Daidalos - dotazy ke stavbě

Více
12 roky 8 měsíce nazpět #11049 napsal Jiří Veselovský
Pokud máš zkušenost s klapkama ze svaháků, tak tady to pro tebe bude brnkačka. Myslím si, že je téměř zbytečné, aby ti to někdo takhle dopodrobna oměřoval, protože to má každý udělaný jinak. Tím mám na mysli třeba provedení "spodní", popř. "vrchní". No a jak ses už zmínil, tak u svaháku jsi to měl na devadesát a tak to tady udělej taky a hotovka. Ve finále můžeš pomocí subtrimu nebo mechanicky trochu ubrat, protože opravdu stačí vyklápět klapky na míň než devadesát. Ale pozor, důvodem není to, že by se to při zavření vylilo a někam upadlo, to ani náhodou. Zajedno máš možnost si na vysílači klapky zpomalit a za druhé, a to hlavně, musíš je mít na plynovém knyplu (společně s křidýlky) a tím máš k dispozici celou jeho dráhu, abys klapky ovládal tak jak potřebuješ. Tohle určitě víš.
Rekapitulace. Pokud si představíš geometrii požadovaného pohybu (dráhy) klapky, tak se zkušeností z F3F nemůžeš udělat chybu, ať už se rozhodneš, že povedeš táhlo vrchem nebo spodem.

Pro možnost přispívání do fóra je nutné: Přihlásit se .

Více
12 roky 8 měsíce nazpět #11090 napsal kope
Odpověď od kope na téma Re: Daidalos - dotazy ke stavbě
Tak i díky vašim radám je Daidalos dokončený a čeká na zálet. Jen bych se chtěl ještě zeptat-jaké nastavit výchylky na motýlu?

Více
12 roky 8 měsíce nazpět #11091 napsal Jiří Veselovský
Hele, vzhledem k tomu, že jsem sice měl eroplány s motýlem, ale nikdy jsem nebyl přesvědčený, že mám toto uspořádání dobře seřízený (ono to sice létalo, copak o to...), tak moje dnešní "rada" ti trochu zamotá hlavu a hlavně sežere dost času. Pokud chceš funkci motýla pochopit, tak holt musíš samostudovat a na to ti tady dávám pár odkazů. Dle mého tam je všechno co potřebuješ. Jak se dočteš hned zpočátku, tak seřídit motýla je fakt běh na dlouhou trať a co je docela průšvih, i opravdoví borci (např. F3B) mají rozdílné názory. Pokud budeš mít trpělivost, tak tě čeká několik desítek zkušebních letů a hlavně seřizuj vždy jen jednu "položku", aby ses v tom neztratil (výchylky, diferenciace - pokud to tvůj Tx umí, exponenciály, popř. mix s křidýlky, atd.).
No, myslím si, že jsem tě vystrašil dost :) a teď tedy šup na to:
www.pina.cz/2010/03/04/nastaveni-vychylek-modelu-minicorado-e/
www.rcmania.cz/viewtopic.php?f=38&t=154
jio-faq.blogspot.cz/2009/01/nastaveni-modelu-f3b-f3j.html
P.S.
Celý tento postup se dá zefektivnit tím, že požádáš opravdu zkušeného kolegu (přes motýly) a půjčíš mu Daidala na páčky. Nezapomeň potom slušně poděkovat.

Více
12 roky 8 měsíce nazpět #11092 napsal kope
Odpověď od kope na téma Re: Daidalos - dotazy ke stavbě
Díky za odkazy, zkusím se do toho ponořit :) . Mezitím jsem narazil na webu na návod ke Q10/Q11, kde se píše, že výchylky na motýlu by neměly přesáhnout 8 mm. Když jsem se pídil dál, tak jsem se dočetl, že může dojít k odtržení proudnic a neřiditelnosti modelu. Takže tohle info vezmu jako odrazový můstek a teď hurá na studium uvedených odkazů. Ještě jednou díky.

Více
12 roky 8 měsíce nazpět #11094 napsal Jiří Veselovský
Tak ještě malou poznámku k velikosti výchylek. Ty milimetry, které jsou uvedené u Q11 jsou jistě v pořádku, ale vždy jsem dodržoval takovou obecnou zásadu (hlavně u těžších a rychlejších modelů) a to, že na zálet jsem dával výchylky větší. To pro případ, že by nastala krizovka a bylo by třeba za to vzít pořádně. Pak by se mohlo stát, že by výchylka nestačila a éro by skončilo na zemi.
Tebou zmíněných 8 mm bude pro zálet Daidala určitě stačit. Moje poznámka je míněna spíš opravdu obecně. Je to hodně blbej pocit, když cejtíš jak ohýbáš knypl a ono to nestačí. Z mé zkušenosti tě mohu uklidnit v tom, že se ti v praxi asi nepovede utrhnout proudnice na VOP. Možná se pletu anebo jsem měl zatím kliku.

Více
12 roky 8 měsíce nazpět #11095 napsal Tomas Hruby
Jirko, u RCEK to asi fakt neurveš, ale můžu ti říct, že start s Optimou s moc velkou výchylkou na VOP byl jeden z mých divočejších zážitků a urvat se to dalo děsně snadno. Dostat to na zem bylo docela šílené :-( Proto bych byl s těmi většími výchylkami pro zálet radši opatrný. Možná to má smysl u nějakého modelu vlastní konstrukce, kde nevíš, co to udělá, ale když jde o něco ověřeného, kde se už navazuje na vyzkoušené hodnoty těžiště a seřízení, tak tam bych to moc nezvedal.

Vygenerováno za 0.236 sekund