Daidalos - větrání a chlazení

Více
12 roky 4 měsíce nazpět #11734 napsal Jan Kubica

Ivan Horejsi napsal: Mne to taky napadlo, ze za letu se to bude trochu lisit ale:
- ne tolik, protože vrtule nasava vzduch, takze kuzel v proudu vzduchu je
- hlavne: nejde o absolutni cisla, ale o srovnavaci mereni.
Meril jsem to na plechovce, protože na obezku se neda teplotni sonda připevnit. Zase - pro srovnani je to fuk.
Ja mam z pozaru v regulatoru hruzu, tak davam 2x tak velky :P

Trámec v kuželu funguje jako odstředivý ventilátor, to má větší vliv než rychlost letu. H.

Pro možnost přispívání do fóra je nutné: Přihlásit se .

Více
12 roky 4 měsíce nazpět #11736 napsal Jan Kubica

Více
12 roky 4 měsíce nazpět #11737 napsal Petr Dušek
Když už se tu opakuje toto věčné a vděčné téma, tak si taky přidám něco z poznatků, které jsem tu již asi před časem psal. Duralový turbokužel je samozřejmě nesmysl (pochybovači prominou). Poměrně velký význam v dochlazení motoru po vypnutí má vedení tepla hřídelí a její následné chlazení prostřednictvím duralového trámce a povrchu kuželu. Dokonce jsem to tehdy počítal kolik 3,17mm hřídel při určitém rozdílu teplot odvede.
Z tohoto důvodu se rovněž domnívám, že "turbo" díra u plastových nebo uhlíkových kuželů slouží právě k lepšímu ochlazování duralového trámce ukrytého uvnitř kuželu...

A pokud jde o nejvhodnější místo pro vstup vzduchu - pro nový projekt F5J mám vymyšlenu gondolu s pylonem a tam bych chtěl udělat dvě malé "nozdry" na náběžce pylonu, kde by snad měl být přetlak...

Více
12 roky 4 měsíce nazpět #11743 napsal Bohumil Belan
Ďakujem za názory. Naozaj som nečakal že sa rozprúdi takáto diskusia. Ja som paranoidný a vetrať budem. Nasávacie otvory v trupe už mám. Výfukové otvory sú v motorovej prepážke a ešte urobím otvory na hornú stranu kabínky pred krídlo. Fotky neskôr priložím.

Více
12 roky 4 měsíce nazpět - 12 roky 4 měsíce nazpět #11744 napsal BKSL
Odpověď od BKSL na téma Daidalos - větrání a chlazení
K tomu "zrkadlovemu" profilu ( kondola v nasom diskutovanom pripade).
Pocas letu (obtekani vzduchom) je najvacsi tlak v tom cervenom bode co som oznacil.
Potom po obidvoch stranach smerom doprava tlak rovnako klesa az prejde do podtlaku.
Takze ked nejde motor pocas letu tak najvacsi tlak by mal byt isto na spici kuzela ked je to ale klasicky uzavrety typ.

Příloha nebyla nalezena.

Spominany "chladiaci" typ by mal mat najvacsi tlak vzduchu po okrajoch vetracieho otvoru.
Vzduch by mal korektne prudit cez chladiaci stred kuzela do trupu a do motora, ak su samozrejme diery v prepazke a motore.

Ked sa motor roztoci ale model stoji, tak v spici otvoreneho kuzela by mal nastat isto podtlak (prudenie vzduchu smerom dopredu v smere letu) nakolko vrtula pred sebou vytvara podtlak a "taha" vzduch aj od stredu cez chladiaci-dierovany kuzel.

Pocas letu zavisi ci dokaze vrtula spred seba "upratat" vsetok vzduch + nieco naviac.
Ak ano tak kuzel je stale v podtlaku (vzduch prudi kuzelom smerom von v smere letu).
Ak je vykon "upratovania" vzduchu vrtulou slabsi oproti rychlosti letu (mnozstvu novo prichadzajuceho vzduchu) tak zacina prudit vzduch aj kuzelom smerom do trupu.

Napadlo ma ze ten tramec co drzi sklopne listy vrtule by mal byt vybruseny ako mala vrtula s vysokym stupanim aby prudil vzduch cez kuzel do trupu aj pocas chodu motora. Popripade tam osadit malu odstredivu propelu.

Teoreticky dobre chladiace vlastnosti by mohol mat aj uzavrety kuzel s tym ze medzi kuzelom a trupom bude znacna medzera.
Za vrtulou je silny pretlak a ten by mal tlacit cez tuto medzeru znacne monozstvo vzduchu do trupu.
Ak sa teda ale nevracia-nekruti vzduch po povrchu kuzela smerom pred vrtulu na tomto kratkom useku medzi medzerou a kruhom ktory opisuje vrtula.

Keby bol ale kuzel dlhsi t,j, vrtula by bola viac vpredu oproti tej medzere medzi kuzelom a trupom tak by to mohlo fungovat v nejakej konkretnej vzdialenosti a konkretnom vykone vrtule.
Nad medzerou by mal byt vzdy pretlak vytvarajuci prudenie vzduchu smerom zvonku do trupu.
Poslední úprava: 12 roky 4 měsíce nazpět

Více
12 roky 4 měsíce nazpět - 12 roky 4 měsíce nazpět #11746 napsal Jan Kubica

Branislav Kasala napsal: ....

A k tomu "zrkadlovemu" profilu ( kondola v nasom diskutovanom pripade).
Pocas letu (obtekani vzduchom) je najvacsi tlak v tom cervenom bode co som oznacil
...

Branislave, nic ve zlém, ale z toho, co jste napsal, není pravda vůbec nic. Mrzí mě, že to tak musím napsat, ale prosím přečtěte si alespoň něco o Bernoulliově rovnici. Děkuji, H.
Poslední úprava: 12 roky 4 měsíce nazpět

Vygenerováno za 0.422 sekund