- Obdržená poděkování: 0
Daidalos - dotazy ke stavbě
12 roky 3 měsíce nazpět #11973
napsal BKSL
Odpověď od BKSL na téma Re: Daidalos - dotazy ke stavbě
A ked pouzijem tie mikrobalony tak je spoj pevnejsi alebo slabsi ?
Ake su doporucene vychylky kridelok, VOP a SOP ?
VOP a SOP sa v skutocnosti otacaju (zalamuju) mimo stredu profilu.
Paku kormidiel mam vystredit voci realnemu miestu zalomenia alebo voci virtualnemu stredu profilu ?
Ake su doporucene vychylky kridelok, VOP a SOP ?
VOP a SOP sa v skutocnosti otacaju (zalamuju) mimo stredu profilu.
Paku kormidiel mam vystredit voci realnemu miestu zalomenia alebo voci virtualnemu stredu profilu ?
Pro možnost přispívání do fóra je nutné: Přihlásit se .
- Petr Kurjan
- Expert
-
Méně
Více
12 roky 3 měsíce nazpět #11977
napsal Petr Kurjan
Odpověď od Petr Kurjan na téma Re: Daidalos - dotazy ke stavbě
Mikrobalony jsou velmi malé duté skleněné kuličky. Při vhodném poměru nebude pevnost ve spoji výrazně ovlivněna. Pokud zahuštění přeženeš, zbyde ve směsi málo pryskyřice a výsledný spoj může být oslabený. Záleží také na typu pryskyřice. Pokud požaduješ vyšší pevnost, použiješ pro vyplnění sekané sklo, bavlnu, nebo uhlík, dobré výsledky dává i aerosil (obvykle stačí přimíchat jen malé množství pro vytvoření tzv. tixotropní směsi)
Výchylky kormidel momentálně nemám zněřené, máme to doladěné každý jinak podle stylu létání a polohy těžiště. Na velkém Daidalovi (250cm) mám kormidla ve stylu F3K (házedlo) s výškovkou umístěnou na kozlíku před směrovkou. Výchylka dolů je u mně nastavena až na doraz k trubce - je to nutné pro okamžité "přibití" modelu při soutěžním přistání. Nahoru stačí výchylka kolem 10mm a pro Tebe bude vhodé i nastavení exponenciálních výchylek alespoň 30% (zmenšení citlivosti okolo nulové polohy). Možná Ti přesněji poradí někdo z kolegů. Já mám nastavenou poměrně velikou diferenci křidélek - nahoru kolem 20mm, dolů - asi 6mm. Křidélka mají ještě nějakou rezervu pro řízení v režimu brzdy ("butterfly"), kdy jsou obě asi o 5mm zvednutá současně s plně vyklopenýma klapkama.
Umístění páky musíš měřit vždy od reálného středu otáčení kormidla. Například na směrovce, kde mám lankové náhony, mám páky na každé straně jinak dlouhé, aby byly symetrické okolo středu otáčení kormidla. Naopak na křidélku, které má osu otáčení na horní straně, vyjdou páky na spodní straně poměrně krátké, protože se k jejich délce připočítá i tloušťka křidélka v místě zalepení páky.
Výchylky kormidel momentálně nemám zněřené, máme to doladěné každý jinak podle stylu létání a polohy těžiště. Na velkém Daidalovi (250cm) mám kormidla ve stylu F3K (házedlo) s výškovkou umístěnou na kozlíku před směrovkou. Výchylka dolů je u mně nastavena až na doraz k trubce - je to nutné pro okamžité "přibití" modelu při soutěžním přistání. Nahoru stačí výchylka kolem 10mm a pro Tebe bude vhodé i nastavení exponenciálních výchylek alespoň 30% (zmenšení citlivosti okolo nulové polohy). Možná Ti přesněji poradí někdo z kolegů. Já mám nastavenou poměrně velikou diferenci křidélek - nahoru kolem 20mm, dolů - asi 6mm. Křidélka mají ještě nějakou rezervu pro řízení v režimu brzdy ("butterfly"), kdy jsou obě asi o 5mm zvednutá současně s plně vyklopenýma klapkama.
Umístění páky musíš měřit vždy od reálného středu otáčení kormidla. Například na směrovce, kde mám lankové náhony, mám páky na každé straně jinak dlouhé, aby byly symetrické okolo středu otáčení kormidla. Naopak na křidélku, které má osu otáčení na horní straně, vyjdou páky na spodní straně poměrně krátké, protože se k jejich délce připočítá i tloušťka křidélka v místě zalepení páky.
12 roky 3 měsíce nazpět #11978
napsal BKSL
Tak som to zlepil, spevnovat to nebudem. Ked to ma narazit, tak nech to odleti cele a nie z kazdeho kormidla polovica
.
Vaham ci pouzit tie nite alebo bowden. Nite dost napinaju celu sustavu ak maju byt bez vole.
Vracacie pruziny pouzit nechcem lebo mnou pouzite servo by to naraz nemuselo utiahnut pri odpore pruziny + obtekajuceho vzduchu.
Objednam bowdeny. Odvazim ich a ked budu obidva spolu do 10 gramov hmotnosti tak ich aj osadim.
Ak nie, tak pouzijem kevlarovu nit.
Příloha nebyla nalezena.
Vaham ci pouzit tie nite alebo bowden. Nite dost napinaju celu sustavu ak maju byt bez vole.
Vracacie pruziny pouzit nechcem lebo mnou pouzite servo by to naraz nemuselo utiahnut pri odpore pruziny + obtekajuceho vzduchu.
Objednam bowdeny. Odvazim ich a ked budu obidva spolu do 10 gramov hmotnosti tak ich aj osadim.
Ak nie, tak pouzijem kevlarovu nit.
- TomHlavinka
- Skoro bůh
-
Méně
Více
12 roky 3 měsíce nazpět #11979
napsal TomHlavinka
Odpověď od TomHlavinka na téma Re: Daidalos - dotazy ke stavbě
Srandovní je to, že nechceš osadit serva klapek - kvůli hmotnosti a pak si tam dáš bowdeny !
Myslím, že 2x dymond D60 v težišti a nebo 10g bowden vzadu na ocase vyjde hmotnostně úplně stejně.
většinou platí že 10g na ocase znamená 20g na dovážení vepředu. Dohromady tedy éro přibere né o 10 ale o 30g!!
Daidalos je tak rozšířené éro, že bych se držel osvědčených postupů.....
Myslím, že 2x dymond D60 v težišti a nebo 10g bowden vzadu na ocase vyjde hmotnostně úplně stejně.
většinou platí že 10g na ocase znamená 20g na dovážení vepředu. Dohromady tedy éro přibere né o 10 ale o 30g!!
Daidalos je tak rozšířené éro, že bych se držel osvědčených postupů.....
12 roky 3 měsíce nazpět #11980
napsal BKSL
A vies kolko vazi najlahsi bowden ?
12 roky 3 měsíce nazpět #11981
napsal sgames
Odpověď od sgames na téma Re: Daidalos - dotazy ke stavbě
no rozhodne nekolikrat vice nez provazek ![:) :)]()
navic bovdeny maji taky mnohem vetsi treni nez nite,a tak je opet na miste tva obava o serva![:) :)]()
jak pise Tom, drz se overenych postupu...
navic bovdeny maji taky mnohem vetsi treni nez nite,a tak je opet na miste tva obava o serva
jak pise Tom, drz se overenych postupu...
Vygenerováno za 0.328 sekund