RCEK + MMR

Více
15 roky 1 týden nazpět #4309 napsal Tomas Hruby
Odpověď od Tomas Hruby na téma RCEK + MMR

Petr Jeremiáš napsal: s daným relativně těžkým a málo výkonným pohonem za minutu nastoupat někam ke 150 m :D a z toho naklouzat 9 minut..

Tak na okraj - do vývoje RCEJ jsem vnesl trochu rozruchu já osobně... Co se týče výšek, tak do cca 220m jsem létal s prachobyčejnou S400/6V bez převodu s nejobyčejnějšími LiPOL (na dnešní poměry totálně "měkkými"), proud přes těch 15A určitě nebyl.
Že jsem se posléze laděním dostal celkem rutinně na výšky nad 320m a jiné skupiny dosáhly něčeho podobného i jinými cestami (třeba optimalizace pohonu pro NiMH) je už jiná věc, každopádně ale ta představa o "vylezení" do 150m byla hodně mimo realitu - potenciál pohonu byl úplně jinde (tak do 250m by se hravě létalo i s NiCd 500).

Podle mě je dění v RCEJ spíš názorným příkladem toho, jak se mohou lišit představy původních zakladatelů od skutečných možností - oni opravdu první soutěžící do těch 150m létali a líbilo se jim to, vůbec je nenapadlo, jak poměrně snadno se dá jít s výkony nahoru. Budiž to pro všechny určité varování...

Pro možnost přispívání do fóra je nutné: Přihlásit se .

Více
15 roky 1 týden nazpět #4310 napsal Jan Kubica
Odpověď od Jan Kubica na téma RCEK + MMR

Radek Novotny napsal: Nestačím žasnout, konečně je tu zas kategorie, kde přijede na soutěž i přes 30 pilotů, a zase už jsou tu borci, co namísto lítání vymýšlej pí....ny a způsoby jak tu tvořící se základnu rozdrobit další virtuálně imaginární kategorií... to snad jde jenom v modelařině, neumím si představit, že by Honza Kubice působil třeba v atletice, horolezectví, nebo myslivectví... Nechci to ani domyslet!!! :lol: :lol:

pavol polonec napsal: uplne suhlasim s Radkem
RCEK resp F5J outrunner je podla mna nastavane v tomto momente dobre,kto sa "citi" vypne skor a nalozi ostatnym, kto nie, potiahne vyssie
p.Kubica taka rypava otazka, kolko sutazi ste v tejto kategorii odlietali ked mate opat potrebu modifikovat pravidla resp. vytvarat nove?
co sa tyka technologie vyroby modelov (konstrukcne vs.celolaminat, to radsej nebudem komentovat :geek:
palo

Ale, ale, chlapci - není to strach? Přeci jestli jsou káčka nejlepší na světě, tak už jakákoliv jiná kategorie musí být horší a tudíž neatraktivní. Možná je neomalenost to napsat, ale připomíná mi to doby nedávno minulé. A aby bylo úplně jasno, já nikomu nic neberu, nevyhrožuji rozšlapáním modelu ani vyloučením ze strany (pardon - z kolektivu), pokud se někdo odchýlí od té jediné správné linie. Dělejte si co chcete!!!

Toto vlákno je pouze o návrhu vzít definici modelu z RCEK (buď beze zbytku nebo upravenou nebo zjednodušenou) a s těmito modely létat "sedmičlánky" (RCE7). H.

Více
15 roky 1 týden nazpět #4311 napsal pavol polonec
Odpověď od pavol polonec na téma RCEK + MMR
strach z coho? :)
netvrdim ze je naj kategoria na svete ,ale zacalo to konecne lietat vela ludi tz.ze na sutaz pride viac ako 6-10ks ludi a tym padom je "o co lietat" v tvrdej konkurencii
ludia su velmi ucenlivi, kto chce dosiahnut nieco, tak maka na sebe staci sa pozret ako sa ludia dotahuju na špicku a špička sa tym vyrovnava.
minule mi brat dal otazku jak to ze nevyhravam ked on v rokoch 2006-7 vyhraval
odpoved znela jednoducho, kedysi stacilo na bednu dobre zalietat dnes to nestaci ani na postup do finale!mrki si na skupinu z Polanky venuju sa systematicky tejto kategorii a uspechy sa dostavuju
kto chce dnes lietat o bednu musi na sebe makat lietat a lietat ina cesta k uspechu nie je
ps verim ze to nemyslite s "vymyslanim" kategorii vobec zle, len ci je dobre(to posudte sam) rozdrobovat jednu kategoriu na dalsie dve-tri podkategorie

Více
15 roky 1 týden nazpět #4312 napsal pavol polonec
Odpověď od pavol polonec na téma RCEK + MMR
este poslednu poznamku
presiel som vysledkove listiny kategorii RCEN ,autonomy

ozaj to stoji za to,ze na sutaz pride 6 až 8 ludi?
dokonca v tom robit MČR?

Více
15 roky 1 týden nazpět #4313 napsal Tomas Hruby
Odpověď od Tomas Hruby na téma RCEK + MMR
Já bych RCEN a autonomy neházel do jednoho pytle - situace je u nich zcela jiná a je to velmi poučné vidět odděleně.

RCEN byla kategorie vůbec nejrozšířenější - účast na MČR v ní před ne až tak dlouhou dobou ji dosud mohou "nové kategorie" jen závidět. Názorně to ukazuje, že pokud kategorie přestane být atraktivní, tak může být propad až neskutečně rychlý a "krutý" - doporučuji všeobecné pozornosti, není to zdaleka první (a určitě ani poslední) kategorie, která takhle dopadla...

Autonomy pak naopak zatím jako kategorie v ČR vůbec neexistuje, je to příklad toho, jak může pár nadšenců udělat soutěže, které jsou sice malé, ale určitě se tím získá spousta zkušeností s tím, má-li to smysl.

Více
15 roky 1 týden nazpět #4315 napsal Jiří Veselovský
Odpověď od Jiří Veselovský na téma RCEK + MMR

Petr Jeremiáš napsal: Dle mě právě používání stále výkonnějších aku pohřbilo geniální myšlenku původních RCEJ - s daným relativně těžkým a málo výkonným pohonem za minutu nastoupat někam ke 150 m a z toho naklouzat 9 minut. Prostě v jednoduchosti je krása.

Petře, není to až tak, jak píšeš.
Hlavní chyba, a psalo se o tom už tady víckrát, se stala v RCEJ (tehdy ještě F5J/400) v tom, že se od Amíků převzal pohon s převodovkou. Podle mého soudu, a nejen mého, se právě převodovkou otevřela cesta k optimalizaci (ladění) pohonu, to se sakra povedlo, a tím i k létání do dnešních nesmyslných výšek na motor. Dneska jsem schopný nastoupat s novým motorem a baterkama 1600 mAh za 30 s do cca 207 metrů, což je šílené. Také na sourtěži běžně vypínám o dost dřív než na 60 s.
Pokud by se už tenkrát (rok 2001) nechal pohon napřímo, tak jsme tyto výšky a "devítiminutové padání" dneska nemuseli řešit. S takto koncipovaným pohonem můžeš mít baterku třeba z raketoplánu, ale motor napřímo má svoje limity a tím to končí. Pro objektivnost je ale nutné dodat, že bychom museli limitovat minimální hmotnost, aby nám to neuteklo do házedel.

Vygenerováno za 0.198 sekund