- Obdržená poděkování: 0
Stavba F5j větroně
- Tomas Hruby
- Malý bůh
-
Méně
Více
11 roky 8 měsíce nazpět #13621
napsal Tomas Hruby
Je to kategorie www.havel-composites.com/shop/45-home/0-list.html , konkrétně třeba www.havel-composites.com/shop/45-Multiax...0x3100-mm.html?pls=0 .
Jinak si ale myslím, že tu pevnost moc prožíváte, F5J je fakt hodně v pohodě. Já bych u zde debatované konstrukce klidně nechal torzku jen balsovou, nevěřím, že s tím bude problém. Otevře
Odpověď od Tomas Hruby na téma Stavba F5j větroně
Ivan Horejsi napsal: Sklo na povrchu je skoro na nic. Muze chytit flutter. Uhlik. Nejlepe ten biaxialni od Vladimira, prodava ho Havel a ja si porad nepamatuji jak se jmenuje (pozor, to není Vlies, ten prakticky nemá orientovana vlakna). Pas ma rozmer 600 x 3000 mm, vlakna na 45, takze není odpad. Jen cena
Je to kategorie www.havel-composites.com/shop/45-home/0-list.html , konkrétně třeba www.havel-composites.com/shop/45-Multiax...0x3100-mm.html?pls=0 .
Jinak si ale myslím, že tu pevnost moc prožíváte, F5J je fakt hodně v pohodě. Já bych u zde debatované konstrukce klidně nechal torzku jen balsovou, nevěřím, že s tím bude problém. Otevře
Pro možnost přispívání do fóra je nutné: Přihlásit se .
- Ivan Horejsi
- Malý bůh
-
Méně
Více
11 roky 8 měsíce nazpět #13622
napsal Ivan Horejsi
Odpověď od Ivan Horejsi na téma Stavba F5j větroně
No ... mne jednou Supra zavibrovala na brzdach. Venku je sklo, uvnitř kevlar. A pak: ono jde taky o tvarovou stalost.
Trochu OT: Když jsme kdysi vakuovali sklo na balsu a "potahovali" tim kridla, kroutila se s vlhkosti. Sklo zustane mirne porezni.
Pak se přes to daval papir (potah) a byl klid.
Trochu OT: Když jsme kdysi vakuovali sklo na balsu a "potahovali" tim kridla, kroutila se s vlhkosti. Sklo zustane mirne porezni.
Pak se přes to daval papir (potah) a byl klid.
- Tomas Hruby
- Malý bůh
-
Méně
Více
11 roky 8 měsíce nazpět #13623
napsal Tomas Hruby
Ivane, já u Storka jednou vyrobil flutter přímo brutální, ale řekl bych, že to bylo vyvoláno spíš většími vůlemi na servech (trochu odfláklé). Jinak ale bez problémů, prostě si člověk musí navyknout klesat na brzdách atd.
Mimochodem, zrovna Stork je ukázkovým příkladem toho, kolik u F5J odpadá problémů - je skleněný, nateriálu v tom pořád ubývá, hmotnost klesá, ale přesto nevím o žádném rozpadlém. Stojina je mimochodem jen balsa podélně (my "šikovní" známe křídlo i zevnitř), pásnice spíš symbolické. Kdyby se takto udělalo F3J, tak by se děly věci![:-) :-)]()
Tvarová stálost je zajímavější, ale to se tohoto threadu asi netýká, u klasické stavby z žeber to nebude problém.
Mimochodem, zrovna Stork je ukázkovým příkladem toho, kolik u F5J odpadá problémů - je skleněný, nateriálu v tom pořád ubývá, hmotnost klesá, ale přesto nevím o žádném rozpadlém. Stojina je mimochodem jen balsa podélně (my "šikovní" známe křídlo i zevnitř), pásnice spíš symbolické. Kdyby se takto udělalo F3J, tak by se děly věci
Tvarová stálost je zajímavější, ale to se tohoto threadu asi netýká, u klasické stavby z žeber to nebude problém.
11 roky 8 měsíce nazpět #13624
napsal draceq
Odpověď od draceq na téma Stavba F5j větroně
- Tomas Hruby
- Malý bůh
-
Méně
Více
11 roky 8 měsíce nazpět #13625
napsal Tomas Hruby
Petře, děláš smajlíky, ale přesně tohle je rozdíl mezi F3J a elektrou... Ivan má Supru podle mě hnusně těžkou, ale ani ta by neměla šanci podobný pokus přežít, dnešní extrémy pak tuplem ne. Ale při létání to nijak zvlášť nevadí.
11 roky 8 měsíce nazpět - 11 roky 8 měsíce nazpět #13626
napsal draceq
Odpověď od draceq na téma Stavba F5j větroně
No, smajlíci jsou tam proto, že jsem si na tenhle obrázek vzpoměl v souvislosti s tím, jak řešíme tu pevnost - protože tenhle obrázek ze stránek
www.hyperflight.co.uk/
mě fakt pobavil (doprovází totiž text o tom, že jsou křídla počítačově navrhována a vědecky testována, ale ty starší metody testování jsou mnohem víc "zajímavé"
) takže to bylo jen na odlehčení ![;) ;)]()
Nevím, pořád uvažuju, jak ten box nakonec udělám..... jestli to zůstane čistá balsa, nebo tam nějaký ten uhlík půjde.... sklo určitě ne. Buď uhlí, nebo nic. Ono je totiž ještě jeden "problém" - mám takové nejasné tušení, že by se o něco měly aspoň trochu "chytit" pásky na žebrech... :whistle: Ale možná to bude stačit jen o prosycenou balsu na hraně d-boxu.....
P.S. - Já říkal, že to bude hybrid :whistle: ..... Ale o to je to zajímavější
Tohle konstrukční vymýšlení mě baví mnohem víc, než to letadlo prostě koupit
Nevím, pořád uvažuju, jak ten box nakonec udělám..... jestli to zůstane čistá balsa, nebo tam nějaký ten uhlík půjde.... sklo určitě ne. Buď uhlí, nebo nic. Ono je totiž ještě jeden "problém" - mám takové nejasné tušení, že by se o něco měly aspoň trochu "chytit" pásky na žebrech... :whistle: Ale možná to bude stačit jen o prosycenou balsu na hraně d-boxu.....
P.S. - Já říkal, že to bude hybrid :whistle: ..... Ale o to je to zajímavější
Poslední úprava: 11 roky 8 měsíce nazpět
Vygenerováno za 0.209 sekund