Daidalos - dotazy ke stavbě

Více
10 roky 9 měsíce nazpět #15465 napsal sgames
Odpověď od sgames na téma Daidalos - dotazy ke stavbě
tak o tom slyším teda prvně... máš servo kde má být ? i když páka drží, tak flutteruje konec klapky ?

Pro možnost přispívání do fóra je nutné: Přihlásit se .

Více
10 roky 9 měsíce nazpět - 10 roky 9 měsíce nazpět #15466 napsal draceq
Odpověď od draceq na téma Daidalos - dotazy ke stavbě
Taky to slyším prvně. Je tedy otázka, co je myšleno tím "rychlejším" sestupem, ale předpokládám, že s termickým větroněm nelétá majitel jako s 2kW hotlinerem... Taky jsem schopen udělat průlet za hvízdavého doprovodu, ale nic nefluttruje.

Jestli je tam flutter jen na klapce, znamená to téměř s jistotou, že je někde vůle v mechanice. Přelepení pantu izolepou, pokud ten původní je v pořádku - tedy není utržený, neřeší podstatu problému.

Serva jsou dobře upevněna? Táhla jsou z dostatečně tuhého materiálu? Když zapneš letadlo, můžeš odtokovou hranou klapky volně pohybovat (nahoru a dolů)? Pokud ano, o kolik? Jestli je to víc jak 1 mm, je někde něco blbě. Ona stačí jen dírka v páce serva o pár desetinek mm větší než je průměr čepu ve vidličce a je problém... (proto čepy vidliček zásadně zatavuju do pák s menšími otvory - čep v kleštích přiměřeně nahřeju nad plamenem a "protavím" do dírky v páce - je to pak v tomto bodě 100% bez vůlí. Ideál je ovšem maličký kulák).
Poslední úprava: 10 roky 9 měsíce nazpět

Více
10 roky 9 měsíce nazpět - 10 roky 9 měsíce nazpět #15467 napsal Rada
Odpověď od Rada na téma Daidalos - dotazy ke stavbě
Napadá mě ještě špatné přepákování táhla, respektive umístění páky na klapce. Pokud je páka (nebo otvor v ní) moc za osou otáčení klapky tak špatně přenáší vertikální síly = flutter při vyšší rychlosti.

sem si to ještě čmárnul.

Příloha nebyla nalezena.

Poslední úprava: 10 roky 9 měsíce nazpět

Více
10 roky 9 měsíce nazpět #15469 napsal Pucmeloud
Odpověď od Pucmeloud na téma Daidalos - dotazy ke stavbě
Podle odlesku světla za letu bych řekl, že kmitá ceká klapka. Vůle na klapce jsou minimální, no maximálně jeden milimetr.
Servo je na standardním místě v balzové šachtě na těsno. To se nehne.
I geomtrie přepákování je jak má být: čep vidličky je v ose závěsu... Vidličky jsou MP JET našroubované ná závitových tyčinkách, absolutně bez vůle...no ještě to večer celé znova prolezu... :unsure:

Více
10 roky 9 měsíce nazpět #15473 napsal Pucmeloud
Odpověď od Pucmeloud na téma Daidalos - dotazy ke stavbě
Tak asi opravdu byla vůloe v díře na páce serva...zboku jsem dírku "natavil" pájkou, čímž jsem ji zmenšil a pak čep "prolisoval". Teď se to zdá být výrazně lepší. Uvidíme po letu.

Vygenerováno za 0.320 sekund