- Obdržená poděkování: 0
Daidalos - dotazy ke stavbě
12 roky 9 měsíce nazpět - 12 roky 9 měsíce nazpět #10797
napsal draceq
Odpověď od draceq na téma Re: Daidalos - dotazy ke stavbě
Trochu OT, ale představa Aleše, jak dělá řízy řízy, ve mě vyvolala záchvat smíchu. Něco málo o jeho stavitelských technikách totiž proniklo i na veřejnost
Ale co - jsou hold lidi, co se se stavbou neserou, ale i tak jim to kupodivu lítá
Nicméně pobavilo ![:) :)]()
Jinak - já jsem ten případ s uhlíkovými táhly místo nití. Ono je ve své podstatě jedno, jaký způsob zvolíš, jen u těch nití(v jednoduchém provedení) to chce mít fakt dostatečně dimenzované pružiny. U jedné dvoumetrovky (ne Daidalos) jsem to kdysi trochu podcenil, dal pružiny dodávané výrobcem, a při jednom ostřejším sestupu jsem se nestačil modlit, aby ta výškovka už proboha zabrala....(zabrala, ale pružiny letěly do koše a na jejich místo šly dvakrát tak silné)
Ale co - jsou hold lidi, co se se stavbou neserou, ale i tak jim to kupodivu lítá
Nicméně pobavilo Jinak - já jsem ten případ s uhlíkovými táhly místo nití. Ono je ve své podstatě jedno, jaký způsob zvolíš, jen u těch nití(v jednoduchém provedení) to chce mít fakt dostatečně dimenzované pružiny. U jedné dvoumetrovky (ne Daidalos) jsem to kdysi trochu podcenil, dal pružiny dodávané výrobcem, a při jednom ostřejším sestupu jsem se nestačil modlit, aby ta výškovka už proboha zabrala....(zabrala, ale pružiny letěly do koše a na jejich místo šly dvakrát tak silné)
Poslední úprava: 12 roky 9 měsíce nazpět
Pro možnost přispívání do fóra je nutné: Přihlásit se .
- Petr Kurjan
- Expert
-
Méně
Více
12 roky 8 měsíce nazpět #10807
napsal Petr Kurjan
Odpověď od Petr Kurjan na téma Re: Daidalos - dotazy ke stavbě
Takhle jsem to spáchal já... ![:) :)]()
Příloha nebyla nalezena.
Příloha nebyla nalezena.
- Petr Kurjan
- Expert
-
Méně
Více
12 roky 8 měsíce nazpět - 12 roky 8 měsíce nazpět #10808
napsal Petr Kurjan
... a tady jsou detaily lankových náhonů. Všude mám pro jistotu ocelová lanka. Na starém modelu byly kevlarové nitě, ale s teplotou to pracovalo a musel jsem stále trimovat.
Ty šroubky na pákách slouží k přesnému nastavení délky lanka. Je to odkoukané z halových modelů
Příloha nebyla nalezena.
Příloha nebyla nalezena.
Příloha nebyla nalezena.
Příloha nebyla nalezena.
Příloha nebyla nalezena.
Ty šroubky na pákách slouží k přesnému nastavení délky lanka. Je to odkoukané z halových modelů
Poslední úprava: 12 roky 8 měsíce nazpět Důvod: překlepy... :)
12 roky 8 měsíce nazpět #10812
napsal midgae
Odpověď od midgae na téma Re: Daidalos - dotazy ke stavbě
Moc díky za ty fotky, krásná, čistá stavba. Ty náhony na fotkách jsou ještě nitě, nebo už ty novější lanka ? Jak tlustý lanka používáš a kde se dají koupit ? Respektive jaký nejtenčí lanka se dají koupit ?
Dobře, že jsem do toho ještě neřízl, ty vaše inspirace mají vzestupnou tendenci. Zatím jsem osadil lože pro serva do trupu, vyrobil motorovou přepážku, osadil Al pásky pro kotvení křídla a do výškovky, kterou chci mít kvůli přepravě odnímatelnou udělal pouzdra pro šroubky. Nikam nepospíchám, tak si s tím taky hraju.
Dobře, že jsem do toho ještě neřízl, ty vaše inspirace mají vzestupnou tendenci. Zatím jsem osadil lože pro serva do trupu, vyrobil motorovou přepážku, osadil Al pásky pro kotvení křídla a do výškovky, kterou chci mít kvůli přepravě odnímatelnou udělal pouzdra pro šroubky. Nikam nepospíchám, tak si s tím taky hraju.
- Vladimír Čermák
- Skoro bůh
-
Méně
Více
12 roky 8 měsíce nazpět #10813
napsal Vladimír Čermák
Odpověď od Vladimír Čermák na téma Re: Daidalos - dotazy ke stavbě
Prosím to lanko máš pod šroubkem jenom skříplé,nebo jak je to tam zamotané ???
- Petr Kurjan
- Expert
-
Méně
Více
12 roky 8 měsíce nazpět - 12 roky 8 měsíce nazpět #10816
napsal Petr Kurjan
Ahoj, typ lanka přesně nevím, je to něco z rybářských potřeb, cena asi 80,- Kč za 5m. Zkoušel jsem i lanko opletené kevlarem, ale to je hodně pružné, kroutí se a špatně se s ním pracuje. Lanko se nedá skoro vůbec pájet, oka jsou zajištěna nalisovanými ocel. trubičkami (prodávají se taky v rybářských potřebách) a pro jistotu prolité řídkým CA lepidlem. Na přesné označení se můžu podívat večer doma. Ty šrouby mají provrtaný okraj "límce" vrtákem asi 0,8mm a lanko je tam uvázané a taky zalepené vteříňákem. Na šroubu jsou natočené asi 2-3 závity a lanko je vydené přes otvor v páce serva. Na směrovce je použitý náhon dvěma lanky, proto musí být páka se stejnou roztečí otvorů, jako má páka na servu. A pozor - páka ve směrovce je zalepená tak, aby otvory byly souměrně kolem osy otáčení! Je tedy vysunutá více na stranu, kde je závěs kormidla a osa otvorů musí procházet osou otáčení. Je to stejné jako na akrobatu se směrovkou ovládanou lanky.
A protože ocelové lanko by mohlo proříznout uhlíkovou trubku, jsou jako průchodky do trupu zalepené trubičky odříznuté ze silných injekčních jehel (průměr 1mm, růžové). Jehly jsou dost dlouhé a dají se zalepit pod hodně ostrým úhlem. Před směrovkou je trup zeslaben hned dvěma otvory pro trubičky a proto je pozalepení zesílen skelnou tkaninou, která je natočená přes zalepené průchodky. Hrany trubiček jsou trochu sražené ostrým vrtákem, aby se o ně lanko nepoškodilo. Plastové trubičky tady použít nejde, lanko by je rychle poškodilo, ocel je asi navěky...
A protože ocelové lanko by mohlo proříznout uhlíkovou trubku, jsou jako průchodky do trupu zalepené trubičky odříznuté ze silných injekčních jehel (průměr 1mm, růžové). Jehly jsou dost dlouhé a dají se zalepit pod hodně ostrým úhlem. Před směrovkou je trup zeslaben hned dvěma otvory pro trubičky a proto je pozalepení zesílen skelnou tkaninou, která je natočená přes zalepené průchodky. Hrany trubiček jsou trochu sražené ostrým vrtákem, aby se o ně lanko nepoškodilo. Plastové trubičky tady použít nejde, lanko by je rychle poškodilo, ocel je asi navěky...
Poslední úprava: 12 roky 8 měsíce nazpět
Vygenerováno za 0.241 sekund