Stavba F5j větroně

Více
11 roky 8 měsíce nazpět #13499 napsal Tomas Hruby
Odpověď od Tomas Hruby na téma Stavba F5j větroně

Petr Dušek napsal:

Tomas Hruby napsal: ...Nicméně s tou druhou větou tak docela nesouhlasím. Ona se technologie "V-dvojek" dá po celkem mírném vylepšení moderními materiály posunout hodně nahoru a přitom může být pro řadu lidí podstatně jednodušší než vakuovka. Proro bych to zas tak neodepisoval...

Nesouhlasíš s něčím co jsem nenapsal... proti moderní a lehké konstrukční stavbě nemám vůbec nic, ale smrkové nosníky, topolová žebra, tlustá odtokovka, potah folií... to bych všechno vynechal B) .

Proč to nepotáhnout fólií? Přiznám se, že já jsem se naopak dobral postupně k lehkým výhradám k různým moderním potahům a do jisté míry kvalitní fólii odprosil...

Ad tlustá odtokovka - mě celkem vyhovuje ve výsledku tlustá, ale složená ze dvou pásků, to bych tu a tam dokonce preferoval před uhlíkovou (ne vždy). Naopak už bych dnes určitě nešel do "hoblování tlusté balsy do klínu"...

Ve smrkových lištách jsme evidentně ve shodě :-)

Pro možnost přispívání do fóra je nutné: Přihlásit se .

Více
11 roky 8 měsíce nazpět #13502 napsal draceq
Odpověď od draceq na téma Stavba F5j větroně
Ad trupová gondola - teď jsem volal panu Svobodovi a s trubkou nebude problém, k sehnání je už teď a do měsíce by ji měl dokonce začít nabízet on sám spolu s gondolou. Čímž bylo vyřešeno další dilema ;) Pásky na žebra tl. 0,15mm jsou už taky v jednání.

Více
11 roky 8 měsíce nazpět #13504 napsal TomHlavinka
Odpověď od TomHlavinka na téma Stavba F5j větroně
Trubka není problém - trn mám. Buď půjčím nebo ti trubku udělám.
Rozměry jsou 30-15-1080. Klidně bych to potáhl i Vliesem - zde ale záleží na použitých profilech. Nebo je možná kombinace vliesu nahoře a folie dole - jak to dělají volňáskáři. Jestli, je použita uhlíková odtokovka - tak musí být žebra páskovaná!! Jinak to fungovat nebude. Páskování se provádí tak, že se na pásek přilepí průhledná izolepa o cca 2cm delší než je pásek a s ní se to přenáší na kostru. U odtokovky se zahne dolů přes odtokovku a u D-Boxu se nalepí až na D-Box. Zajistí se tím pěkně pozice a i samotné prohnutí podle žebra.

Z mandarina bych nic nepoužíval....

Více
11 roky 8 měsíce nazpět #13505 napsal Tomas Hruby
Odpověď od Tomas Hruby na téma Stavba F5j větroně

Tomáš Hlavinka napsal: Z mandarina bych nic nepoužíval....

Ta nová gondola a trubka Mandarin je pojetím právě docela dobrá na "AVA styl" - hodně lehké s těžištěm výše. Pro tento účel mi přijde téměř ideální...
Pro model s plnou mechanizací určený na taktičtější létání v širším rozsahu větru bych také asi sáhl jinam.

Ad páskování - no vždyť říkám, že to je děsný oser :woohoo: Buď vteřiňákem lepíš přímo v rukavici - rychlé, ale patlavé a nesmíš udělat chybu. Anebo metody jako popisuješ ty - asi "klidnější", ale upřímně otrava je to snad ještě větší... Zkusil jsem si, model se docela povedl a pevnost super, ale k srdci mi tato část stavby opravdu nepřirostla.

Více
11 roky 8 měsíce nazpět - 11 roky 8 měsíce nazpět #13508 napsal draceq
Odpověď od draceq na téma Stavba F5j větroně

Tomáš Hlavinka napsal: Jestli, je použita uhlíková odtokovka - tak musí být žebra páskovaná!! Jinak to fungovat nebude. Páskování se provádí tak, že se na pásek přilepí průhledná izolepa o cca 2cm delší než je pásek a s ní se to přenáší na kostru. U odtokovky se zahne dolů přes odtokovku a u D-Boxu se nalepí až na D-Box. Zajistí se tím pěkně pozice a i samotné prohnutí podle žebra.

Tady to pravda bude poněkud odlišné, protože téměř po delé délce odtokovky jsou kormidla - takže pásek bude od D-boxu k zadní stojině, tam bude zahnut, ukončen (resp. bude na něj navazovat spodní pásek) a další část bude pokračovat od druhé části zadní stojiny po odtokovku (resp. páskování kormidel bude provedeno dalším páskem v průběhu stojina- spodek žebra - odtokovka - vrch žebra - stojina). Ale ten fígl s tou lepící páskou je dobrý ;)
Poslední úprava: 11 roky 8 měsíce nazpět

Více
11 roky 8 měsíce nazpět #13509 napsal milan.macinga
Odpověď od milan.macinga na téma Stavba F5j větroně
Ahojte,
v prvom rade som ohromeny poctom prispevkov aj smerovanim, kam sa diskusia ubera.
Suhlasim s Tomasovym nazorom, ze s modelom vlastnej stavby sa da pekne sutazne zalietat, aj ked na vrcholove vykony to nie je, no ako sa hovori, tazko na cvicisku, lahko na bojisku ;)
Vsetky Vase prispevky boli zasadne k veci, ako inak, ved kto iny by sa k tomu mal vyjadrit ak nie ti, ktori s tym robia.
Uplne suhlasim s komplikovanostou zvoleneho nosnika, no v ten moment to bolo mensie zlo, ked prichadzali napady z viacerych stran a toto bol vysledok.
Dalsiu verziu by som robil viac-menej s Vami spomenutymi upravami, na ktore som pocas stavby a nasledneho lietania natrafil.
No prvou vecou, ktoru by som v dalsej verzii upravil by boli spojky kridla a to ako v priereze, tak aj v pouzitom materiali. Urcite by som isiel do obdlznikoveho prierezu a uhliku. Pevnostne neporovnatelne lepsie, hmotnostne zhruba na rovnakej urovni. Dalsia vec by bola pouzitie uhlikovej trubky do miesta nosniky s balzovymi pasmi s nalaminovanym uhlikovym rovingom s na centroplane navakuovanym Dboxom potiahnutym sklom. usi by som robil bez Dboxu s otvorenou konstrukciou. Kazdopadne dakujem za nazory.

Drzte sa a zelam Vam mnoho dlhych letov s minimom spotrebovanych elektronov ;)

PS: @Ales, dakujem vyrobu pasiem na sutaze pre nas klub a prajem vela chuti pri pisani clankov o akciach. Velmi dobre sa to v pondelky v praci cita ;)

Vygenerováno za 0.521 sekund