Stavba F5j větroně

Více
11 roky 6 měsíce nazpět #14055 napsal Petr Dušek
Odpověď od Petr Dušek na téma Stavba F5j větroně
Petře neboj, další křídlo uděláš o 100g lehčí, ale i tak to má pořád našlápnuto pod 1500 g :)

Jen si nejsem jist viditelností těch černých konců... proti obloze možná, ale v malé výšce proti horizontu nebo stromům?? Jak jsem to letos okukoval, tak bílé nebo žluté konce křídel byly jednoznačně nejlíp vidět.

Máš už změřeno jaká je délka gondoly - od náběžky po motorovou přepážku?

Pro možnost přispívání do fóra je nutné: Přihlásit se .

Více
11 roky 6 měsíce nazpět - 11 roky 6 měsíce nazpět #14056 napsal draceq
Odpověď od draceq na téma Stavba F5j větroně

Petr Dušek napsal: Petře neboj, další křídlo uděláš o 100g lehčí

:D Optimistiský náhled, jen co je pravda - já bych si sám sobě zase tak nevěřil :) Ne, sranda, nějaké rezervy pro další extrémní odlehčování tam samozřejmě jsou - když by se vyhodily 2 serva (- 32g), kabeláž k nim (-10g) a příslušná bižuterie (-10g), tak by to hned bylo veselejší. A docela dost to nabralo tou konstrukcí odtokovky - hold cena za pevnost a naprostou rovnost odtokové hrany. Pár gramíků dolů by šlo srazit i D-boxem z balsy 1mm (místo 1,5mm).

Pod kilo a půl bych to chtěl pokud možno udržet (včetně baterií), ale když se to o pár desítek gramů nepovede, věšet se kvůli toho nebudu ;)

Zatím to vypadá asi takhle:
Křídlo: 844g (vč. serv a bižuterie)
SOP a VOP: 71g
Trubka a kozlík: 55g
Táhla: 20g
Gondola: cca 120g
Serva SOP a VOP: 32g
Celkem: 1142g
(heh, teď jsem koukal, AVA Pro-e je jen o 63g lehčí a to prosím bez serv + nemá křidélka ani klapky :lol: i když, zase má navíc 30 cm v rozpětí, já vím..... )

Když budu počítat nějakou standardní váhu motoru okolo 130g + regl cca 40g, jsme někde na 1312g.
Příjímač 16g, S-bus dekodér 5g, výškoměr 8g, Ubec 18g = celkem 1359g. Na baterii, vrtuli, kužel, přepážky a kabeláž zbývá cca 140g. Uff, no, nebude to jednoduchý :whistle: :unsure: Mám tady jeden dvoučlánek s váhou 53g..... že by? :lol:

Otázkou je, co na tyhle počty řekne vyvážení letadla....

Gondola má od kozlíku po špici 365mm (celková délka 640mm, kozlík 145mm, zadní část 130mm, zbytek je osazení pro ocasní trubku)
Kolik bude přesně od motorové přepážky k náběžce ještě nevím, gondola je zatím v balíku na cestách :), ale odhadem a pohledem do plánů něco okolo 270-280mm. Vzdálenost přepážka - těžiště se tak bude pohybovat okolo 360-370 mm. Snad to bude dost na nějaké rozumné dovážení...

Černé konce jsou opravdu hlavně kvůli viditelnosti vůči obloze - sice byly ještě shora doplněny bílým pruhem, ovšem dost možná přibude i jeho podstatně širší oranžově-reflexní bráška na úplné špičce - ta viditelnost proti horizontu je pravda dobrá připomínka a přiznám se, že jsem na možnost koukat na letadlo shora proti stromům tak trochu pozapoměl ;) . To už jsou ale jen kosmetické úpravy ;)

Příloha nebyla nalezena.

Poslední úprava: 11 roky 6 měsíce nazpět

Více
11 roky 6 měsíce nazpět #14057 napsal TomHlavinka
Odpověď od TomHlavinka na téma Stavba F5j větroně
Motor určitě míň jak 130g!! Použil bych max 3536 nebo raději 3530 já mám v plánu do mého F5j (1500g) motor 2836.
Vše s větším kv a na 3S i za cenu menší vrtule ..

Více
11 roky 6 měsíce nazpět #14058 napsal draceq
Já mám právě obavy, aby nemusel být naopak těžší... :whistle: když naprosto zjednodušíme poměry a vypustíme složité přepočty váhy trubek, táhel, gondoly a pod, tak potřebujeme vyvážit ocas, který váží 71g a je na páce dlouhé cca 1270mm, zátěží, která bude na páce cca. 350 mm... Takže komplet motor + baterie+kužel+vrtule+ regl by měl vážit určitě více jak 255g - více proto, že všechno tohle nebude úplně ve špici letadla... Ale jak říkám - moudřejší budeme až to opravdu sestavím ;)

Více
11 roky 6 měsíce nazpět #14059 napsal TomHlavinka
Odpověď od TomHlavinka na téma Stavba F5j větroně
Ta gondola je fakt krátká.. Tak další argument proč použít lanka a přijímač + serva cpát úplně dopředu a né pod křídlo
100g motor
70g Aku
35g regl
25g serva
15g přijímač
35g vrtule+ kužel

Toto dá dohromady cca 280g, já myslím, že to vyjde. Motor bych koupil až na konec..

Více
11 roky 6 měsíce nazpět #14061 napsal draceq
Tak - už je doma :)

Příloha nebyla nalezena.

Příloha nebyla nalezena.

Karel Svoboda z Hobby-Arény dodržel slíbený termín naprosto přesně. Chválím a děkuji ;)

Nakonec zůstanu u táhel, jednoduchost systému zvítězila nad ziskem 20g váhy..... Během víkendu bude potřeba osadit matice pro montáž křídla a zkusmo na složeném letadle zjistit, kolik bude potřeba dovažovat do čumáku (na samotném trupu je to dost zavádějící, protože poloha těžiště neodpovídá kompletnímu letadlu). Když to poleze přes nějakou rozumnou hodnotu, tak je ještě prostor na zkrácení ocasní trubky o cca 8 cm. Teď má komplet trup od špičky po konec směrovky něco málo přes 180cm. Trup, který použil Milan Mačinga, je o oněch 8cm kratší (156 cm od špičky po pant směrovky + směrovka), takže předpokládám, že mohutnost SOP a VOP je počítána právě na tyto rozměry ;)

Místa na vybavení je v gondole až až, takže nebude větší problém nacpat většinu výbavy před serva hned za motor.

Kužel bude nejspíš 38mm, aby se v pohodě vešel motor 3542. Otázka na stavitele a piloty těchhle velkých ptáků: jak s vyosením u F5J? Klasika 2°dolů 2°doprava nebo na to dlabat a vše v nule? (u malých jsem to nikdy nijak extra neřešil, ale tady se raději ptám :whistle: )

Vygenerováno za 0.490 sekund