrobě křídel dojde, trup si musíme zajistit sami.
Pro možnost přispívání do fóra je nutné: Přihlásit se .
- Jan Kubica
- Autor
- Malý bůh
-
Méně
Více
16 roky 8 měsíce nazpět #202
napsal Jan Kubica
Odpověď od Jan Kubica na téma Velký model od LS
Tomáši, o směrovce jsme mluvili, ale ne v souvislosti s Futurou, takže LS klidně napiš nebo zavolej.
Čistě ze zvědavosti - čím se liší ty "low-end" kompozity od těch "normálních"? Mimo ceny, samozřejmě![:) :)]()
Dík, H.
Čistě ze zvědavosti - čím se liší ty "low-end" kompozity od těch "normálních"? Mimo ceny, samozřejmě
Dík, H.
- Tomas Hruby
- Malý bůh
-
Méně
Více
16 roky 8 měsíce nazpět #204
napsal Tomas Hruby
Když necháš stranou zpracování, což obvykle není pro výkonnost zas až tak kritické, tak asi hlavně hmotností ve vztahu k pevnosti. U těch jednodušších se tam prostě naplácá víc skla a dalších levnějších materiálů. Pro rekreační létání to může být i výhoda, bývá to houževnatější atd., ale při vysokých nárocích se nedá popřít, že za (značně) vyšší cenu dostaneš buď letadlo při stejné váze neporovnatelně pevnější anebo naopak se podobné pevnosti dosáhne při hmotnosti o dost menší.
Nicméně ale konkrétně toho Dogana od Valenty jsem viděl v elektroverzi létat už kdysi v "NiCd dobách" a zas bych to za nějaký vyložený šutr neoznačil, s dnešními motory a LiPOL by se to buď ještě dále odlehčilo anebo by se při stejné váze dal o HODNĚ zvednout výkon.
Odpověď od Tomas Hruby na téma Velký model od LS
Jan Kubica napsal: Čistě ze zvědavosti - čím se liší ty "low-end" kompozity od těch "normálních"? Mimo ceny, samozřejmě
Když necháš stranou zpracování, což obvykle není pro výkonnost zas až tak kritické, tak asi hlavně hmotností ve vztahu k pevnosti. U těch jednodušších se tam prostě naplácá víc skla a dalších levnějších materiálů. Pro rekreační létání to může být i výhoda, bývá to houževnatější atd., ale při vysokých nárocích se nedá popřít, že za (značně) vyšší cenu dostaneš buď letadlo při stejné váze neporovnatelně pevnější anebo naopak se podobné pevnosti dosáhne při hmotnosti o dost menší.
Nicméně ale konkrétně toho Dogana od Valenty jsem viděl v elektroverzi létat už kdysi v "NiCd dobách" a zas bych to za nějaký vyložený šutr neoznačil, s dnešními motory a LiPOL by se to buď ještě dále odlehčilo anebo by se při stejné váze dal o HODNĚ zvednout výkon.
- Jaroslav Lnenicka
- Začátečník
-
Méně
Více
16 roky 8 měsíce nazpět #205
napsal Jaroslav Lnenicka
Odpověď od Jaroslav Lnenicka na téma Velký model od LS
Angličani říkají: nedávej radu ani sůl, pokud o to nejsi požádán.
Takže to opět, nepoučen dřívějšími zkušenostmi, poruším, i když jsem slíbil, že se tady nebudu vměšovat do diskuze.
Říkám asi tohle:
Opatrně s unáhlenými rozhodnutími v těchto případech. Ještě se budete nacházet v oboru poměrně malých Re čísel, kde změna o cca 5% hodnoty již má nezanedbatelný význam. Tím narážím například na štíhlost nosné plochy. Také s tím souvisí výběr profilu.
Zatížení nosné plochy, myslím tím vyšší zatížení, pomůže zlepšit proudění kolem křídla. Bude se však společně s výslednou tíhou podílet významně na potřebném příkonu pohonné jednotky. Bude třeba obezřetně volit rychlost stoupání v motorovém letu. Jestliže například bude tíha stroje 25N, pak při účinnostech vrtule 70% a účinnosti motoru 90%, bude třeba pro stoupání kolem 10m/s příkonu cca 450 až 500W.
Profil nosné plochy například MH 30, pokud jsem se dobře díval na stránky jednoho výrobce, není zase až tak nejvhodnější pro takovéto poměry. Jestli nemá být za každou cenu dosahováno pouze neobvyklé pronikavosti proti větru, pak jsou k dispozici profily jiné, pro rozsah letových podmínek takovýchto větroňů, vhodnější.
Ale nemusí se tímto povídáním nikdo řídit. Je to jen jakýsi názor jednoho stoupence větroňů i v leteckém modelářství.
S upřímným pozdravem
Jaroslav Lněnička
Takže to opět, nepoučen dřívějšími zkušenostmi, poruším, i když jsem slíbil, že se tady nebudu vměšovat do diskuze.
Říkám asi tohle:
Opatrně s unáhlenými rozhodnutími v těchto případech. Ještě se budete nacházet v oboru poměrně malých Re čísel, kde změna o cca 5% hodnoty již má nezanedbatelný význam. Tím narážím například na štíhlost nosné plochy. Také s tím souvisí výběr profilu.
Zatížení nosné plochy, myslím tím vyšší zatížení, pomůže zlepšit proudění kolem křídla. Bude se však společně s výslednou tíhou podílet významně na potřebném příkonu pohonné jednotky. Bude třeba obezřetně volit rychlost stoupání v motorovém letu. Jestliže například bude tíha stroje 25N, pak při účinnostech vrtule 70% a účinnosti motoru 90%, bude třeba pro stoupání kolem 10m/s příkonu cca 450 až 500W.
Profil nosné plochy například MH 30, pokud jsem se dobře díval na stránky jednoho výrobce, není zase až tak nejvhodnější pro takovéto poměry. Jestli nemá být za každou cenu dosahováno pouze neobvyklé pronikavosti proti větru, pak jsou k dispozici profily jiné, pro rozsah letových podmínek takovýchto větroňů, vhodnější.
Ale nemusí se tímto povídáním nikdo řídit. Je to jen jakýsi názor jednoho stoupence větroňů i v leteckém modelářství.
S upřímným pozdravem
Jaroslav Lněnička
- Jan Kubica
- Autor
- Malý bůh
-
Méně
Více
16 roky 8 měsíce nazpět #206
napsal Jan Kubica
Odpověď od Jan Kubica na téma Velký model od LS
Tedy, ty Valentovo modely mají profily HQ. Ale na profily je stejně ještě "brzy", nejprve se musíme dohodnout, zda do toho vůbec půjdeme, a za druhé nadefinovat, k čemu všemu má model sloužit, zda na termiku nebo i na rychlost, atd. Z takového zadání se potom bude vše odvíjet (hmotnost, plošné zatížení, profily, pohony, atd.).
Má představa je, jak jsem psal 3m, 2 kg, profil asi MH32 nebo něco takového, stejně mě nebaví lítat, když se mi kvůli větru na hlavě neudrží čepice. Ale záleží i na ostatních (pokud budou).
Jinak ten Dogan/Dragon asi jsou alternativa (dík Tome), potom mě ještě napadá Sirius od Reicharda (4.8k). Navíc mám v plánu postavit přes zimu Bubble Dancera (viz www.charlesriverrc.org/articles/ ... cer-3m.htm ), nic lepšího do termiky asi není![;) ;)]()
Honza
Má představa je, jak jsem psal 3m, 2 kg, profil asi MH32 nebo něco takového, stejně mě nebaví lítat, když se mi kvůli větru na hlavě neudrží čepice. Ale záleží i na ostatních (pokud budou).
Jinak ten Dogan/Dragon asi jsou alternativa (dík Tome), potom mě ještě napadá Sirius od Reicharda (4.8k). Navíc mám v plánu postavit přes zimu Bubble Dancera (viz www.charlesriverrc.org/articles/ ... cer-3m.htm ), nic lepšího do termiky asi není
Honza
- Petr Dušek
- Malý bůh
-
Méně
Více
16 roky 8 měsíce nazpět #208
napsal Petr Dušek
Odpověď od Petr Dušek na téma Velký model od LS
Sice už trochu odbočujeme od LS a kompozitů, ale můj tip je třeba Laguna nebo Genesis od Kostka Modelcentrum:
kostkamodelcentrum.cz/index.asp?obsah=1906&styl=0
kostkamodelcentrum.cz/index.asp?obsah=82&styl=0
Hlavně uvedené váhy jsou velmi zajímavé, připočítám-li RC a pohon, tak vychází 3metrovka na 1500g !!
kostkamodelcentrum.cz/index.asp?obsah=1906&styl=0
kostkamodelcentrum.cz/index.asp?obsah=82&styl=0
Hlavně uvedené váhy jsou velmi zajímavé, připočítám-li RC a pohon, tak vychází 3metrovka na 1500g !!
Vygenerováno za 0.316 sekund