Daidalos - dotazy ke stavbě

Více
12 roky 9 měsíce nazpět - 12 roky 9 měsíce nazpět #10797 napsal draceq
Trochu OT, ale představa Aleše, jak dělá řízy řízy, ve mě vyvolala záchvat smíchu. Něco málo o jeho stavitelských technikách totiž proniklo i na veřejnost :D Ale co - jsou hold lidi, co se se stavbou neserou, ale i tak jim to kupodivu lítá :D Nicméně pobavilo :)

Jinak - já jsem ten případ s uhlíkovými táhly místo nití. Ono je ve své podstatě jedno, jaký způsob zvolíš, jen u těch nití(v jednoduchém provedení) to chce mít fakt dostatečně dimenzované pružiny. U jedné dvoumetrovky (ne Daidalos) jsem to kdysi trochu podcenil, dal pružiny dodávané výrobcem, a při jednom ostřejším sestupu jsem se nestačil modlit, aby ta výškovka už proboha zabrala....(zabrala, ale pružiny letěly do koše a na jejich místo šly dvakrát tak silné)
Poslední úprava: 12 roky 9 měsíce nazpět

Pro možnost přispívání do fóra je nutné: Přihlásit se .

Více
12 roky 8 měsíce nazpět #10807 napsal Petr Kurjan
Takhle jsem to spáchal já... :)

Příloha nebyla nalezena.

Příloha nebyla nalezena.

Více
12 roky 8 měsíce nazpět - 12 roky 8 měsíce nazpět #10808 napsal Petr Kurjan
... a tady jsou detaily lankových náhonů. Všude mám pro jistotu ocelová lanka. Na starém modelu byly kevlarové nitě, ale s teplotou to pracovalo a musel jsem stále trimovat.

Příloha nebyla nalezena.

Příloha nebyla nalezena.

Příloha nebyla nalezena.

Příloha nebyla nalezena.

Příloha nebyla nalezena.

Ty šroubky na pákách slouží k přesnému nastavení délky lanka. Je to odkoukané z halových modelů :)
Poslední úprava: 12 roky 8 měsíce nazpět Důvod: překlepy... :)

Více
12 roky 8 měsíce nazpět #10812 napsal midgae
Moc díky za ty fotky, krásná, čistá stavba. Ty náhony na fotkách jsou ještě nitě, nebo už ty novější lanka ? Jak tlustý lanka používáš a kde se dají koupit ? Respektive jaký nejtenčí lanka se dají koupit ?
Dobře, že jsem do toho ještě neřízl, ty vaše inspirace mají vzestupnou tendenci. Zatím jsem osadil lože pro serva do trupu, vyrobil motorovou přepážku, osadil Al pásky pro kotvení křídla a do výškovky, kterou chci mít kvůli přepravě odnímatelnou udělal pouzdra pro šroubky. Nikam nepospíchám, tak si s tím taky hraju.

Více
12 roky 8 měsíce nazpět #10813 napsal Vladimír Čermák
Prosím to lanko máš pod šroubkem jenom skříplé,nebo jak je to tam zamotané ???

Více
12 roky 8 měsíce nazpět - 12 roky 8 měsíce nazpět #10816 napsal Petr Kurjan
Ahoj, typ lanka přesně nevím, je to něco z rybářských potřeb, cena asi 80,- Kč za 5m. Zkoušel jsem i lanko opletené kevlarem, ale to je hodně pružné, kroutí se a špatně se s ním pracuje. Lanko se nedá skoro vůbec pájet, oka jsou zajištěna nalisovanými ocel. trubičkami (prodávají se taky v rybářských potřebách) a pro jistotu prolité řídkým CA lepidlem. Na přesné označení se můžu podívat večer doma. Ty šrouby mají provrtaný okraj "límce" vrtákem asi 0,8mm a lanko je tam uvázané a taky zalepené vteříňákem. Na šroubu jsou natočené asi 2-3 závity a lanko je vydené přes otvor v páce serva. Na směrovce je použitý náhon dvěma lanky, proto musí být páka se stejnou roztečí otvorů, jako má páka na servu. A pozor - páka ve směrovce je zalepená tak, aby otvory byly souměrně kolem osy otáčení! Je tedy vysunutá více na stranu, kde je závěs kormidla a osa otvorů musí procházet osou otáčení. Je to stejné jako na akrobatu se směrovkou ovládanou lanky.

A protože ocelové lanko by mohlo proříznout uhlíkovou trubku, jsou jako průchodky do trupu zalepené trubičky odříznuté ze silných injekčních jehel (průměr 1mm, růžové). Jehly jsou dost dlouhé a dají se zalepit pod hodně ostrým úhlem. Před směrovkou je trup zeslaben hned dvěma otvory pro trubičky a proto je pozalepení zesílen skelnou tkaninou, která je natočená přes zalepené průchodky. Hrany trubiček jsou trochu sražené ostrým vrtákem, aby se o ně lanko nepoškodilo. Plastové trubičky tady použít nejde, lanko by je rychle poškodilo, ocel je asi navěky... :)
Poslední úprava: 12 roky 8 měsíce nazpět

Vygenerováno za 0.241 sekund