- Obdržená poděkování: 0
Stavba F5j větroně
- Petr Maňásek
- Začátečník
-
Méně
Více
10 roky 5 měsíce nazpět #16002
napsal Petr Maňásek
Odpověď od Petr Maňásek na téma Stavba F5j větroně
Zdravím,
s jakou pevností v tlaku/tahu se dá u uvedených pásnic počítat při návrhu ?
400 MPa ?
Dík Petr
s jakou pevností v tlaku/tahu se dá u uvedených pásnic počítat při návrhu ?
400 MPa ?
Dík Petr
Pro možnost přispívání do fóra je nutné: Přihlásit se .
- TomHlavinka
- Skoro bůh
-
Méně
Více
- Obdržená poděkování: 0
10 roky 5 měsíce nazpět #16006
napsal TomHlavinka
Odpověď od TomHlavinka na téma Stavba F5j větroně
Na to nedovedu přesně odpovědět a už vůbec to nedovedu zaručit. Bude to však řádové více v tahu možná 2000MPa.
Vycházel bych z katalogových listů Tenax IMS 65. Pro představu dvě pásnice o šířce 11mm a tlušťce 1,5mm snesou třeba toto:
je to však také dost o potahu křídla, né jenom o nosníku a jeho pásnicích
Vycházel bych z katalogových listů Tenax IMS 65. Pro představu dvě pásnice o šířce 11mm a tlušťce 1,5mm snesou třeba toto:
je to však také dost o potahu křídla, né jenom o nosníku a jeho pásnicích
10 roky 4 měsíce nazpět #16059
napsal Beseda
Odpověď od Beseda na téma Stavba F5j větroně
Mám potaženo, klapky nalepeny. Zatím bez táhel a serv. Nechám na později. Ale už se to blíží... ![:) :)]()
Příloha nebyla nalezena.
Příloha nebyla nalezena.
10 roky 4 měsíce nazpět #16064
napsal Beseda
Odpověď od Beseda na téma Stavba F5j větroně
Prosím Vás o pomoc se zapojením Přímače, serv, baterky a regulátoru. Už několik dnů se tím zabývám a nejsem spokojený. Funguje to dobře, ale nelíbí se mi napájení přijímače a všech serv přez výškoměr. Dotaz směřuji spíš na ty, co mají Graupnera. Jde o Vysílač MC,20 s přijímačem GR-24, regulátor Graupner 45A, baterie 3x Life 1100mAh, výškoměr altis V4. Křidélka mám v přímači na pozicích 2, 5, 11, 12, vztlaky na 6, 7. Vop a Sop je na 3 a 4. Motor, teda regulátor napojený přes výškoměr je na pozici 1.
Zvažoval jsem už i externí zdroj pro RC, nezávisle na regulátoru. To mi ale nefunguje. Nelze napájet přímač ve zbylých vstupech. Nevím, co dělám blbě.
Teď mám napájení přes výškoměr, ale i kolem něj jsem protáhl kabel napájení. Pokud by výškoměr z jakéhokoli důvodu selhal (už se mi to párkrát stalo), RC by mělo fungovat dál, ale je to stále napájené z regulátoru. Zatím teda to funguje tak, jak jsem popisoval výše, ale chtěl bych pocitově jistější provedení. Pokud to vůbec jde. Po loňské havárii nechci nic podcenit.
Zvažoval jsem už i externí zdroj pro RC, nezávisle na regulátoru. To mi ale nefunguje. Nelze napájet přímač ve zbylých vstupech. Nevím, co dělám blbě.
Teď mám napájení přes výškoměr, ale i kolem něj jsem protáhl kabel napájení. Pokud by výškoměr z jakéhokoli důvodu selhal (už se mi to párkrát stalo), RC by mělo fungovat dál, ale je to stále napájené z regulátoru. Zatím teda to funguje tak, jak jsem popisoval výše, ale chtěl bych pocitově jistější provedení. Pokud to vůbec jde. Po loňské havárii nechci nic podcenit.
10 roky 4 měsíce nazpět - 10 roky 4 měsíce nazpět #16067
napsal draceq
Odpověď od draceq na téma Stavba F5j větroně
A co ti brání dát na + a - póly pozice 1 jakýkoliv externí zdroj pro RC a z regulátoru přes výškoměr zapojit pouze signál?
Ale takový soukromý tip je, že pravděpodobnost, že zapomeneš nabít onen externí zdroj je mnohem vyšší, než že selže regl. Když už, tak nějaký spolehlivý externí BEC napojený přímo na pohonnou baterii ... A napájení přes výškoměr je opravdu zvýšené riziko, které opět snížíš prostým vedení napájení přímo z reglu do přijímače. Stačí si trochu pohrát s kablíkama, jen tak "z fabriky" to takhle zapojit nepůjde...
(a pak stejně spadneš na kouslé servo... takže to máš fuk) :whistle:
EDIT: Já zase pro změnu neznám onen přijímač, ale nemají obvykle přijímače tak náhodou + a - větve všech pozic propojené? Takže napájet by měl jít z kterékoliv pozice :ohmy: Samozřejmostí je napájet jej pouze z jednoho zdroje.
(a pak stejně spadneš na kouslé servo... takže to máš fuk) :whistle:
EDIT: Já zase pro změnu neznám onen přijímač, ale nemají obvykle přijímače tak náhodou + a - větve všech pozic propojené? Takže napájet by měl jít z kterékoliv pozice :ohmy: Samozřejmostí je napájet jej pouze z jednoho zdroje.
Poslední úprava: 10 roky 4 měsíce nazpět
10 roky 4 měsíce nazpět #16068
napsal Nacelnik
Odpověď od Nacelnik na téma Stavba F5j větroně
Můžeš prosím postnout fotku zapojení, kdy ti to nefunguje? Altise nemám, ale nejde jednoduše onen altis elektricky přemostit?
Myslím tím, vyndat + v konektoru od regulátoru do altise, a dát toto vyndané + z regulátoru do libovolného + ve zbývajících volných zdířek přijímače..
Ha našel sem manuál - Prostě něco ve smyslu manuálu strana 6 - všimni si vyndaného + na straně regulátoru
www.aerobtec.com/download/AltisMicroManual_en.pdf
Můžeš prosím postnout fotku zapojení, kdy ti to nefunguje? Altise nemám, ale nejde jednoduše onen altis elektricky přemostit?
Myslím tím, vyndat + v konektoru od regulátoru do altise, a dát toto vyndané + z regulátoru do libovolného + ve zbývajících volných zdířek přijímače..
Ha našel sem manuál - Prostě něco ve smyslu manuálu strana 6 - všimni si vyndaného + na straně regulátoru
www.aerobtec.com/download/AltisMicroManual_en.pdf
Vygenerováno za 0.326 sekund