Montáž motorové přepážky

Více
16 roky 8 měsíce nazpět #450 napsal Jiří Veselovský
Je to tady nějaký mrtvý, tak aby bylo trochu veselo www.mojehobby.cz/diskuze/strom1 . ... &offset=60 .
Je vidět, že jsme mladší fórum a máme ztrátu jen asi dva roky, ale my je doženem a možná i předeženem.

Pro možnost přispívání do fóra je nutné: Přihlásit se .

Více
16 roky 7 měsíce nazpět #473 napsal Jiří Veselovský
Vážení, vzhledem k tomu, že vlákno už asi umřelo, tak bych si dovolil udělat takové závěrečné resumé v trochu lehčím tónu. Jen připomínám, že jsme převážně soutěžáci, a tudíž nebudu glosovat akrobaty, makety, ....

Od původního tématu, což bylo jen doporučení, jak se dá také namontovat motorová přepážka, vlákno zkonvertovalo do tématu chlazení a pohyb chladicího vzduchu v trupu. Dobře, proč ne, i to je důležité.

Takže během vývoje debaty jsem se dozvěděl, že:
- hnusná mezera mezi kuželem a přepážkou je vlastně super (pak teda nechápu, proč nelítáme bez kuželu, jen s trámcem, aby na něčem držela vrtule),
- dále se nakousla asi 15 roků stará teorie (co já pamatuji), že chladicí vzduch v trupu (ten hajzl jeden) se tam pohybuje, jak se mu chce, dokonce snad i chladí, což ale nechápu vzhledem k zaplněnosti trupu různýma věcma, které tam ale potřebuju,
- turbokužel byl v podstatě zatracen jako buržoazní přežitek, protože tu ďouru vpředu nepoužívá na nasávání, ale dokonce tudy vzduch vyfukuje, což je pro mne teda šílený objev (hlavně když to mastí nahoru třeba 30 m/s),
- slabší povahy na základě zjištění (viz předchozí bod), že se turbokužel chová jako podrazák, se rozhodly, že všechny turbokužely vyhází a pořídí si kužely se šroubkem vpředu - v té souvislosti doporučuji, aby si označili místo dopadu praporkem, viz text dále,
- problém chlazení se probírá v obecné rovině a že se vůbec nebere v potaz délka motorování a příslušný příkon do pohonu - tím jsem chtěl říct, že asi bude rozdíl motorování třeba v enkách se slabším pohonem (řádově desítky sekund - tam bych samozřejmě trup rozvrtal jak eidam) a naopak, třeba v sedmičkách, kde se jedná o jednotky sekund (tam bych ten trup teda nevrtal),
- třeba takový Rudi Freudenthaler musí být totálně technický neznaboh, protože tvrdošíjně prodává turbokužely, už co pamatuji - a pěkné (jasně , že to není argument, ale nedalo mi to),
- řešení, které se nakonec uvádí jako účinné, je prakticky neřešitelné (utěsněná mezera).

Závěr pro mne je ten, že patřím mezi bezvěrce, kteří se touto otázkou až tak nezabývají (vzhledem k době motorování) a výsledkem je to, že jsem sice nespálil ani jeden motor a ani regl, ale mám to špatně. To věrci jsou na tom líp. Chladí, občas něco spálí, ale mají to dobře. Dobře, nechme toho, teď už si z toho fakt dělám legraci.

A aby mělo moje povídání nějakou pointu, tak teď prosím zbystřete.

I přesto, že dohled nad čistotou pravidel (hlavně RCEK) tady funguje na 100%, tak si dovolím zalovit v cizím rybníčku (fakt to není moje parketa, abych prolézal Sportovní řád ČR). A podržte se, co jsem objevil (ba ne, vím o tom od začátku roku).
V odstavci 6. se doslova píše:

6.2.1. Je zakázáno používat:
c) špičaté kužely nebo upevňovací matice vrtulí

A dále další pecka:

6.2.2. Je povinné:
Všechny kužely a dopředu směřující pevné části modelu musí mít poloměr nejméně 5 mm,
nejmenší poloměr nosu modelu je 7,5 mm.

A teď babo raď. Co s tím? Navrhuju vykašlat se na to, stejně to skoro nikdo nedodržuje (mimo nás, co máme turbokužely) a v životě to nikdo nekontroloval, tak co. Berete to?
Je mi jasné, že to s chlazením nemá nic společného, ale jen jsem chtěl upozornit ty šroubkové kuželáře (to je zároveň povel vyrazit k praporkům, viz výše), že by mohli mít problém. Jsme v Česku.

Ještě přílohy:

Jak se v tomhle trupu může prohánět vzduch? Asi nijak, ale zatím jsem nic nespálil a všechny věci, co jsou v trupu, potřebuju.
[attachment=2:27f9w7rs]<!-- ia2 -->PA140119.JPG<!-- ia2 -->[/attachment:27f9w7rs]

Tohodle se mám vzdát? Můj cit pro technické estetično je uspokojen. Ale asi nechladí, mizera kužel.
[attachment=1:27f9w7rs]<!-- ia1 -->PB170004.JPG<!-- ia1 -->[/attachment:27f9w7rs]

Ještě šablonka pro ty, co nechtějí hledat ve Sportovní řádu. Pokud by někomu vrtalo hlavou, proč je jedna kóta zrovna 25 mm, tak je to proto, že tak mají být vysoká písmenka na licenci. Typicky 2 v 1.
[attachment=0:27f9w7rs]<!-- ia0 -->xxx.doc<!-- ia0 -->[/attachment:27f9w7rs]

Více
16 roky 7 měsíce nazpět #475 napsal Radim Barč
Jirko
myslíš, že kdyby došlo na tu absurditu a začal se měřit poloměr špičky kuželu, tak turbokužel projde? Předpokládám, že jde o bezpečnost a ty neskutečně ostré hrany turbokuželu mi o nic bezpečnější než klasické kužely nepřipadají. Pokud tu díru vyplníš epoxy a pěkně zaoblíš, nemám námitek ;) .
Radim

Více
16 roky 7 měsíce nazpět #477 napsal Jiří Veselovský
Radime, já nevím. Jestli mluvíme třeba o kuželech od Honzy Dvořáka (Pohodalet), tak tam žádné otřepy nemám. Naopak bych řekl, že si s tím Honza neskutečně vyhrál (na to, že je to spotřebka). Pro info sem dám obrázek, o kterém kuželu je řeč (ale to ty víš).
Jen na okraj, zatím jsem se nikdy nesetkal s nějakými ostrými hranami, ať už jsem měl kužely od Rudiho, Lábuse a jiných. Asi by stálo za to, abys to vyblejsknul. Hned bysme věděli o čem je řeč.

Ještě to doplním ohledně té absurdity. Já bych byl poslední, kdo by tohle chtěl kontrolovat. Vyprotestovat se dá za kdeco, třeba za chybějící licenci a třeba i za tohle. To není strašení, to je jen konstatace, že se to může stát. Opakuji - jsme v Česku.

[attachment=1:1wql4net]<!-- ia1 -->P6120001.JPG<!-- ia1 -->[/attachment:1wql4net]

Více
16 roky 7 měsíce nazpět #478 napsal Radim Barč
Jirko ty neskutečně ostré hrany měly být v uvozovkách, nicméně si myslím, že je to další umělý problém. A za tím, že nevidím rozdíl, jestli mě trefí turbokužel nebo klasika si stojím, buď máš na čele důlek, nebo kroužek. Snad zdravý rozum zvítězí a nenajde se žádný magor, který podá protest kvůli kuželu.
A teď zcela vážně, opravdu pravidlům vyhoví kužel, krerý má místo zaoblení díru? Nevím, tak se ptám.

Více
16 roky 7 měsíce nazpět #479 napsal Jan Kubica
Jirko,

zase dávám velkou 1! Umíš psát!

Hele, není nic vytrvalejšího než pověra. A zrovna u té aerodynamiky jich je hodně.

Takže,
- hnusná mezera funguje jen bez turba;
- vzduch si trupem cestu vždycky najde;
- přední dírou v turbu vzduch NIKDY za letu nevystupuje;
- jo, turbo je na dvě věci, je typickou ukázkou aplikace "selského" rozumu, který však v tomto případě hanebně selhal - ještě tak na tý extře fungovat může, na větroni těžko;
- chladit nebo nechladit je otázkou "víry", souhlas, já "chladím" :lol:
H.

Vygenerováno za 0.297 sekund