- Obdržená poděkování: 1
FAI - F5J
14 roky 4 měsíce nazpět #6458
napsal sgames
Bezpečnost by měla být nadřazena čemukoliv.
Kdyby někdo přimotorovával,tak se to stejně pozná z grafu (pokud se loguje i chod motoru samozřejmně)
Kdyby někdo přimotorovával,tak se to stejně pozná z grafu (pokud se loguje i chod motoru samozřejmně)
Pro možnost přispívání do fóra je nutné: Přihlásit se .
- Jiří Veselovský
- Malý bůh
-
Méně
Více
- Obdržená poděkování: 0
14 roky 4 měsíce nazpět #6459
napsal Jiří Veselovský
Odpověď od Jiří Veselovský na téma FAI - F5J
Luďo, buď je to nedorozumění, nebo provokuješ. Já jsem nikde nenapsal, že budu lítat jinak, protože téměř určitě nejsem pirát z dálnice se čtyřma dvojkama na čísle.
Ty píšeš:
h) Zařízení nesmí dovolit žádný další nový start motoru.
Tak jo, nebo ne?![:( :(]()
Tuhle otázku ber jen jako řečnickou, já debatu končím.
Byl jsem u diskusí, když tato pravidla vznikala, vím co se probíralo a jestli je současná podoba taková jaká je, tak ji budeme respektovat a basta. Znovu opakuji, už poněkolikáté, že jsem si jen povzdechl
, že tam zmíněná možnost není.
Ty píšeš:
S tím samozřejmě souhlas, ale.....Luděk Mareš napsal: Ale pravidla jsou pravidla a létejme podle nich.
Tak nevím, protože v příloze A se jasně hovoří:Luděk Mareš napsal: samozřejmě si možnost znovu zapnutí motoru při krizovce nechám dostupný
h) Zařízení nesmí dovolit žádný další nový start motoru.
Tak jo, nebo ne?
Tuhle otázku ber jen jako řečnickou, já debatu končím.
- Tomas Hruby
- Malý bůh
-
Méně
Více
14 roky 4 měsíce nazpět #6461
napsal Tomas Hruby
Odpověď od Tomas Hruby na téma FAI - F5J
Nutno dodat, že je v pravomoci pořadatele vyhlásit místní úpravu, zejména z hlediska bezpečnosti. A pokud má organizátor například v okolí letiště oblast, kde je pád modelu po nedolétnutí vážným rizikem, tak jsem přesvědčen, že je plně v jeho pravomoci restart motoru povolit. Pokud to řádně vyhlásí při úvodní rozpravě (nebo ještě lépe už v propozicích), tak nemá s protestem nikdo šanci...
Já osobně v tomto bodu nic neřeším a zařídím se podle pořadatele, když bude řečeno "striktně podle FAI", tak restart v reglu zruším, když bude povolen, tak si ho aktivuji, notebook bych vozil tak jako tak
Pokud se k tomu takhle postaví všichni, tak bude vše v pohodě...
Já osobně v tomto bodu nic neřeším a zařídím se podle pořadatele, když bude řečeno "striktně podle FAI", tak restart v reglu zruším, když bude povolen, tak si ho aktivuji, notebook bych vozil tak jako tak
- Jan Kubica
- Malý bůh
-
Méně
Více
14 roky 4 měsíce nazpět #6463
napsal Jan Kubica
Odpověď od Jan Kubica na téma FAI - F5J
Tomáši, prosím dej sem odkaz na pravidla, kde je napsaná ta místní úprava. Dík, H.
- Jan Kubica
- Malý bůh
-
Méně
Více
14 roky 4 měsíce nazpět #6470
napsal Jan Kubica
Nikdo neodpoví?
Sportovní řád FAI zná “Místní pravidla” (viz B.5.2.), která může vyhlásit (a nechat si předem schválit) pořadatel mistrovství světa, která nicméně nesmí měnit specifikaci modelů nebo soutěžní pravidla.
Náš sportovní řád zná “Povolené odchylky od pravidel FAI při soutěžích v České republice” (viz kapitola 7), které platí pro národní či místní soutěže dle pravidel FAI. Ty však nevyhlašuje pořadatel, ale jsou součástí Sportovního řádu.
Za sebe nevidím způsob, jak by se to pravidlo o nemožnosti zapnout znovu motor dalo obejít nějakou “místní úpravou”, leda snad dohodou všech zúčastněných, že to nikomu nevadí a že to nikde nikomu neřeknou
. H.
Sportovní řád FAI zná “Místní pravidla” (viz B.5.2.), která může vyhlásit (a nechat si předem schválit) pořadatel mistrovství světa, která nicméně nesmí měnit specifikaci modelů nebo soutěžní pravidla.
Náš sportovní řád zná “Povolené odchylky od pravidel FAI při soutěžích v České republice” (viz kapitola 7), které platí pro národní či místní soutěže dle pravidel FAI. Ty však nevyhlašuje pořadatel, ale jsou součástí Sportovního řádu.
Za sebe nevidím způsob, jak by se to pravidlo o nemožnosti zapnout znovu motor dalo obejít nějakou “místní úpravou”, leda snad dohodou všech zúčastněných, že to nikomu nevadí a že to nikde nikomu neřeknou
- Jan Kubica
- Malý bůh
-
Méně
Více
14 roky 4 měsíce nazpět #6471
napsal Jan Kubica
Hele, to není diskuse, když mám tři přispěvky za sebou ![;) ;)]()
Na www.esoaring.net/forum/viewtopic ... 8856#p8856 jsme našel vysvětlení nepovolení restartů od Martina Bella (takto člena pracovní skupiny pro F5J).
Pracovní skupina zvažovala povolení restartů, ale nakonec je zamítla z následujících důvodů:
1) Bezpečnost časoměřiče při měření výšku po letu. Prý nejdůležitější bod.
2) Nový strategický prvek v létání. Pokud by byl restart dovolen, létali by někteří piloti nízko a daleko s vírou, že když stoupák nenajdou, pomohou si zpátky motorem. To by však změnilo celou dynamiku soutěže.
3) Ukazuje se, že některým 2.4GHz soupravám se nelíbí určité kombinace malé výšky, modelů, orientace, terénních podmínek a počasí. Proto je lépe létání nízko a daleko nepodporovat.
4) Díky programovatelným vysílačům není jasně daná mez vypnutí motoru. Když výškoměr zjistí pulz 1.2 mikrosekundy, spustí 30 s časovač. Když pilot stáhne plyn pod 1.2, výškoměr motor zastaví. Stejně tak zastaví motor po uplynutí 30 s. I když restart v rámci oněch 30 sekund by byl možný, mohlo by se stát, že se motor zastaví v důsledku vypršení 30 sekund, ale pilot bude na vysílači držet plný plyn. To by si výškoměr vysvětlil jako restart a nebyla nalezena logika, která by toto dokázala ošetřit.
5) Rovněž se nepovedlo najít způsob detekce restartu pod úrovní 1.2 mikrosekundy (malý plyn).
Jediným způsobem jak zabránit podvodům a administrativním problémům při soutěži je restarty nepovolit.
H.
Na www.esoaring.net/forum/viewtopic ... 8856#p8856 jsme našel vysvětlení nepovolení restartů od Martina Bella (takto člena pracovní skupiny pro F5J).
Pracovní skupina zvažovala povolení restartů, ale nakonec je zamítla z následujících důvodů:
1) Bezpečnost časoměřiče při měření výšku po letu. Prý nejdůležitější bod.
2) Nový strategický prvek v létání. Pokud by byl restart dovolen, létali by někteří piloti nízko a daleko s vírou, že když stoupák nenajdou, pomohou si zpátky motorem. To by však změnilo celou dynamiku soutěže.
3) Ukazuje se, že některým 2.4GHz soupravám se nelíbí určité kombinace malé výšky, modelů, orientace, terénních podmínek a počasí. Proto je lépe létání nízko a daleko nepodporovat.
4) Díky programovatelným vysílačům není jasně daná mez vypnutí motoru. Když výškoměr zjistí pulz 1.2 mikrosekundy, spustí 30 s časovač. Když pilot stáhne plyn pod 1.2, výškoměr motor zastaví. Stejně tak zastaví motor po uplynutí 30 s. I když restart v rámci oněch 30 sekund by byl možný, mohlo by se stát, že se motor zastaví v důsledku vypršení 30 sekund, ale pilot bude na vysílači držet plný plyn. To by si výškoměr vysvětlil jako restart a nebyla nalezena logika, která by toto dokázala ošetřit.
5) Rovněž se nepovedlo najít způsob detekce restartu pod úrovní 1.2 mikrosekundy (malý plyn).
Jediným způsobem jak zabránit podvodům a administrativním problémům při soutěži je restarty nepovolit.
H.
Vygenerováno za 0.252 sekund