Do tohoto fóra nemůžete přispívat. Diskuse bude vždy přesměrována do příslušné sekce.

Požár

Více
11 roky 5 dní nazpět #15002 napsal Tomas Hruby
Odpověď od Tomas Hruby na téma Požár

Ivan Horejsi napsal: Bohuzel, zase totez Vladimire.
Zajimavy a dulezity je vždy důvod.
Ja se třeba vůbec neodvazim nabijet bez balaceru, který moji chybu ohlida.

Když jsme Ivane u toho, tak já zažil naopak situaci, kdy náběh na požár zavinil právě až příliš aktivní balancer... Šlo o hodně rozjetou sadu, balancer nějaké čínské nabíječky rovnal, rovnal, pak jsem náhodou sáhl na baterku a nestačil jsem se divit, jak je horká. Podle všeho toto sáhnutí bylo nejdéle 10 minut "před výbuchem". Podle všeho něco číňanovi skřípalo ve vyhodnocovací logice ve spojení s asi ne zcela optimální kalibrací, snažil se rovnat zbytečně dlouho a místo bezpečného ukončení nabíjení ve stavu "trochu rozbalancováno" to dotáhl až do nebezpečného stavu.

Balancer je skvělá věc, ale musí prostě šlapat. Osobně jsem spokojen s balancerem v Hyperionu EOS610DUO (tuším jsi to tehdy prodával ty) a ještě více jsem spokojen s balancerem v iChargeru. Naopak ale ve dvou levnějších nabíječích z kategorie 50W jsem jisté divnosti zažil, čínský z HK viz ta předchozí situace, něco podobného ve "značkovém provedení" Jamara sice takto divoce neblblo, ale trochu nejasnou logiku jsem viděl i zde. Za sebe z toho mám jasný závěr, že by se s nabíječi moc laborovat nemělo. Osobně bych v současné době asi na první místo doporučení dal iChargery. Přijde mi, že tady je poměr kvality k ceně nejlepší, většině lidí postačí 106B, který se dá koupit v EU i dost pod 100EUR, pro velké výkony pak lze jít na 3010/4010 atd.
Speciálně pro požadavky F5J je možná vůbec nejlepší Cellpro 4 od tebe - www.horejsi.cz/Pages/DetailProdukt.aspx?objcislo=1042 , nelze to ale brát jako univerzál pro všeobecné užití, už třeba pro tříčlánek 2200mAh je výkon omezující.

Pro možnost přispívání do fóra je nutné: Přihlásit se .

Více
11 roky 1 den nazpět #15035 napsal Ivan Horejsi
Odpověď od Ivan Horejsi na téma Požár
Baterky s jednim spatnym clankem se bud vyhazuji, nebo reklamuji.
Firmware Revoletrix sice umi napeti srovnat, ale baterku nespravi.
Nabijeni spatne baterky funguje tak, ze na "slabem" clanku roste napeti nejrychleji. Kdyz neni pouzit balancer, napeti jde pres 4,2V a tento clanek se pochopitelne muze vznitit.
Kdo chce usetrit par stokorun na kvalitnim nabijeci (nebo nezapojovat servisak) a prijit o par statisicikorun pozarem, je to jeho volba a nic proti tomu :ohmy:
Lipolek mame na sklade snad tisice, a kdybych jim neveril, musel bych se uz davno zblaznit.
Jeti na sve nove LiIon nedava servisni konektor.Nerozporuji, ze baterie to nepotrebuji. Ale jako ochrana proti chybe obsluhy by tam mel byt.

Více
11 roky 1 den nazpět #15037 napsal Petr Dušek
Odpověď od Petr Dušek na téma Požár
Existují "pípáky" které po zasunutí do servisního konektoru spustí alarm při poklesu napětí libovolného článku pod nastavenou úroveň. Tuší někdo, jestli existuje zařízení, které by podobně hlídalo naopak zvýšení napětí při nabíjení?

Více
11 roky 22 hodin nazpět #15039 napsal Petr Semerák
Odpověď od Petr Semerák na téma Požár
Tohle by si měla ohlídat každá slušná nabíječka..... Ale holt je potřeba mít zapojený servisní konektor.

Více
11 roky 21 hodin nazpět #15043 napsal Beseda
Odpověď od Beseda na téma Požár
Bavíme se o konektoru do balanceru na nabíječce? Pokud ano, nikdy by mě nenapdlo nabíjet bez něj a to mám jenom Life.
Nabíjím C60 a chci si pořídit ještě jenu menší, ale právě kůli bezpečnosti zatím nevím jakou.

Více
11 roky 9 hodin nazpět #15053 napsal Tomas Hruby
Odpověď od Tomas Hruby na téma Požár

Ivan Horejsi napsal: Baterky s jednim spatnym clankem se bud vyhazuji, nebo reklamuji.
Firmware Revoletrix sice umi napeti srovnat, ale baterku nespravi.
Nabijeni spatne baterky funguje tak, ze na "slabem" clanku roste napeti nejrychleji. Kdyz neni pouzit balancer, napeti jde pres 4,2V a tento clanek se pochopitelne muze vznitit.

Ivane, v tom mém zmíněném případu šlo o něco trochu jiného - balancer se zkrátka choval nějak "divně" a usilovně se snažil dorovnat do naprostého optima tak dlouho, až to udělalo víc škody než užitku. Podle mě nějak blbý program - psal jsem to spíš jako varování před nekvalitními nabíječkami než před balancery obecně, ve spojení s Hyperionem či iChargerem samozřejmě balancer používám a nehodlám na tom nic měnit.

Jinak balancer je občas zásadní i u "dobré baterky". Zaprvé jsem se už víckrát setkal s tím, že zakoupená sada byla totálně rozbalancovaná - častěji u čínských, ale kupodivu jednou i u drahých Thunderpower. Pokud se ale při uvedení do choda sada pár cykly srovnala, tak se následně ukázalo, že Ri článků sedí a vše je OK, kdyby ale takto blbou sadu někdo provozoval bez balanceru, tak je patrně za pár cyklů mrtvá, nehledě k riziku požáru. Zadruhé jsem viděl pár případů, kdy se sada nějak "záhadně" rozbalancovala buď po skladování či hlubším vybití, opět situace, kdy se dala balančními cykly snadno "opravit"...
Pokud se baterka dostane do výrazně rozbalancované stavu po každém letu, tak je skutečně na vyhození (reklamaci), ale není to jediná varianta.

Jinak obecná poznámka - při výběru nabíječky bych dal jako jedno z "povinných" kritérií, zda umí ukazovat Ri (vnitřní odpor) pro jednotlivé články. To je totiž velmi dobrá indikace problému - pokud tříčlánek 850mAh ukáže třeba 10-11-9, tak je to relativně v normě, pokud ale bude mít 7-7-16, tak je zle a jeden článek je na odpis. Tohle byla vada mnou zmíněného EOS610i DUO (jinak výborný nabíječ) - ukazuje jen Ri celkové, což při udaném příkladu bylo u obou sad stejné a varování před rizikem problému by nebylo.

Vygenerováno za 0.223 sekund