Pravidla pro RCEK na rok 2013

Více
14 roky 7 měsíce nazpět #5993 napsal Jan Kubica
Průměrem vrtule omezit výkon nelze, už jsem to psal mockrát, ale ještě jednou to zopakuji - NELZE! Prostě to nejde, i když si někdo myslí, že jo.

Lze zúžit listy nebo nalepit na konce vrtule nástavce, to jsou minimálně dvě možnosti dostupné každému. A nakonec se ukáže, že 20z axík s 10x6 je natolik blízký optimu, že další "hraní" nemá smysl :)

Jinak do pravidlech lze samozřejmě napsat cokoliv ;) . H.

Pro možnost přispívání do fóra je nutné: Přihlásit se .

Více
14 roky 7 měsíce nazpět #5994 napsal Radek Novotny
Průměr vrtule 250mm omezuje výkon motoru řady 2208 z pohledu toč. momentu. Tato vrtule je totiž na hraně průměru (spíše za hranou...), který lze ještě použít. Větší průměr vrtule motor spolehlivě přidusí, menší pak zvedá účinnost. Tohle min. omezení je de-facto limit... Větší nejde, a menší se nesmí. Takže se vlasně ustálí podmínky přibližně stejně pro všechny.

Vrtule bez limitu by určitě daly prostor k další optimalizaci, sám bych ze svých mnoha pokusů tipoval, že nějakých 15mps stoupání bych z 2208 s KV přes 2000/V vyždímal. Taky bych tipoval průměr vrtulí na optimalizaci někde kolem 7-9 palců...

Ale to asi nikdo nechce... Proč vlastně...? Už teď je stoupání kolem 11mps velice dobré, tak nedělejme z RCEK hot-linery... Kdyby se v budoucnosti nějak diametrálně zvětšilo stoupání modelu, šlo byto elegantně pořešit odečítáním např. 2bodů za 1s motoru. A jako měřící přístroj - stále jen stopky... ;)

Více
14 roky 7 měsíce nazpět #5995 napsal Jan Kubica

Radek Novotny napsal: Průměr vrtule 250mm omezuje výkon motoru řady 2208 z pohledu toč. momentu. Tato vrtule je totiž na hraně průměru (spíše za hranou...), který lze ještě použít. Větší průměr vrtule motor spolehlivě přidusí, menší pak zvedá účinnost. Tohle min. omezení je de-facto limit... Větší nejde, a menší se nesmí. Takže se vlasně ustálí podmínky přibližně stejně pro všechny.

Radku, toto není pravda, uvažuješ pouze s vrtulemi "z krámu". Už jsem to psal tady - www.rcex.cz/?p=3384

Radek Novotny napsal: Vrtule bez limitu by určitě daly prostor k další optimalizaci, sám bych ze svých mnoha pokusů tipoval, že nějakých 15mps stoupání bych z 2208 s KV přes 2000/V vyždímal. Taky bych tipoval průměr vrtulí na optimalizaci někde kolem 7-9 palců...

I o tomto už jsem psal - www.rcex.cz/?p=3261 , o 15 m/s by se dalo s úspěchem pochybovat, jedině s přídavným chlazením :)

Radek Novotny napsal: Ale to asi nikdo nechce... Proč vlastně...? Už teď je stoupání kolem 11mps velice dobré, tak nedělejme z RCEK hot-linery... Kdyby se v budoucnosti nějak diametrálně zvětšilo stoupání modelu, šlo byto elegantně pořešit odečítáním např. 2bodů za 1s motoru. A jako měřící přístroj - stále jen stopky... ;)

Do dvou let jsou "malé výškoměry", takže asi fakt nemá cenu do RCEK nějak moc šťourat.

H.

Více
14 roky 7 měsíce nazpět #5996 napsal Tomas Hruby
Honzo, uteklo to hodně offtopic, tohle už je spíš k tématu "optimalizace vrtule"... Nicméně mám teď určité nové poznatky z ladění velkého Shocka, kde jsem shodou okolností měl část vrtulí "normálních" a část v provedení s úzkým listem. A musím říct, že k mému jistému překvapení ten rozdíl mezi širokým a úzkým listem byl celkem minimální jak v odběru, tak ve stoupavosti. Stálo by to za další výzkum (nejen pro RCEK), nicméně ty výsledky posledních testů moc ten přínos "tenké vrtule" nepotvrzovaly (myslím pro poměry průměr/stoupání ve stylu RCEK/F5J FAI, u "(nad)čtvercových" pro F5B/F je to složitější).

Více
14 roky 7 měsíce nazpět #5997 napsal Jan Kubica
Však on to Aleš někam přendá (nebo vymaže). Tady je k těm vrtulím taky diskuse - www.rcgroups.com/forums/showthread.php?t=1531066 (anglicky), prý pro RF vrtule na přesazených trámcích "calcy" vracejí nesmysly, protože vrtule potom mají úplně jiné rozměry. Ještě bych připomenul, že pro geometricky podobné vrtule roste výkon s druhou mocninou průměru, ale třetí mocninou stoupání. A právě to může být příčinou těch stejných výsledků pro širokou a úzkou vrtuli. A ještě se přiznám, že já doma stoupání vrtule změřit neumím, resp. jsem se nikdy nedoměřil údaje výrobce. S vrtulemi je legrace, nic jednoduchého.

Budeš někam psát výsledky "ladění"?

Dík, H.

Více
14 roky 6 měsíce nazpět #6029 napsal sgames
Odpověď od sgames na téma Pravidla pro RCEK na rok 2013
tak se objevil motor, který "někdo" vyrábí doma, resp upraví ,a poté prodává pod jiným názvem za nekřesťanské peníze ... tím obejde větu "motor musí být dostupný v běžné prodejní síti " a vhoala, máme zlegalizovaný motor.

tato věta je taková kostrbatá a lze takto zlegalizovat jakýkoliv přemotaný / zkombinovaný motor !

buď zrušit a nechat jen definici rozměrů, nebo nějak upravit

Vygenerováno za 0.250 sekund