- Obdržená poděkování: 0
Motor + vrtule + baterky pro F5J
8 roky 4 týdny nazpět - 8 roky 4 týdny nazpět #20336
napsal heczkot
Odpověď od heczkot na téma Motor + vrtule + baterky pro F5J
Řešil jsem to odfrézováním v ruce po obvodu přepážky (Dremel + tenká fréza cca 1,5mm průměru). Pro jistotu s malým odstupem od stěny trupu, kdyby mi ujela ruka. Malý zbytek na vnitřním obvodu dobrousit (Dremel + gumový váleček s nasazeným smirkovým kroužkem co největšího průměru, jaký se do trupu vleze, aby tam ale zároveň bylo ještě dobře vidět na broušený povrch - cca 15-20mm průměr).
Výsledek byl uspokojivý - čistý, nepodbroušený vnitřní povrch trupu, připravený pro vlepení nové přepážky.
Výsledek byl uspokojivý - čistý, nepodbroušený vnitřní povrch trupu, připravený pro vlepení nové přepážky.
Poslední úprava: 8 roky 4 týdny nazpět
Pro možnost přispívání do fóra je nutné: Přihlásit se .
- Petr Dušek
- Malý bůh
-
Méně
Více
7 roky 6 měsíce nazpět #21118
napsal Petr Dušek
Odpověď od Petr Dušek na téma Motor + vrtule + baterky pro F5J
Dotaz pro borce používající Megu případně podobný inrunner s převodovkou. Jaké používáte nastavení regulátoru? Myslím hlavně předstih a PWM?
A na okraj jedna teoretická poznámka. Všiml jsem si, že tyto motory celkem slušně topí bez velké závislosti na zátěži, tzn. i motor naprázdno bez vrtule je po několika sekundách horký stejně jako při zátěži. Znamenalo by to čím menší zatížení, tím horší účinnost. Dokáže to nějaký teoretik vysvětlit?
A na okraj jedna teoretická poznámka. Všiml jsem si, že tyto motory celkem slušně topí bez velké závislosti na zátěži, tzn. i motor naprázdno bez vrtule je po několika sekundách horký stejně jako při zátěži. Znamenalo by to čím menší zatížení, tím horší účinnost. Dokáže to nějaký teoretik vysvětlit?
- Milan Chalupník
- Malý bůh
-
Méně
Více
7 roky 6 měsíce nazpět - 7 roky 6 měsíce nazpět #21119
napsal Milan Chalupník
Odpověď od Milan Chalupník na téma Motor + vrtule + baterky pro F5J
Petře, borec nejsem, ale co vím, to povím. Inrunnery (ACn16/7,10,15...) chtějí předstih (časování) tzv. střední (Castle apod.), u reglů Sunrise ICE/YEP je dobré zvolit Auto-timing. Kmitočet PWM nejlépe co nejvyšší (12-16kHz), aby regl stíhal vysoké kV. Hodně se píše o tom, že vysoká PWM může nadměrně zahřívat regulátor tím, že tranzistory častějí přepínají a při stále stejné době přepnutí daného tranzistoru pak vzniká kratší účinná doba sepnutí, ale to už dnes myslím neplatí. U Castle 50 Lite (má logování) jsem to zkoušel měnit a teplota byla furt stejná. Ty se však ptáš na ohřev motoru, ten by se prý měl ohřívat více při nízké PWM, ale tuto závislost jsem taky nějak nepozoroval, takže Castle mám na 16kHz, Sunrise ICE/YEP taky. Velmi důležitá věc u pohonu s převodovkou pro funkčnost a dlouhou životnost je rozeběh a brzda. Obojí aktivovat ihned, ne s prodlevou, ta je tu zbytečná (oddaluje start modelu po signálu a zdárné zavření sklopky), ale hlavně obojí "změkčit" na alespoň Middle, 50%, nebo i méně a následně doladit v praxi, jinak dostává převodovka zbytečný "štosy".
Ještě přidám svoji zkušenost, když jsem přehodil oběžku s 1350kV za inrunner 4200kV s převodovkou a zapoměl jsem upravit časování regulátoru z vysokého na střední i PWM z 8kHz na 16kHz. Na letišti na mě stále kdákal Castle, že dochází k nadproudovému odběru i na půl plynu.
Ještě přidám svoji zkušenost, když jsem přehodil oběžku s 1350kV za inrunner 4200kV s převodovkou a zapoměl jsem upravit časování regulátoru z vysokého na střední i PWM z 8kHz na 16kHz. Na letišti na mě stále kdákal Castle, že dochází k nadproudovému odběru i na půl plynu.
Poslední úprava: 7 roky 6 měsíce nazpět
- Petr Dušek
- Malý bůh
-
Méně
Více
7 roky 6 měsíce nazpět #21120
napsal Petr Dušek
Odpověď od Petr Dušek na téma Motor + vrtule + baterky pro F5J
Milane dík za odpověď, experimentálním bádáním jsem dospěl k obdobným závěrům a je dobré vědět, že nejsem úplně mimo
. Mám Megu 16/15/2 a regl YEP. Při změně předstihu jsem nepozoroval výraznější změny tak jsem zůstal u AutoTiming. Při PWM 8kHz se motor hřál více, mezi 12 a 16kHz už jsem necítil rozdíl, tak jsem zůstal u zlaté střední cesty 12kHz.
- Milan Chalupník
- Malý bůh
-
Méně
Více
7 roky 6 měsíce nazpět #21121
napsal Milan Chalupník
Odpověď od Milan Chalupník na téma Motor + vrtule + baterky pro F5J
Ještě doplním, Castle dělí PWM následovně, 8kHz - běžné oběžky, 12kHz - vysokootáčkové oběžky, 16kHz - inrunnery. A časování malé - 2pólové inrunnery, střední - 6pólové inrunnery, velké - oběžky.
7 roky 5 měsíce nazpět - 7 roky 5 měsíce nazpět #21126
napsal Enjoy
Odpověď od Enjoy na téma Motor + vrtule + baterky pro F5J
A borci jsou tady ...
Poslední úprava: 7 roky 5 měsíce nazpět
Vygenerováno za 0.235 sekund