- Obdržená poděkování: 0
RCEN změna pravidel na rok 2010
- Jan Kubica
- Malý bůh
-
Když jsem se bavili o RCES (vzpomene si ještě někdo?), dost vehementně jsem prosazoval VMR (tj. každý motoruje tak dlouho, jak chce) oproti LMR (pevná doba motoru). Od té doby jsem otočil, za což mě mnozí vážení kolegové (nejen Ty a Aleš) utřeli a utírají. Ten rozdíl mezi LMR a VMR je totiž podle mě naprosto zásadní. LMR je svého druhu vlečnou šňůrou. I když má každý pohon vyladěný jinak, o čemž ale tady a teď mluvit nechci, lze uvažovat se stejnou vstupní výškou pro kluz. Pokud by se ukázalo, že „maximum uletí všichni“, lze dobu motorování zkrátit. V podstatě lze tedy zajistit, aby bylo možno naklouzat třeba 7 minut a zbývající 3 je třeba nahonit termikou (nyní už nastavením „svišťů“
Ve VMR je to úplně jiné. Tam se hraje na to, kolik motoru spotřebuješ na nalétání 10 minut, tj. úplně jiná koncepce kategorie. Je tam samozřejmě spousta faktorů okolo, skupiny, davová psychóza, pravděpodobnosti nalétání maxima (když se něco škrtá) a určitě spousta dalších, ale v každém případě se mi zdá „dobrou“ strategií létat tak vysoko, aby se maximum dalo naklouzat. Konkrétně v případě RCEK je to navíc podpořené tím, že 10 s motoru odpovídá přes 100 m výšky či 3 minutám kluzu a to je ekvivalentem 1 m v přesnosti přistávání. No, a to mě vede k závěru, že to je (bude) padací kategorie, kde bude rozhodovat výkon pohonu a přistávání.
Zároveň ale říkám, že to, jak to je, ukáže příští sezóna, nechci si hrát na věštírnu delfskou. Z výsledkovek to totiž půjde poznat, zda rozhodují 2-3 vteřiny motoru a přistávání nebo termika. A pokud jsou to jen mé dojmy a budu usvědčen z omylu, tak budu jedině rád. Zatím si ale myslím, že jsme se měli dohodnout rovnou na MMR, limiterech nebo něčem "termičtějším". H.
Pro možnost přispívání do fóra je nutné: Přihlásit se .
- Tomas Hruby
- Malý bůh
-
Jan Kubica napsal: Pokud by se ukázalo, že „maximum uletí všichni“, lze dobu motorování zkrátit. V podstatě lze tedy zajistit, aby bylo možno naklouzat třeba 7 minut a zbývající 3 je třeba nahonit termikou (nyní už nastavením „svišťů“
).
V debatě o úplně jiné kategorii (navijáky v RCV2,F3J atd.) napsal Michal Vágner jednu krásnou větu, která platí zcela obecně (a týká se i RCEN):
"Ano, ti nejlepsi piloti maji na mnohem vic, nez na 7 minut. Jenze kdyz nastavis pravidla tak, aby se pri nich ti nejlepsi zapotili, tak si ti prumerni ani neskrtnou.".
A o tomhle to celé je - pravidla termických kategorií, lhostejno zda větroňů či elektrovětroňů, ve kterých se soutěží na čas (F3B a F5B/F jsou jiné téma) jsou prostě určitým balancem v náročnosti. Pokud se to přežene ve smyslu přílišné jednoduchosti, tak se dostaneš do stylu RCEN, kdy tak z 95ti procent záleží opravdu JEN na přistání. Pokud by se ale třeba s modelem podle specifikace plechovek RCEJ létalo jen na 30s motoru, tak se kategorie rychle zhroutí z druhého důvodu, ti opravdoví "vlčáci" budou naprosto bez konkurence a průměrný soutěžící s průměrným modelem si ani neškrtne, protože prostě maximum ve většině případů nenaletí.
Já bych že řekl, že RCEJ i RCEK i přes jisté problémy tak nějak balancují na hraně, kdy má létání smysl i pro ty méně zkušené, ovšem špička se nenudí a zejména v RCEK má prostor k zlepšování se. Naopak u "eNek" se tohle tak nějak postupným vývojem techniky dostalo do stádia, kdy příliš převládlo to zjednodušení a už je to jen o přistávacím drilu. Otázka je, zda to ale musí nutně za všech okolností vadit...
- Jan Kubica
- Malý bůh
-
Jo, Aleši, toto přesně potvrzuje to, co jsem psal výše. 25 vteřin motoru je 250 m výšky, ale 3 m na přistání. Co bude asi jednodušší -drilovat přistání nebo "honit termiku"? Nehledě na to, že těch 50 s ten motor asi (dlouho) nevydrží (pokud jsi měl na mysli dobu chodu motoru). H.Aleš Krátký napsal: (25vterin , 50 vterin) oba maji sanci na vicemene VELMI dobry vysledek.
Jan Kubica napsal: Já jen, že tu padlo, že RCEN je "problematická" kategorie, protože rozhodují 2-3 body za přistání (zatímco, jak se ukazuje, v RCEK rozhodují 2-3 body za motor). Nehledě na to, že ve výsledkovkách RCEN ty 2-3 body rozdílu nevidno (za Kukačkou je vždy propast :lol: ). Souhlas, ENka jsou soutěží v přistávání, ale také se jako nic jiného netváří. Jsem moc rád, že v Suché příští rok ENka zase budou, doufám, že to přitáhne staronové i nové piloty.
Jo, Aleši, toto přesně potvrzuje to, co jsem psal výše. 25 vteřin motoru je 250 m výšky, ale 3 m na přistání. Co bude asi jednodušší -drilovat přistání nebo "honit termiku"? Nehledě na to, že těch 50 s ten motor asi (dlouho) nevydrží (pokud jsi měl na mysli dobu chodu motoru). H.Aleš Krátký napsal: (25vterin , 50 vterin) oba maji sanci na vicemene VELMI dobry vysledek.
ale vydrzi,ne kazdy lita 1900KV. i tak se trenovalo 45vterin,a zije jak dlouho,a toje blby motor za 300 kc
no vzhledem k tomu ze to tu je o rcen, asi nema smysl rozebirat rcek ne ?