Daidalos - dotazy ke stavbě

Více
12 roky 4 měsíce nazpět - 12 roky 4 měsíce nazpět #11717 napsal draceq
Minimalizace vůlí u čepů 1,1 se dá na straně páky serva vyřešit předvrtáním 1 vrtákem, přiměřeným nahřátím čepu (ne doruda) a jeho vtlačením do páky (pokud je tedy plastová).... vytáhnout, začistit.... vůle 0 0 nic....

Na straně páky v kormidle buď volit mosaz (ta má obvykle díry přesně dle čepů) a v případě sklotextitu opět předvrtat 1 vrtákem a pak opatrná mravenčí práce jehlovým pilníkem.

Jinak vidličky používám černé MP JET a ještě se mi nestalo, že by chodil čep ve vidličce. vždycky je (když je) ta vůle obvykle jinde (čep/páka, vidlička/táhlo). ovšem vůle 3 mm na klapkách už je u Daidala fakt dost - to je pomalu rozsah trimu odtokovky od přeskoku až po termiku, nehledě na možnosti flutteru.

No a nejlepší řešení je vybodnout se na vidličky (protože sklotextit tu vůli časem stejně vytvoří, působí na mosazný čep jako výborný brusný papír) a raději použít variantu popsanou výše (eLko + závit jako jištění proti vypadnutí na straně páky serva) a na druhou stranu kulák... dá se sehnat i dost malý na to, aby se bez problémů mohl použít na Daidalovi. Kulička mezi dvě páky, napevno stáhnout šroubkem. Schematicky naznačeno to vypadá asi takhle:

Příloha nebyla nalezena.

Neklame-li mě má sklerotická mysl, tak naživo to takhle má na klapkách Daidala Petr Kurjan a ve spojení s křížovým náhonem vnitřkem křídla jsou ty klapky jak beton ;)
Poslední úprava: 12 roky 4 měsíce nazpět

Pro možnost přispívání do fóra je nutné: Přihlásit se .

Více
12 roky 4 měsíce nazpět #11718 napsal sgames

Ivan Horejsi napsal: Vlastní experiment :-)

tak to pobavilo :)

Více
12 roky 4 měsíce nazpět - 12 roky 4 měsíce nazpět #11721 napsal Milan Chalupník
Jelikož písemná forma není dostatečná, tak na četná přání čtenářů stoupáku připojuji tato foto:
milanchalupnik.rajce.idnes.cz/tahlo_M2/

Více
12 roky 4 měsíce nazpět #11735 napsal Ivan Horejsi
OT, z Norimberku: Aeronaut ma konecne listy 10x5. Jestli jsem poslední kdo to vi, tak se omlouvam.

Více
12 roky 4 měsíce nazpět - 12 roky 4 měsíce nazpět #11745 napsal Bohumil Belan

Branislav Kasala napsal: Nechcem lietat sportovo Daidala 230. Ma pre mna potom zmysel pouzivat klapky ?
Nie som ani nejaky termicky lovec, ze "aha brnklo mi do kridla, pome naspat tam nieco bude" :) .
Skor mi ide o to dostat lietadlo s minimalnou hmotnostou co najvysie a potom len sledovat ako same klze pomaly dolu s minimalnymi korekciami z moje strany.

Odpoved ku klapkam je: urcite ano. Moj Daidalos este nelieta ale mozem pre porovnanie uviest Ambroziu 220. Zmena zakrivenia profilu +- 2mm sa na lete prilis neprejavuje. Ale vysunutie klapiek na cca 80 stupnov vyrazne zvysi klesavost a zhorsi klzavot. Podstatne lepsie sa tak pristava. Pokial chces lietat vo velkych vyskach su klapky nutne pre unik zo stupaku. Predstava ze staci potlacit a model zo stupaku vyleti je velmi skreslena. Mohol by si o model prist. Niekolko krat som tlacil Ambroziu zo stupaku s vysunutymi klapkami a ani tak nechcela ist dole. Bez klapiek by som ju uz asi nemal.
A dakujem za dalsi nazor k vetraniu v trupe.

Více
12 roky 4 měsíce nazpět - 12 roky 4 měsíce nazpět #11747 napsal draceq

Branislav Kasala napsal: Nechcem lietat sportovo Daidala 230. Ma pre mna potom zmysel pouzivat klapky ?

No, kromě uvedeného přínosu klapek pro únik z termiky a vyklesávání (s plnými klapkami může naprosto v klidu kolmo dolů) je tady ještě jeden aspekt - profily použité na Daidalovských křídlech tak trochu (dost) počítají s tím, že se bude s odtokovkou pracovat, tedy že se bude zakřivovat dle potřeby. Ne že by to bez toho nelítalo, ale je to asi jako koupit si Mercedes a jezdit na napůl vyfouknutých pneumatikách :)

A přistát s Daidalem bez klapek, resp. bez butterfly mixu s křidélky, je taky docela sranda - to letadlo dokáže za bezvětří přeletět 100m přistávací dráhu v metrové výšce... ;)

Takže opravdu se hodí tam ty klapky mít....

Vygenerováno za 0.306 sekund