RCEV/FXJ - výškový spínač

Více
16 roky 8 měsíce nazpět #351 napsal Petr Dušek
Jak už zde na fóru zmínil Palo Lišhák, oslovil mne s nabídkou na spolupráci při ladění pravidel switchů (neboli svišťů) FXJ, po našem RCEV, a také na jistou osvětu mezi modeláři u nás, neboť jak jsem poznal sám na sobě, některé informace se k nám dostávají poněkud zkreslené.
Abychom to nemíchali, zakládám pro tuto kategorii nové vlákno, které navazuje na pár příspěvků z vlákna "Velké elektrolety".
Na úvod malé shrnutí informací, které už se objevily tam. V Hořicích se chystám 31.7.2010 uspořádat neoficiální soutěž FXJ/RCEV. Návrh pravidel je k dispozici na našem webu www.lmkhorice.cz/dokumenty.html - ovšem na základě dnešních informací od Palo Lišháka upozorňuji, že tento návrh se bude asi rychle vyvíjet, doufám že k lepšímu.

Nyní dvě nové (alespoň pro mě) a důležité informace.
1) "Národné pravidlá FXJ..." ( f5jfun.com/pravidla/pravidla%20fxj-2009v7.pdf ) z kterých jsem dosud částečně vycházel nejsou podle P.L. ta pravá FXJ, ale pouze "F3J s virtuální šňůrou"
2) Pravá FXJ se létá podle dvou variant. První = 10minut pracovní čas, měří se od startu modelu z ruky (včetně motorového letu) do přistání, resp. konce pracáku. (takto jsem to měl upraveno dosud ve svém návrhu RCEV).
Druhá varianta, podle mě zajímavější a spravedlivější (taky podle P.L.) je takováto. Úloha začíná 30sec. oknem pro motorový let, každý může odstartovat kdykoliv v průběhu tohoto okna. Po 30s. "gong" zahajuje měření klouzavého letu, v této chvíli musí být všechny motory vypnuty, potom následuje 10min. klouzavého letu.

Ještě doplním jeden dotaz, v návrhu pravidel jsem z RCEK převzal rozdrobení prvních 2m od přistávacího bodu po 20cm. Sám nejsem tak docela přesvědčen jestli je to nutné, zda by nestačilo nechat původní jednodušší bodování po 1 metru. Prosím o názor ostatní diskutující.

Pro možnost přispívání do fóra je nutné: Přihlásit se .

Více
16 roky 8 měsíce nazpět #358 napsal Petr Dušek
Vzhledem k počtu diskutujících v tomto vlákně se nebudu zbytečně rozepisovat.
Česko-slovenská jednání ve vzácné shodě pokročila o krok dál a na základě toho jsem přepracoval návrh pravidel RCEV(FXJ). Upravená verze je opět pod stejným odkazem z úvodu tohoto vlákna na webu LMK Hořice.

Pro ty co nemají trpělivost tento návrh studovat zde uvedu základní body návrhu:
1) model a elektrický pohon bez zvláštních omezení (kromě obecných ustanovení - 150dm2, 5kg, 75g/dm2, 42V)
2) motorový let omezen elektronickým výškovým spínačem s vypínací výškou 200m (případně 150m)
3) létání ve skupinách obdobně jako v podobných kategoriích, s přepočtem na 1000b.
4) min. 4 kvalifikační a 1 finálové kolo
5) pracovní čas sestávající z 30sec. okna pro motorový let a 10minut (15min. finále) měřeného klouzavého letu. Soutěžící může odstartovat kdykoliv v průběhu motorového okna, měření klouzavého letu začíná jednotně v okamžiku ukončení motorového okna (všechny motory jsou v tom okamžiku vypnuty).
6) body za přistání 0-15m po 1m jako např RCEJ (bez 20cm rozdrobení prvních 2m)

Více
16 roky 8 měsíce nazpět #366 napsal Jaroslav Nezhyba
Takže další návrh národních pravidel elektroletů na obzoru.Idea není špatná,ale chce to vyzkoušet příští rok v praxi.To 30 sek.okno se mi zdá příliš krátké-pomalu stoupající modely nestihnou za 30 sec vyšplhat 200m.Jak se bude chovat VŠ při použití modelu F5F/B ,jestliže má na př.stoupavost 60 m/sec.? Hovořím z praxe-s takovou potvorou lítám...stihne spínač při této stoupavosti nějakým způsobem eliminovat ještě další stoupavý let + 100 m ? Závěrem-národní pravidla elektroletů by měla být srozumitelná -jasná a jednoduchá ,což zatím splňují jen RCEN-RCEO-RCE7.....myslím tím především požadavky na přípravu a perzonální obsazení při soutěži ze strany pořadatele.

Více
16 roky 8 měsíce nazpět #373 napsal Petr Dušek

Jaroslav Nezhyba napsal: To 30 sek.okno se mi zdá příliš krátké-pomalu stoupající modely nestihnou za 30 sec vyšplhat 200m.

Pomalu stoupající modely mají prostě nevýhodu, ale modelů které nedokáží stoupat 7m/s dnes už skutečně mnoho není.

Jaroslav Nezhyba napsal: Jak se bude chovat VŠ při použití modelu F5F/B ,jestliže má na př.stoupavost 60 m/sec.? Hovořím z praxe-s takovou potvorou lítám...

Spínač má software který toto částečně eliminuje a při takto rychlém stoupání vypíná pohon s předstihem (je to zmíněno i v parametrech snímače v části 3. pravidel. Ovšem klesavost takové potvory bude taky někde jinde, takže nevidím velkou výhodu v jejím použití, i kdyby se dostala na startu o 50m nad ostatní.

Jaroslav Nezhyba napsal: ...národní pravidla elektroletů by měla být srozumitelná -jasná a jednoduchá ,což zatím splňují jen RCEN-RCEO-RCE7.....myslím tím především požadavky na přípravu a perzonální obsazení při soutěži ze strany pořadatele.

Přesně toto je i můj názor, pokud někdo bude vědět jak pravidla zjednodušit, rád si zde jeho názor přečtu. Proč tedy těm třem jmenovaným kategoriím tak rychle ubývají soutěže a soutěžící... ?

Více
16 roky 8 měsíce nazpět #374 napsal Tomas Hruby

Jaroslav Nezhyba napsal: Jak se bude chovat VŠ při použití modelu F5F/B ,jestliže má na př.stoupavost 60 m/sec.? Hovořím z praxe-s takovou potvorou lítám...stihne spínač při této stoupavosti nějakým způsobem eliminovat ještě další stoupavý let + 100 m ?

Moje zkušenost je, že na tom moc nezáleží - "raketově" letící model sice nabere o dost větší výšku vystřelením, ale stejně to nestačí ke kompenzaci většího opadání. Výhodu mají spíš než zmíněné "FAIky" silně namotorované F3J, nicméně obvykle to víc než 50m navíc nedá ani u špičky. V případě, že by to začalo dělat potíže, by asi jediným řešením bylo administrativní opatření - výstřel se zakáže a u modelu s "podezřelým" startem si může jury po letu zkontrolovat záznam ze switche.

Více
16 roky 8 měsíce nazpět #420 napsal Jiří Veselovský
Jen info ze slovenského fóra:
home.epix.net/~rcbrust/
Myslím si, že tam jsou docela zajímavé ceny za jednotlivé komponenty.

Vygenerováno za 0.285 sekund