- Obdržená poděkování: 0
Stavba F5j větroně
- Ivan Horejsi
- Malý bůh
-
Méně
Více
10 roky 4 měsíce nazpět #16070
napsal Ivan Horejsi
Odpověď od Ivan Horejsi na téma Stavba F5j větroně
Dve schemata zapojeni Altisu jsou v navodu pro V4 na nasich strankach.
Pro možnost přispívání do fóra je nutné: Přihlásit se .
10 roky 4 měsíce nazpět #16079
napsal Beseda
Odpověď od Beseda na téma Stavba F5j větroně
Zatím je to zapojené přez výškoměr a pro jistotu i kolem něj. Na stole to funguje. Jenom se mi nezdá občasný pokles napětí na přímači. Není to způsobeno menším napájecím proudem z regulátoru? Je fakt, že se to děje jenom při rychém pohybu všech serv najednou.
A nakonec mi hmotnost celého letadla vyšla na 1685g. Může se to nepatrně změnit, pokud budu jinak vyvažovat něž předtím.
A nakonec mi hmotnost celého letadla vyšla na 1685g. Může se to nepatrně změnit, pokud budu jinak vyvažovat něž předtím.
10 roky 4 měsíce nazpět - 10 roky 4 měsíce nazpět #16080
napsal draceq
Je. O kolik je ten pokles a kolik A je schopen dát BEC z reglu? Koukni se na odběry jednotlivých serv, přidej rozumnou rezervu a uvidíš, kolik potřebuješ. Pokud má BEC v regulátoru méně, tak externí BEC. Pro šestiservové křídlo + 2 serva S+V bych to viděl na rozumné minimum okolo 5A... Já mám na 8servové Alegrii BEC 5,5V/6A
Odpověď od draceq na téma Stavba F5j větroně
Martin Beseda napsal: Jenom se mi nezdá občasný pokles napětí na přímači. Není to způsobeno menším napájecím proudem z regulátoru?
Je. O kolik je ten pokles a kolik A je schopen dát BEC z reglu? Koukni se na odběry jednotlivých serv, přidej rozumnou rezervu a uvidíš, kolik potřebuješ. Pokud má BEC v regulátoru méně, tak externí BEC. Pro šestiservové křídlo + 2 serva S+V bych to viděl na rozumné minimum okolo 5A... Já mám na 8servové Alegrii BEC 5,5V/6A
Poslední úprava: 10 roky 4 měsíce nazpět
10 roky 4 měsíce nazpět - 10 roky 4 měsíce nazpět #16081
napsal Beseda
Je to tento regulátor:
Graupner - Brushless control + Telemetrie 45 G3,5 HoTT
Střídavý telemetrický mikroprocesorový letecký/heli regulátor otáček 45 A s SBEC (5-8,0V/3A a krátkodobě až 10A)
Myslel jsem si, že když zvládá krátkodobě 10A tak to je OK.
Kolik odebírají serva nevím. Nikde jsem to nenašel. Jenom data na stránkách pana Hořejšího a Jina, ale tam je jenom napětí.
Jak jsem psal, když nastavím alarm na npětí přímače nad 4,5V, tak se občas ozve. Jinak žádný výpadek. Nebo přenastavit ten alarm?
Ještě jsem našel v návodu k regulátoru, že trvalý proud je 3A a max. je 10A.
Graupner - Brushless control + Telemetrie 45 G3,5 HoTT
Střídavý telemetrický mikroprocesorový letecký/heli regulátor otáček 45 A s SBEC (5-8,0V/3A a krátkodobě až 10A)
Myslel jsem si, že když zvládá krátkodobě 10A tak to je OK.
Kolik odebírají serva nevím. Nikde jsem to nenašel. Jenom data na stránkách pana Hořejšího a Jina, ale tam je jenom napětí.
Jak jsem psal, když nastavím alarm na npětí přímače nad 4,5V, tak se občas ozve. Jinak žádný výpadek. Nebo přenastavit ten alarm?
Ještě jsem našel v návodu k regulátoru, že trvalý proud je 3A a max. je 10A.
10 roky 4 měsíce nazpět - 10 roky 4 měsíce nazpět #16082
napsal draceq
Odpověď od draceq na téma Stavba F5j větroně
Mno, těch 10A je krátkodobá špička, kterou garantuje výrobce, že ten BEC vydrží, aniž by shořel.... Bohužel těžko říct, jestli je to "krátkodobě" 10 vteřin nebo 10 milisekund.... Vycházel bych z těch 3A, což je upřímně řečeno pro 8 serv dost málo. Já mám v křídle třeba digitální
Savoxy SH-0350
, které sice baští bez zátěže 150mA, ale můžou si pápnout i 1A (stall current). Takže takhle - ono ti to ten BEC jakš takš utáhne - jakmile ale nastane nějaká zátěžová situace pro většinu serv (třeba rychlý sestup na plných brzdách, což zatíží všechny serva v křídle), bude mu hodně horko a napětí na přijímači může klesnout pod kritickou hranici. Za předpokladu, že ti padá napětí na přijímači pod 4,5V i při pouhém pohybu serv (tedy zátěž nula nula nic), tak být tebou, pouvažuju buď o napájení celého systému pořádně silným UBECem, případně o rozdělení napájení serv mezi BEC regulátoru a další, aspoň
3A UBEC
- to ale znamená překopat elektriku tak, aby něco bylo napájeno jen z toho a něco z toho.
10 roky 4 měsíce nazpět - 10 roky 4 měsíce nazpět #16083
napsal Beseda
Takže hledal jsem a našel tento wattmetr.
www.jino.cz/safetymaster-watmert-do-10-a-9282.html
Skočil jsem do auta, ačkoli to mám do Jina 40km, koupil jsem ho. Před chvíli poprvé vyzkoušel a na stole naměřil tohle: Napětí při opravdu rychlých, nepřetržitých pohybech všech 8mi serv nepokleslo z nastavených 6V pod 5,71V. Je to měřené na BECu regulátoru. Takže do přímače stále teklo necelých 6V. Kolik má přímač při tom testu zatím nevím jak změřit protože bych musel nejspíš zapojit měřák do všech serv a to nejde. A proud, nepřekročil 2A. Na 2,5A jsem se dostal, pokud jsem "prasecky" rukama brzdil vztlakové klapky až do momentu že opravdu řvali. V klidu přez měřák teče 0,2A s výškovkovým a směrovkovým servem jsem se nedostal přes 0,8A. Ještě jsem měřil napětí vklidu a za plného šíleného pohybu všech osmi serv na posledním křidélkovém servu. V klidu je tam 6V a v pohybu to klesne na 5,6V. Měřeno ručičkovým i digitálním multimetrem. Nevím jak se tomu dá věřit a nakolik přesně ukazuje špičky odběrů. Je na něm ale i graf a funkce max. proudu a min. napětí. Tam jsem odečetl popsané hodnoty. Co si o tom mám myslet?
Skočil jsem do auta, ačkoli to mám do Jina 40km, koupil jsem ho. Před chvíli poprvé vyzkoušel a na stole naměřil tohle: Napětí při opravdu rychlých, nepřetržitých pohybech všech 8mi serv nepokleslo z nastavených 6V pod 5,71V. Je to měřené na BECu regulátoru. Takže do přímače stále teklo necelých 6V. Kolik má přímač při tom testu zatím nevím jak změřit protože bych musel nejspíš zapojit měřák do všech serv a to nejde. A proud, nepřekročil 2A. Na 2,5A jsem se dostal, pokud jsem "prasecky" rukama brzdil vztlakové klapky až do momentu že opravdu řvali. V klidu přez měřák teče 0,2A s výškovkovým a směrovkovým servem jsem se nedostal přes 0,8A. Ještě jsem měřil napětí vklidu a za plného šíleného pohybu všech osmi serv na posledním křidélkovém servu. V klidu je tam 6V a v pohybu to klesne na 5,6V. Měřeno ručičkovým i digitálním multimetrem. Nevím jak se tomu dá věřit a nakolik přesně ukazuje špičky odběrů. Je na něm ale i graf a funkce max. proudu a min. napětí. Tam jsem odečetl popsané hodnoty. Co si o tom mám myslet?
Vygenerováno za 0.250 sekund