Diferenciace a mix SOP při různých rychlostech.

Více
12 roky 4 měsíce nazpět #11785 napsal Jan Kubica

Ivan Horejsi napsal: Od klapek se slo pryc, prece jen: slozita mechanika, potrebna tuhost. Ted spis ty LDA. Na prvni pohled se tolik neodlisuji, maji hlavne predni cast (cca 10%) "do soumernosti".
Lehke usi: Mel jsem na mysli rezim rovnomerne zatacky, ktera se bud otevira nebo utahuje. Pro ovladatelnost jsou lehke "extremities" samozrejme vyhodne.

Aha, Ivane, děkuji za vysvětlení. Podle mě ovšem v EV létáme LDA všichni.

Ještě jsem si vzpomněl, co je napsáno u Supry na www.charlesriverrc.org/articles/supra/supra.htm , že má větší vzepětí než je (nebo v době vzniku bylo) obvyklé, aby se při kroužení nemuselo řídit. V článku se píše, po uvedení modelu do zatáčky stačí trimem natáhnou výškovku, pustit vysílač a jen se kochat :) .

Dále si myslím, že diferenciace a k tomu směrovka slouží především k navedení do zatáčky a potom korekcím odchylek od žádoucího chování, při tom budou ty lehké "konce" hodně významné. Někde na RC Groups jsem i četl, že serva OP mají na letové vlastnosti "poznatelný" vliv. Ale v ustálené zatáčce v "halových podmínkách" už je to asi opravdu jedno.

Obávám se, že se Tomáš odpovědi na svou otázku nedočká :) H.

Pro možnost přispívání do fóra je nutné: Přihlásit se .

Více
12 roky 4 měsíce nazpět #11786 napsal Ivan Horejsi
Odpoved pro Tomase asi neexistuje. Domnivam se, ze je treba zkouset velikost diferenciace pri ruznem klapkovani a asi to JW takhle vyslo.

Více
12 roky 4 měsíce nazpět #11788 napsal TomHlavinka

Jan Kubica napsal:

Ivan Horejsi napsal: Od klapek se slo pryc, prece jen: slozita mechanika, potrebna tuhost. Ted spis ty LDA. Na prvni pohled se tolik neodlisuji, maji hlavne predni cast (cca 10%) "do soumernosti".
Lehke usi: Mel jsem na mysli rezim rovnomerne zatacky, ktera se bud otevira nebo utahuje. Pro ovladatelnost jsou lehke "extremities" samozrejme vyhodne.

Aha, Ivane, děkuji za vysvětlení. Podle mě ovšem v EV létáme LDA všichni.

Ještě jsem si vzpomněl, co je napsáno u Supry na www.charlesriverrc.org/articles/supra/supra.htm , že má větší vzepětí než je (nebo v době vzniku bylo) obvyklé, aby se při kroužení nemuselo řídit. V článku se píše, po uvedení modelu do zatáčky stačí trimem natáhnou výškovku, pustit vysílač a jen se kochat :) .

Dále si myslím, že diferenciace a k tomu směrovka slouží především k navedení do zatáčky a potom korekcím odchylek od žádoucího chování, při tom budou ty lehké "konce" hodně významné. Někde na RC Groups jsem i četl, že serva OP mají na letové vlastnosti "poznatelný" vliv. Ale v ustálené zatáčce v "halových podmínkách" už je to asi opravdu jedno.

Obávám se, že se Tomáš odpovědi na svou otázku nedočká :) H.

Honzo to je přesně ono na co jsem se původně ptal. Difer+mix SOP je pouze cca pro první půlku kruhu. To co popisuje Aleš je už samotné kroužení. To už jsme daleko.
S rovným křídlem a řízení křidélky nesouhlasím. Celkový odpor musí být mnohem větší než u stabilnějšího éra.
Větší vzepětí mám však nevýhodu při přistání s bočním větrem.

Já pořád zkoumám přechod z rovného letu do zatáčky - tak jak to psal Michal Vágner, prostě aby se éro do zatáčky jen tak nesesypalo.
Z rovného letu první půlka kruhu to je vše. U jednoho éra jsou diferenciace jiné než u druhého - dokonce opačné. Pořád mám dojem, že je to fyzika a né typ éra.

poměr diferenciací případně i poměr mixu SOP jde nastavit na volný trim a zvolenou hodnotu pak uložit. (Hitec Aurora) někteří se možná budou smát, já jsem spokojený..

Více
12 roky 4 měsíce nazpět - 12 roky 4 měsíce nazpět #11789 napsal TomHlavinka
LDA křídlo u F1A jsem sledoval na posledním českém poháru v Senici na Hané (mám to za barákem) myslím že výstřel byl snad ještě vyšší než u Flapper křídla.
Někde jsem pak četl, že je to až přes 100m což z 50m špagát je famózní výška. To je jako bych se s jéčkem střílel do 250-280m což jaksi nejde...

právě dokončuji 100" éro s LDA profilem původně prý pro F1C. Jsem na to zvědav.
Na druhou stranu mi to připadalo jako více prohnutá AG 25, přední část je však jiná, taková baculatější. Teď si vzpomínám, že v někde myslím Petr Dušek
popisoval fotku, kde je střed Maxy a ještě nějakého jiného éra. Patrná byla právě ta maximální tloušťka posunutá více dopředu, než bylo dosud zvykem.
Poslední úprava: 12 roky 4 měsíce nazpět

Více
12 roky 3 měsíce nazpět - 12 roky 3 měsíce nazpět #11790 napsal Milan Chalupník

Jan Kubica napsal: Někde na RC Groups jsem i četl, že serva OP mají na letové vlastnosti "poznatelný" vliv. Ale v ustálené zatáčce v "halových podmínkách" už je to asi opravdu jedno.

Honzo, prosim tě, co to jsou ty OP serva?
Poslední úprava: 12 roky 3 měsíce nazpět

Více
12 roky 3 měsíce nazpět #11791 napsal Jan Kubica

Milan Chalupník napsal:

Jan Kubica napsal: Někde na RC Groups jsem i četl, že serva OP mají na letové vlastnosti "poznatelný" vliv. Ale v ustálené zatáčce v "halových podmínkách" už je to asi opravdu jedno.

Honzo, prosim tě, co to jsou ty OP serva?

Milane, sorry, chybí tam "v", serva vzadu ve směrovce namísto pod trupem. Píšu rychleji, než myslím... H.

Vygenerováno za 0.486 sekund