- Obdržená poděkování: 0
Daidalos - dotazy ke stavbě
- Jiří Veselovský
- Malý bůh
-
Méně
Více
12 roky 8 měsíce nazpět #10963
napsal Jiří Veselovský
Odpověď od Jiří Veselovský na téma Re: Daidalos - dotazy ke stavbě
Koukám, že osvěty co se týká sundávání kuželu ještě nebylo dost.
Za celé roky (cca 15, spolupracoval jsem s Honzou Dvořákem - Pohodalet - na vývoji prvních kuželů, i "turbo" lepených) jsem nikdy nepotřeboval do ničeho klepat ani stahovákovat.
Po zakoupení kuželu jsem udělal vždy jedinou věc a to, že jsem ty kónické plochy uvnitř kuželu (na "patronce" a trámci) namazal takovou akorát vaselinou, konkrétně bílou od Simpropa (ale je to fuk jakou). No a pak jsem jen dodržoval zásadu neutahovat na krev :whistle: , protože se dural kouše. Už Werich s Burianem říkali "... přiměřeně, přiměřeně, ...".
Vzhledem k tomu, že tak jako tak přijde někdy situace, že je vrtule potřeba sundat, tak toho využívám ke kontrole, že tam ještě nějaké mazivo je.
P.S.
Pokud by už došlo na nejhorší a nešlo to dolů, tak jsem někde slyšel, že stačí dát místo toho předního šroubu nějaký delší a šroubovat a ono se to sesmekne samo. Je to ale bez záruky, protože jsem to nepotřeboval.
Za celé roky (cca 15, spolupracoval jsem s Honzou Dvořákem - Pohodalet - na vývoji prvních kuželů, i "turbo" lepených) jsem nikdy nepotřeboval do ničeho klepat ani stahovákovat.
Po zakoupení kuželu jsem udělal vždy jedinou věc a to, že jsem ty kónické plochy uvnitř kuželu (na "patronce" a trámci) namazal takovou akorát vaselinou, konkrétně bílou od Simpropa (ale je to fuk jakou). No a pak jsem jen dodržoval zásadu neutahovat na krev :whistle: , protože se dural kouše. Už Werich s Burianem říkali "... přiměřeně, přiměřeně, ...".
Vzhledem k tomu, že tak jako tak přijde někdy situace, že je vrtule potřeba sundat, tak toho využívám ke kontrole, že tam ještě nějaké mazivo je.
P.S.
Pokud by už došlo na nejhorší a nešlo to dolů, tak jsem někde slyšel, že stačí dát místo toho předního šroubu nějaký delší a šroubovat a ono se to sesmekne samo. Je to ale bez záruky, protože jsem to nepotřeboval.
Pro možnost přispívání do fóra je nutné: Přihlásit se .
- Ivan Horejsi
- Malý bůh
-
Méně
Více
12 roky 8 měsíce nazpět #10964
napsal Ivan Horejsi
Odpověď od Ivan Horejsi na téma Re: Daidalos - dotazy ke stavbě
... a sroub jsem ukroutil a kuzel vyhodil.
... a sroub jsem ukroutil a kuzel vyhodil.
- Jiří Veselovský
- Malý bůh
-
Méně
Více
12 roky 8 měsíce nazpět #10965
napsal Jiří Veselovský
Mimochodem, na jakém principu funguje stahovák? Mám takový dojem, že úplně stejně. Někde se o něco opře a pak se točí šroubem (tvrdým). Ale jak už jsem psal, je lepší to ošetřit hned zkraje.
Tak určitě existují i tvrdší šrouby, ale tudy určitě cestička nevede. To už je průser hotový.Ivan Horejsi napsal: ... a sroub jsem ukroutil a kuzel vyhodil.
Mimochodem, na jakém principu funguje stahovák? Mám takový dojem, že úplně stejně. Někde se o něco opře a pak se točí šroubem (tvrdým). Ale jak už jsem psal, je lepší to ošetřit hned zkraje.
- Vladimír Čermák
- Skoro bůh
-
Méně
Více
12 roky 8 měsíce nazpět #10994
napsal Vladimír Čermák
Odpověď od Vladimír Čermák na téma Re: Daidalos - dotazy ke stavbě
Konektory můžou být zdrojem poruch, doporučuji připájet. Dělám to takto vis. přílohaJiří Michálek napsal: Serva v křídlech se připojují pájením "na věčné časy", nebo máte konektory někde zamáčknutý ?
- Jiří Veselovský
- Malý bůh
-
Méně
Více
12 roky 8 měsíce nazpět - 12 roky 8 měsíce nazpět #10995
napsal Jiří Veselovský
Konektory můžou být zdrojem poruch, doporučuji připájet. Dělám to takto vis. příloha
"Má pravdu, předsedo....!"
Žádné další konektory a pájet hezky pod jednu smršťovačku, aby tam nebyla bakule.
A ještě poznámku k uspořádání v šachtě (servo - kabel). Kabel odstřihnout cca 4 až 5 cm od serva (pokud teda nejste borci, že byste nový kabel napájeli přímo na desku serva) a dalších pár centimetrů nechat u přívodního servokabelu. To proto, aby při případné výměně serva byla rezerva na pohodlnou práci. Tu rezervu složím jako smyčku vedle serva kde to nepřekáží, popř. vyhlodám malou drážku do polyše, aby se to vešlo tak, jak já potřebuju.
"Má pravdu, předsedo....!"
Žádné další konektory a pájet hezky pod jednu smršťovačku, aby tam nebyla bakule.
A ještě poznámku k uspořádání v šachtě (servo - kabel). Kabel odstřihnout cca 4 až 5 cm od serva (pokud teda nejste borci, že byste nový kabel napájeli přímo na desku serva) a dalších pár centimetrů nechat u přívodního servokabelu. To proto, aby při případné výměně serva byla rezerva na pohodlnou práci. Tu rezervu složím jako smyčku vedle serva kde to nepřekáží, popř. vyhlodám malou drážku do polyše, aby se to vešlo tak, jak já potřebuju.
Poslední úprava: 12 roky 8 měsíce nazpět
12 roky 8 měsíce nazpět #11022
napsal kope
Odpověď od kope na téma Re: Daidalos - dotazy ke stavbě
Omlouvám se za možná "základní" dotaz, ale Daidalos je první letadlo s motýlem, které stavím, tak nechci nic pokazit. Už mám skoro hotovo, zbývá jen pár posledních věcí. No a jedna z nich je ovládání motýla. Budu mít táhla (struna 0.8+lanovody), vedená trubkou. No a nevím, jestli je lepší (a jestli to vůbec půjde) vyvést táhla až na konci nebo jestli bude potřeba provrtat ocas. trubku a vyvést táhla někde před motýlem (pak by asi páky musely být zvrchu motýla?). Na straně serva plánuju mít blimpy, na straně u motýla jen Z-ohyb. Jde mi o to, abych to udělal tak, aby nikde nic nedrhlo - ani při "výlezu" lanovodu z ocasní trubky, ani na pákách.
Vygenerováno za 0.280 sekund