Stavba F5j větroně

Více
11 roky 8 měsíce nazpět #13493 napsal Jan Kubica
Odpověď od Jan Kubica na téma Stavba F5j větroně
Petře, držím palce a přeji úspěch!

K nosníku: pevnost kompozitu v tlaku je do značné míra dána pevností pojiva, ne vlastních vláken (tlačení provázku). Podle mě dává smysl udělat horní pásnici smrkovou a jen na dolní pásnici použít uhlík. Vychází to lehoučké a "spočítatelné", čemuž dávám přednost před "ono to nějak dopadne". Osobně mám vždy dost problém s kompatibilitou materiálů a lepidel, uhlík prostě Kanagomem lepit nejde :-), epoxid je těžký a CA lepidla zase moc rychlá. Řešil jsem to zavřením uhlíku mezi pásky překližky 0.4. H.

Pro možnost přispívání do fóra je nutné: Přihlásit se .

Více
11 roky 8 měsíce nazpět #13494 napsal TomHlavinka
Odpověď od TomHlavinka na téma Stavba F5j větroně
Kluci fandím Vám !! vždy je to lepší pocit lítat se svým érem - pár jsem ji už taky postavil. Pravda doposud jen vakuované konstrukce, ale na podobnou konstrukční variantu superlehkého RCVS se chystám letos přes zimu..

1. nepoužívejte tento trup!! použijte samotnou gondolu a uhlíkovou trubku od stejného výrobce - vámi vybraný trup je dost těžký zvláště v jeho zadní části okolo kýlovky - Karel mi na soutěži v HB ukazoval už novou gondolu - tvar je naprosto stejný jako u tohoto trupu, vzadu nově však osazení na uhlíkovou trubku tuším průměr 30mm. Cenově to vyjde levnější, rozhodně lehčí a dovolím si tvrdit i pevnější, na případné opravy jednodušší.
2. nosník podle popisu je jakýsi složitý. Navíc kombinace smrku a uhlíku mi nepřijde jako dobrá volba. Použil bych uhlíkové pásnice a stojinu na celou šířku pásnice z balzy nebo herexu a celé omotal kevlarovou nití. Pásnice nejlépe v kuse už se vzepětím, stačí lamino desky podle vzepětí křídla a na tom váknout několik vrstev jednosměrky nebo rovingu - za 4 hodiny to ostrým nožem rozřezat a nechal dotvrdit (temperovat) jestli už jsou v žebrech "díry" pro smrk+CF tak podlepit páskem balzy jen v místě žebra.
3. žebra určit páskovat uhlíkem!! - hotové pásky se dají za pár korun koupit od Jaromíra Orla (F1E) - na netu se dá stáhnout i nějaký katalog a ceník jeho výrobků - je tam hodně variant stačí si vybrat.
4. D-box z lehké balzy a olaminovat třeba 55tkou uhlíkovou tkaninou vlákna +-45st.. Když je vývěva s dobrou regulací podtlaku tak se to dá i ve vákuu!!
5. určitě uhlíkovou odtokovku - hotové pásky 1x4-5 prodává Pelikán.

už se těším na další díl.. Lítat to rozhodně bude!!

Více
11 roky 8 měsíce nazpět #13495 napsal Tomas Hruby
Odpověď od Tomas Hruby na téma Stavba F5j větroně
Lepení uhlíku je podle mě problém (tedy spíš otrava) jen u páskování žeber, to je "hnus", abys to patlal gumovou rukavicí atd. Jinak ale bez problému CA. U nosníku to chce dobře spojit s pásnicí, pokud se utrhne, tak je zle (koneckonců jsem i u vakuovky viděl "sklaplé křídlo", kdy se evidentně utrhly rovingy od polystyrénu.
Obecně při konstruční stavbě vřele doporučuji zapomenout, že existuje jiné lepidlo než CA (i na balsu), ani bych neřekl, že u středních či hustých je rychlost velká, spíš jsem obvykle kostru ještě stříkal nakonec aktivátorem...

Více
11 roky 8 měsíce nazpět #13496 napsal Tomas Hruby
Odpověď od Tomas Hruby na téma Stavba F5j větroně
Co se týče trupu, tak lze taky použít od Reicharda trup na Mandarin - je určitě lehčí a má svůj půvab.
Hardcore řešení je pak právě "styl Leskošek" , tedy udělat si kevlarovou válcovou trubku na přední část trupu a vzadu ji napojit na kuželovou (Reichard Mandarin, tuším stejnou má zmíněný J. Orel). No a do toho se pak "našlape" výbava :-)

Více
11 roky 8 měsíce nazpět #13497 napsal Petr Dušek
Odpověď od Petr Dušek na téma Stavba F5j větroně

Tomas Hruby napsal: ...Nicméně s tou druhou větou tak docela nesouhlasím. Ona se technologie "V-dvojek" dá po celkem mírném vylepšení moderními materiály posunout hodně nahoru a přitom může být pro řadu lidí podstatně jednodušší než vakuovka. Proro bych to zas tak neodepisoval...

Nesouhlasíš s něčím co jsem nenapsal... proti moderní a lehké konstrukční stavbě nemám vůbec nic, ale smrkové nosníky, topolová žebra, tlustá odtokovka, potah folií... to bych všechno vynechal B) .

Více
11 roky 8 měsíce nazpět - 11 roky 8 měsíce nazpět #13498 napsal draceq
Odpověď od draceq na téma Stavba F5j větroně
Pánové, díky moc všem za podněty, vypadá to, že ve finále se bude Milan divit, co jsme mu z jeho plánů dali dohromady :D :D

Co se trupu týče - na gondolku se zrovna koukám, a začínám o ní v rámci odlehčování silně uvažovat, jen se bojím, jak to bude s konickou tenkostěnnou trubkou 28mm.... tedy s její dostupností....

Hl. nosník dozná změn zcela určitě, jakých přesně, to ještě uvidíme podle toho, čím se bude "vylepšovat" d-box - ono totiž ani ariamid-uhlíková tkanina 71g, byť je drahá jak čert, není vyloučena :) Jen musím vše řádně promyslet, něco málo spočítat a uvidíme.... Ale stoprocentně bude nosník jinak než v původním plánu - nasadili jste mi s tím razantním odlehčením brouka do hlavy....

Páskování žeber - taktéž nad ním uvažuju a začínám se k tomu přiklánět - s tím, že by se žebra ještě nadále odlehčily odfrézováním přebytečných výplní.

Uhlíková odtokovka - tak ta bude 100%, už ji mám zapracovanou do plánů :)
Poslední úprava: 11 roky 8 měsíce nazpět

Vygenerováno za 0.262 sekund