- Obdržená poděkování: 0
CIRRUS F5J
- Petr Dušek
- Malý bůh
-
Méně
Více
11 roky 20 hodin nazpět #15049
napsal Petr Dušek
Odpověď od Petr Dušek na téma Re:CIRRUS F5J
Neberu nikomu jeho návyky, jen se mi příčí označení tohoto nastavení za logické? Pokud jedné poloze ovladací páky přísluší jednou zrychlování = plný plyn a podruhé brzdění = plné klapky, tak já v tom logiku hledám marně...
Pro možnost přispívání do fóra je nutné: Přihlásit se .
11 roky 13 hodin nazpět #15050
napsal Mrklovský
Odpověď od Mrklovský na téma CIRRUS F5J
Taky mám při plynové páce u sebe brzdy zasunuté. Po odemknutí plynu zvláštním přepínačem pustím motor přepnutím přepínače letových režimů do pozice Start. Přepnutí do pozice Let motor vypne. Na plynové páce kromě brzd nic není. Třetí poloha přepínače režimů je přistání. Ta aktivuje ovládání brzd na plynovém kliplu plus křivku VOP.
11 roky 12 hodin nazpět #15051
napsal sgames
Odpověď od sgames na téma Re:CIRRUS F5J
Petr Dušek napsal: Neberu nikomu jeho návyky, jen se mi příčí označení tohoto nastavení za logické? Pokud jedné poloze ovladací páky přísluší jednou zrychlování = plný plyn a podruhé brzdění = plné klapky, tak já v tom logiku hledám marně...
- Radek Novotny
- Malý bůh
-
Méně
Více
11 roky 11 hodin nazpět - 11 roky 11 hodin nazpět #15054
napsal Radek Novotny
Odpověď od Radek Novotny na téma Re:CIRRUS F5J
...když jsem měl před sebou před pár lety své první RCEK s brzdami (Pichus), tak mi rozhodování zabralo tak 5 vteřin... Možná je to tím, že se v tom nesnažím hledat nějakou logiku, ale spíš se snažím naučit lítat, a učit se od těch, co lítaj dobře... a nás v klubu je to volba jednoduchá... ![;) ;)]()
Přesně jak popisuje Miroslav a Robert, není takto prostor pro vytažení brzd při přepnutí režimu se staženým motorem.... Já si motor vypnu kniplem stažením k sobě, a pak už jen přepínám režim, a nepřesouvám páku kniplu na druhou stranu. Někdo v tom potřebuje hledat logiku, někdo zase jen najít praktičnost![;) ;)]()
Ale pokud bych v tom logiku najít chtěl, tak asi tak, že s plynem u sebe mám vždy vše v klidové poloze - jak brzdy, tak plyn...
Přesně jak popisuje Miroslav a Robert, není takto prostor pro vytažení brzd při přepnutí režimu se staženým motorem.... Já si motor vypnu kniplem stažením k sobě, a pak už jen přepínám režim, a nepřesouvám páku kniplu na druhou stranu. Někdo v tom potřebuje hledat logiku, někdo zase jen najít praktičnost
Ale pokud bych v tom logiku najít chtěl, tak asi tak, že s plynem u sebe mám vždy vše v klidové poloze - jak brzdy, tak plyn...
Poslední úprava: 11 roky 11 hodin nazpět
- Tomas Hruby
- Malý bůh
-
Méně
Více
11 roky 11 hodin nazpět #15056
napsal Tomas Hruby
Odpověď od Tomas Hruby na téma Re:CIRRUS F5J
Ono je to fakt individuální, nicméně pár poznámek mám... V první řadě moc nechápu u těchto kategorií důvod k ovládání motoru pákou plynu, vesměs stačí třípolohový spínač a pokud už někdo chce plynulé řízení, tak je u palcovky zajímavá alternativa v použití bočních potenciometrů.
Související poznámka z hlediska palcovky je, že se mi při držená v ruce daleko lépe řídí s plynem nadoraz vepředu než nadoraz vzadu - přirozeně je to individuální, ale u mě to takto je.
Obecnější poznámka ale je, že nemálo lidí (včetně mě) používá páku plynu k plynulému řízení klapek v režimu termika, což ti logiku základní polohy taky pěkně rozbije...
Celkově vzato si myslím, že tebou popsaná logika je spíš pozůstatek z doby, kdy v ČR (ČSSR) přes 90% lidí létalo s pultem a u rádií rozhodně nebyly běžné letové režimy. Odtud se také dostala k některým lidem u vás v Chomutově, od kterých jsi to odkoukal - tohle naprosto dává smysl.
Vůbec ale nejsem přesvěčen o tom, že je tato "logika logická" i pro člověka, který začíná létat dnes s rádiem s plnou podporou letových režimů a zejména v situaci, kdy jde o palcové rádio a opravdu ho drží v ruce...
Související poznámka z hlediska palcovky je, že se mi při držená v ruce daleko lépe řídí s plynem nadoraz vepředu než nadoraz vzadu - přirozeně je to individuální, ale u mě to takto je.
Obecnější poznámka ale je, že nemálo lidí (včetně mě) používá páku plynu k plynulému řízení klapek v režimu termika, což ti logiku základní polohy taky pěkně rozbije...
Celkově vzato si myslím, že tebou popsaná logika je spíš pozůstatek z doby, kdy v ČR (ČSSR) přes 90% lidí létalo s pultem a u rádií rozhodně nebyly běžné letové režimy. Odtud se také dostala k některým lidem u vás v Chomutově, od kterých jsi to odkoukal - tohle naprosto dává smysl.
Vůbec ale nejsem přesvěčen o tom, že je tato "logika logická" i pro člověka, který začíná létat dnes s rádiem s plnou podporou letových režimů a zejména v situaci, kdy jde o palcové rádio a opravdu ho drží v ruce...
- Jan Kubica
- Malý bůh
-
Méně
Více
11 roky 10 hodin nazpět #15057
napsal Jan Kubica
Odpověď od Jan Kubica na téma Re:CIRRUS F5J
Podle mě je logické, aby směr pohybu páky dopředu vyvolal zrychlení a pohyb páky k sobě zpomalení - výškovka, plyn i brzda = všechno stejně, když už tedy někdo musí mít plyn i brzdy na stejném kniplu
. Je to individuální
Vygenerováno za 0.235 sekund