RCEV/FXJ - výškový spínač

Více
15 roky 8 měsíce nazpět #2738 napsal Petr Dušek

Palo Lišhák napsal: Eroplány so stúpaním okolo 10 m/s toho za 5 s veľa nenakumulujú ;)

Já bych si nebyl tak jistý?? Takový "F3J" kompozit by klidně zvládl v 5 sekundě 100m potopit a následně 60-70m vyplavat. F3B model po vypnutí z navijáku nastoupá i 150m. Myslím, že by nebyla složitá úprava SW, aby snímač zaznamenal maximum v určeném časovém intervalu (5s).

Pro možnost přispívání do fóra je nutné: Přihlásit se .

Více
15 roky 8 měsíce nazpět #2739 napsal Jan Kubica

Petr Dušek napsal: OK, malé krabička jako CAM s LCD displejem, to by bylo ono.

Návrh o kterém mluvíš se ovšem diskutuje zatím pouze na RCG?? Já pořád koukal jen na F5J.eu :idea:

Jako HL kategorie to zní téměř geniálně, ovšem stále tady zůstává ve vzduchu obava, že takovou kategorii ovládnou "monstra" typu AVA. Právě proto se mi ta elektrolimiterová varianta začínala zdát lepší, neboť ta by umožňovala přeci jen větší pestrost modelů... Ovšem to je MMR, takže trochu něco jiného, předpokládám že obě varianty mohou žít vedle sebe, jen se chlapci budou muset poprat o tu značku F5J. :lol:

Petře, jo, diskutuje se to zatím jen na RCG. To má zajímavé pozadí. V angličtině existuje přísloví, že velbloud je kůň navržený komisí. Na fóru se k té diskusi okolo pravidel někdo vyjádřil, že žába je kůň navržený on-line fórem. Musím říci, že v tomto případě to o velbloudu platí, zatímco fóru je pěkný kůň povedl. Komise o té diskusi a návrhu ví, uvidíme, co předloží. Tedy, zatím ten návrh na zaznamenávání "startovací výšky" není ani polooficiální. Ale je dobrý.

Co se podrobností a parametrů týká, např. deltaT mezi vypnutím motoru a "červeným puntíkem", kolik bodů za metr výšky, zda mít i maximální výšku, atd. tak to vůbec není problém, to se odladí časem.

Jinak mě se zdá těch 5 s akorát, i to F3B je po vypnutí za 3s srovnané, ne? Když by to bylo víc, tak už budou biti ti, co naletí stoupák.

Určitě to povede na velké modely, podle mě se bude létat s omotorovanými F3Jčky, ale má to být FAI kategorie, kde lze předpokládat velké nároky, a taky si myslím, že jakmile bude "hardware" a pravidla, vzniknou národní odvozeniny pro menší modely.

S EL nevím, podle mě ten původní návrh byl "ujetý", lepší by byl záznamník energie, ne limiter. Jak jsem psal výše, mě to táhne k MMR a taky si myslím, že by alespoň trošku toho "e" v elektroletech mělo zůstat, ale tato koncepce startovací výšky je podle mě zatím to nejlepší, co se v ala F3J v objevilo. H.

Více
15 roky 8 měsíce nazpět #2740 napsal Ivan Horejsi
Zase si nerozumime.
Kdyz je v pravidlech nejaka veta o kontrole, vubec to neznamena, ze by se kontroloval kazdy a porad dokola. Jde o to, aby existoval NASTROJ, ktery by se dal pouzit budto pro namatkovou kontrolu nebo v pripade pochybnosti.
Priklad: Nekdo bude letat se spinacem evidentne o 100 metru vys ale "papirove" bude mit vsechno v poradku. Musi existovat moznost objektivni kontroly, jinak se s tim bohuzel neda nic delat.
Je to vsechno sranda, vsichni jsme kamaradi co si prece veri, ale jen do prvniho maleru.

Více
15 roky 8 měsíce nazpět #2741 napsal Palo Lišhák

Jan Kubica napsal: ... mě to táhne k MMR a taky si myslím, že by alespoň trošku toho "e" v elektroletech mělo zůstat, ale tato koncepce startovací výšky je podle mě zatím to nejlepší, co se v ala F3J v objevilo. H.

Honzo, oceňujem Tvoju dôslednú analýzu situácie aj možností jej riešenia... Len si myslím, že sme v tomto prípade v nesprávnom vlákne na nesprávnom fóre ;)
Ono to totiž asi nebude príliš "E" :oops: Jedná sa predsa o "čisté temické lietanie". Akurát namiesto reálnej sa použije "virtuálna šnúra". Pre vlastnosti tej reálnej sú stanovené určité podmienky a pre vlastnosti tej virtuálej sa definícia podmienok hľadá. Môže byť tá virtuálna šnúra pružná ? Má ju ťahať jeden alebo dvaja "vlekári" ? Môže sa "vlekať" s "virtuálnou kladkou" ? V ktorom momente začať meranie doby letu ? Akým spôsobom zadefinovať vlastnosti "virtuálnej šnúry", ako zabezpečiť kontrolné mechanizmy - kto koho a kedy môže alebo musí kontrolovať ? Nie je náhodou za dodržanie špecifikovaných vlastností "vleku" zodpovedný súťažiaci ? Aké štandardné zariadenie pre predsúťažný test "vleku" má usporiadateľ pre súťažiacich zabezpečiť ? To sú niektoré z otázok, ktoré ešte bude potrebné zodpovedať...
Ale zdá sa byť jednoznačné, že nie ten pilot, ktorý vypne pohon skôr je lepší... Lepší je ten, kto vypne pohon v menšej výške ! Teda v prípade, že obaja dokážu zaletieť rovnaký čas ;) . Zdôvodnenie "red point paragrafu" je prosté - keď máš brutálny pohon a vypneš sa v rovnakom čase ako ktosi s pohonom slabším, začínaš z vyššej východzej výšky... A to by malo byť v hodnotení primerane započítané.

Více
15 roky 8 měsíce nazpět #2742 napsal Petr Dušek

Jan Kubica napsal: Co se podrobností a parametrů týká, např. deltaT mezi vypnutím motoru a "červeným puntíkem", kolik bodů za metr výšky, zda mít i maximální výšku, atd. tak to vůbec není problém, to se odladí časem.

Jinak mě se zdá těch 5 s akorát, i to F3B je po vypnutí za 3s srovnané, ne? Když by to bylo víc, tak už budou biti ti, co naletí stoupák.

Těch 5 sec. je v pohodě pro klasický "zoom", osobně si myslím, že by stačily 3 sec., ale člověk je soutěživý tvor a jde o každý bod, když budu vědět že se měří startovací výška "teď" , není problém nastoupat víc, a v čase T udělat malý "dive" průlet, a získat tak 10, 20 nebo i 50m (bodů). Když snímač zaznamená maximum mezi vypnutím a časem T, tyhle manévry tím odstraním.

Už jsem tu debatu na RCG přelouskal, trochu tam postrádám nějaký náznak toho, že pracovní skupina je ochotna se tím inspirovat?? Já už se inspiroval, zatím jsem se dostal k první větě pravidel a místo "...s výškovým spínačem " jsem napsal "... s výškovým snímačem"

Více
15 roky 8 měsíce nazpět #2743 napsal Tomas Hruby

Palo Lišhák napsal: Myslím, že čoskoro padne aj "switchový monopol". Lebo pre diskutovaný spôsob hodnotenia bude vyhovovať viacero typov výškomerov (napríklad aj český LoLo, či Sysalov ALTI). Pokiaľ niekto dodá FW schopný vložiť do záznamu marker pre motor OFF, resp. marker s hodnotou výšky 5 s po vypnutí pohonu.
Samozrejme, obľúbenejšie budú mašinky schopné túto S-altitude po pristátí "vyblikať" alebo vypípať, prípadne preniesť na nejaké čítacie zariadenie...
Akákoľvek funkcia nad rámec uvedenej požiadavky (výška versus čas záznam, meranie palubného napätia, spínanie pomocných funkcií a pod.) bude určite vítaná, ale nebude nevyhnutná.

Palo, umíš si představit, jak bude vypadat takto pojatá soutěž? Mám na mysli situaci, kdy připustíš i stažení po letu... Dejme tomu, že mám zařízení, které plně vyhovuje tomu, co jsi teď psal - konkrétně Unilog, pokud použiješ i proudovou sondu, tak v stažených datech vidíš vypnutí motoru zcela exaktně.
Fajn, tak si to představme - skupina doletí (třeba "jen" 6 lidí). Nikdo netuší, jak na tom kdo je, vše se valí k stolku časoměřičů. A hurá, jdeme tahat datat ze šesti různých výškoměrů - mechanici již přinášejí notebooky, záznamy se tahají, pak se hledá v záznamu - pokud půjde vše dobře, tak tak za 15 minut poletí další skupina. Na to nelze reagovat jinak, než populárními zkratkami naší "internetové mládeže" OMFG a ROFL :roll: :roll: :lol:

Prosímtě, pokus se tady nevyprávět pohádky o využitelnosti jakéhokoli zařízení a pádu monopolu, vždyť je totální kravina. Ano, tato pravidla s odečtem bodů podle výšky nejsou na první pohled až tak úplně pitomá, ale jednoznačně je to o nutnosti jednoúčelového zařízení s displejem, vše jiné je úplně mimo realitu :-(

Jinak mi na tomto návrhu ale dost zásadně vadí věc, která tu nezazněla - ta soutěž se posouvá do naprosté loterie, vždyť přece nikdo nedokáže odhadnout výšku vypnutí nějak přesně. Poletí dva modely s podobnými pohony se stoupavostí něco mezi 10-12m/s (takřka lowend), vypnou za cca 20s oba - v podstatě rovnocenný let. Pokud ale jeden bude stoupat o pouhý 1 m/s rychleji, což je rozdíl na hranici toho, že má zrovna trochu víc nabité baterky, tak bude o 20m výše - ze země prakticky nerozlišitelný rozdíl, ale dotyčný bude mít -20b proti tomu druhému a je ve srovnání s druhým v pytli - TOHLE FAKT CHCETE???????

Vygenerováno za 0.217 sekund