Stavba F5j větroně

Více
11 roky 8 měsíce nazpět #13546 napsal Ivan Horejsi
Odpověď od Ivan Horejsi na téma Stavba F5j větroně
Je třeba mozne blok balsy vyfrézovat do tvaru zebra, olaminovat uhlikem a rozrezat na desticky - na zebra. Dobře to muze fungovat pro konstantni hloubku kridla. Ale i tak - masiny, technologie atd.

Uhlik je vyrazne anizotropní: pokud není zatezovani orientovano PRESNE ve smeru vlaken, mechanicke vlastnosti jsou pryc. Proto je také tak skvela nova biaxialni "tkanina" která se vlastne sklada ze dvou vrstev "rovingu" na sobe. U normalni tkaniny jsou vlakna zvlnena a proto nemá tak dobre mechanicke vlastnosti.

Tesim se na vlakno o stavbe.

Pro možnost přispívání do fóra je nutné: Přihlásit se .

Více
11 roky 8 měsíce nazpět #13552 napsal Beseda
Odpověď od Beseda na téma Stavba F5j větroně

Petr Koláska napsal: Co se trupu týče - na gondolku se zrovna koukám, a začínám o ní v rámci odlehčování silně uvažovat, jen se bojím, jak to bude s konickou tenkostěnnou trubkou 28mm.... tedy s její dostupností....

Mám trn na trubku 19-16/1000mm.Pokud by se hodila můžu zapujčit.

Více
11 roky 8 měsíce nazpět #13563 napsal draceq
Odpověď od draceq na téma Stavba F5j větroně
Martine, díky moc za nabídku, ale na tu gondolu potřebuju trubku o průměru 30mm. Tomáš Hlavinka sem taky psal, že potřebný trn má a je i ochoten udělat trubku - každopádně nechci nikoho otravovat předčasně - Karel Svoboda říkal, že trubka by se měla do 3-4 týdnů dostat i do jeho nabídky, takže až tam budu objednávat gondolu, vezmu to i s trubkou. Teprve kdyby nebyla, budu shánět jinde ;) Tak jako tak moc díky za tipy a nabídky (nejen na trubku), je fajn vědět, že modeláři si umí pomáhat ;)

Jinak, druhý díl seriálu už se chystá do finální podoby, v brzké době se objeví tady na Stoupáku ;)

Více
11 roky 8 měsíce nazpět #13588 napsal draceq

Více
11 roky 8 měsíce nazpět #13589 napsal Jan Kubica
Odpověď od Jan Kubica na téma Stavba F5j větroně
Ahoj Petře,

držím palce a se zájmem sleduji. Prosím dej těch pásnic, pokud je ještě čas a příležitost, víc. Osobně bych dal nahoru ještě jeden pás tak půl metru na každou stranu a třetí 200 mm na každou stranu a dolů ještě druhou vrstvu na oněch 200 mm. Pro inspiraci se podívej třeba na Bubble Dancera ( www.charlesriverrc.org/articles/bubbleda...-bubbledancer-3m.htm ), zejména na nosník ( www.charlesriverrc.org/articles/bubbledancer/PDFs/spar_V2.pdf )

Už dlouho používám takový excelový prográmek pro výpočet nosníků (a už dlouho o něm píšu článek - možná 7 let ;-)) a násobek s Tvým nosníkem mi vychází tak 3, což mi přijde málo. Ale možná se pletu, ono těch materiálových konstant na uhlíky je moc a taky se hodně liší.

Pro případné následovníky (co umí anglicky) ještě jeden tip. Na www.dg-flugzeugbau.de/flugzeug-bauen-e.html je popisována stavba velkého kompozitového větroně. Zaujalo mě, že lepší je přilepit pásnici nejprve k hornímu potahu (stojině, dodal bych) a až potom k dolní, protože spodní pásnice je namáhána tahem, takže případné nedostatky v kontaktu a rovinnosti vadí méně než u horní, tlakem namáhané, pásnice. H.

Více
11 roky 8 měsíce nazpět - 11 roky 8 měsíce nazpět #13591 napsal draceq
Honzo, díky ;) Budu to potřebovat :)

S tím lepením nejprve horní pásnice pásnice mě to napadlo taky, ale ono se křídlo dost blbě ustavuje do roviny vzhůru nohama :) jedině tak v polystyrenové šabloně - a tu je zase potřeba někde nechat přesně vyrobit :unsure:

Co se týče těch posílení pásnic - ono to nebude problém, otázka je, jestli je to opravdu nutné. Nerad bych z toho udělal sice extrémně pevné křídlo, které ale bude vážit kilo... :dry:

(Jedno takové 2,6m křídlo s pásnicemi 0,5x10mm+smrk 2x8, jednoduchá stojina balsa 4mm s kolmými vlákny + tuhý potah balsou 1,5mm mám na jiném větroni a je to konstrukce, o kterou se můžu při čekání na letišti opřít jako o čakan :) Ve vzduchu to zvládá v klidu akrobatit, ovšem to letadlo bylo tvořeno jako warmliner a váží skoro 2,5 kg, prostě se hledělo na pevnost a ne na váhu....)

Tady rvu váhu dolů co to jde, takže se zeptám jinak (a budu moc rád za každou radu):
Tak, jak je to teď - je to MÁLO a MUSÍ se to pro F5J styl létání posílit (což aktuálně není problém)? Nebo je to tak nějak na hraně a to posílení bys tam dal jen tak pro sichr? Po sejmutí z desky se to křídlo tak jak je - ještě bez D-boxu - tváří na svou váhu docela bytelně, ale dojmy jsou jedna věc a matika druhá, že.... Ovšem zásadní podle mě pro tyhle výpočty bude, jaké hodnoty mají kupované pásnice 0,4x10 :whistle: Aktuálně nepotažený centroplán bez klapek, D-boxu a náběžky váží 113g, což není špatné, posílení by se asi vlezlo, ale nerad bych na konci zjistil, že jsem s váhou ustřelil.... ačkoliv- budu muser hodit na váhu metr té pásnice, protože jestli tady střečkuju kvůli 10-15 gramům.....

Pokud to posílení není vyloženě nutnost, bez které to klapne v první zatáčce, viděl bych to takhle: nebudu teď uzavírat D-box ani omotávat pásnice nití, uděláme uši, winglety, kormidla, nařežeme pásy na D-box, celé to hodíme váhu a pak se uvidí. Přeci jen s celým křídlem už se bude lépe dále počítat. Jestli to ovšem je už teď na první výpočet slabota, nedá se nic dělat a zejména horní pásnice bude muset přibrat...

Každopádně, rád si nechám poradit, nejsem žádný odborník na pevnostní výpočty a přeci jen jsou lidé s mnohem bohatší praxí v modelařině.

Bubble Dancer, jak tak koukám, postrádá vrtuli. Takže se nahoru dostává pravděpodobně vlekem, resp. gumicukem.... takže silnější nosník chápu.
Poslední úprava: 11 roky 8 měsíce nazpět

Vygenerováno za 0.234 sekund