- Obdržená poděkování: 0
Motor + vrtule + baterky pro F5J
- Ivan Horejsi
- Malý bůh
-
Méně
Více
9 roky 4 měsíce nazpět #17849
napsal Ivan Horejsi
Odpověď od Ivan Horejsi na téma Motor + vrtule + baterky pro F5J
Zpravodaje jsou polozky databaze. Link prej pouzit nejde.
V horni liste www.horejsi.cz je okenko Zpravodaj. Tak se dostanes na archiv, kde jsou vsechny.
V horni liste www.horejsi.cz je okenko Zpravodaj. Tak se dostanes na archiv, kde jsou vsechny.
Pro možnost přispívání do fóra je nutné: Přihlásit se .
9 roky 4 měsíce nazpět #17851
napsal PetrH
Odpověď od PetrH na téma Motor + vrtule + baterky pro F5J
A jo, děkuju. Já to hledal tady na Stoupáku :lol:
9 roky 4 měsíce nazpět #17852
napsal sgames
Odpověď od sgames na téma Motor + vrtule + baterky pro F5J
to asi nepůjde
je to Ivanovo osobní vlastnictví
leda by chtěl
(mrk)
- Ivan Horejsi
- Malý bůh
-
Méně
Více
9 roky 4 měsíce nazpět #17854
napsal Ivan Horejsi
Odpověď od Ivan Horejsi na téma Motor + vrtule + baterky pro F5J
Mne by to nevadilo, staci odkaz na puvod (stranky).
Snazil jsem se napsat ve wordu vzorecek, ale naposledy jsem to delal pred 25 lety ale neslo mi to tak jsem s tim zatim seknul.
Snazil jsem se napsat ve wordu vzorecek, ale naposledy jsem to delal pred 25 lety ale neslo mi to tak jsem s tim zatim seknul.
- Tomas Hruby
- Malý bůh
-
Méně
Více
9 roky 4 měsíce nazpět #17855
napsal Tomas Hruby
Odpověď od Tomas Hruby na téma Motor + vrtule + baterky pro F5J
Dovolím si poznamenat, že ten postup kolem zjištěný reálných C není nic až tak objevného, co by se aktuálně publikovalo v Aufwindu. Postup změření reálného Ri je už přes tři roky například na
rcmodely.cevaro.sk/index.php?showme=clanky&idc=124
, pokud získanou hodnotu hodíme do vzorečku C = 0,37 / (Ri x Kapacita) , tak se dobereme podobnému výsledku, jako popisuje Ivan ve zpravodaji.
Závěr také v podstatě stejný jako píše Ivan, tedy záleží opravdu primárně na tom, jaká je skutečná hodnota Ri, tím je daný maximální proud jak v absolutní hodnotě, tak ale i ten "reálně použitelný" - v tomto se zpravodajem plně souhlasím.
Bohužel také plně potvrzuji to o mechanickém poškození (to bohužel k FPV racecopteru patří) - pozor na to, pomačkaná baterka celkem často ještě nějakou dobu po poškození dává zdánlivě plný výkon, ale například s odstupem 14dní se začne poškozený článek horšit. V takové situaci nelaborujte a článek či celou sadu zlikvidujte!
S čím moc nesouhlasím je to doporučení o nabíjení 1C - to je v praxi nereálné, ale hlavně dost zbytečné, dnešní sady s nabíjením 2-3C problém nemají. Jde spíš o to, jak je kvalitní nabíječ a jeho balancer - při použití vyššího nabíjecího proudu a zároveň trochu rozjetějších článků múže horší nabíječ mít problém při přechodu mezi CC a CV fází nabíjení, to je ale chyba nabíječe, který nestačí balancovat, ale přitom jeho program "nepochopí", že když nestíhá, tak taky může ubrat proud... Slušný nabíječ by ale toto měl zvládat a pak se není třeba rozumně rychlého nabíjení bát, nicméně přes 4-5C bych určitě nešel ani tak, pokud je na baterce udáno dokonce 10C, tak to už bych vůbec nebral vážně..
Jinak co se týče vybití pod 20% kapacity, tak to je obecně vzato pravda, ale trochu zjednodušená. Pro LiPOL je smrtelné, pokud je nějaký trouba vybije někam pod 2,5V na článek pomalým vybíjením (třeba jako přijímačová baterie). Na druhé straně u pohonu s velkým proudem je likvidace baterky docela problém - u racecopteru se mi už mockrát stalo, že jsem s copterem už nedoletěl až k sobě pro totální vysátí baterky "do nuly", o hodnotách napětí se lépe nešířit
Jenže to se bavíme o situaci, kdy "neletí" znamená, že to nedá proud něco přes 10C, tedy pořád docela velký a výsledkem tedy je okamžitý nárůst napětí nahoru po vypnutí motoru. Nikomu to sice nedoporučuji k následování, nicméně nezdá se, že by to bateriím příliš vadilo. Co se týče teploty, tak taky je v racecopteru taky pořádná rasovina, ale je to spíš o tom točit více sad a nechat akupack po letu vychladnout a teprve pak nabíjet. Radší 70stupňů po letu a nabíjet až v klidu po vychladnutí než "jen" 50 stupňů, ale připojení k nabíječi okamžitě po letu při této vyšší teplotě...
A jinak pro pobavení a ilustraci, že opravdu jen neteoretizuju přikládám fotku toho, s čím chodím na plac, pro některé návštěvníky Stoupáku to bude ztělesněná noční můra
![:-) :-)]()
Závěr také v podstatě stejný jako píše Ivan, tedy záleží opravdu primárně na tom, jaká je skutečná hodnota Ri, tím je daný maximální proud jak v absolutní hodnotě, tak ale i ten "reálně použitelný" - v tomto se zpravodajem plně souhlasím.
Bohužel také plně potvrzuji to o mechanickém poškození (to bohužel k FPV racecopteru patří) - pozor na to, pomačkaná baterka celkem často ještě nějakou dobu po poškození dává zdánlivě plný výkon, ale například s odstupem 14dní se začne poškozený článek horšit. V takové situaci nelaborujte a článek či celou sadu zlikvidujte!
S čím moc nesouhlasím je to doporučení o nabíjení 1C - to je v praxi nereálné, ale hlavně dost zbytečné, dnešní sady s nabíjením 2-3C problém nemají. Jde spíš o to, jak je kvalitní nabíječ a jeho balancer - při použití vyššího nabíjecího proudu a zároveň trochu rozjetějších článků múže horší nabíječ mít problém při přechodu mezi CC a CV fází nabíjení, to je ale chyba nabíječe, který nestačí balancovat, ale přitom jeho program "nepochopí", že když nestíhá, tak taky může ubrat proud... Slušný nabíječ by ale toto měl zvládat a pak se není třeba rozumně rychlého nabíjení bát, nicméně přes 4-5C bych určitě nešel ani tak, pokud je na baterce udáno dokonce 10C, tak to už bych vůbec nebral vážně..
Jinak co se týče vybití pod 20% kapacity, tak to je obecně vzato pravda, ale trochu zjednodušená. Pro LiPOL je smrtelné, pokud je nějaký trouba vybije někam pod 2,5V na článek pomalým vybíjením (třeba jako přijímačová baterie). Na druhé straně u pohonu s velkým proudem je likvidace baterky docela problém - u racecopteru se mi už mockrát stalo, že jsem s copterem už nedoletěl až k sobě pro totální vysátí baterky "do nuly", o hodnotách napětí se lépe nešířit
A jinak pro pobavení a ilustraci, že opravdu jen neteoretizuju přikládám fotku toho, s čím chodím na plac, pro některé návštěvníky Stoupáku to bude ztělesněná noční můra
Příloha nebyla nalezena.
9 roky 4 měsíce nazpět #17856
napsal Beseda
Odpověď od Beseda na téma Motor + vrtule + baterky pro F5J
:woohoo:
Vygenerováno za 0.229 sekund