Motor + vrtule + baterky pro F5J

Více
10 roky 3 měsíce nazpět #16283 napsal Tomas Hruby
Ono zapojení balančního konektoru hlavně vylučuje chyby... Třeba iCharger v jednom režimu dokonce nastaví počet článků, ale velká většina nabíječek alespoň při nesouladu dění na balanceru s nastaveným hodí chybu a vypne se.
Bez toho se chyba dá udělat reálně, co se stane při nabíjení dvoučlánku jako tříčlánku jsme měli možnost vidět naživo ve Weilheimu :-)

Ad čidlo teploty - pro hodnocení normálního nabíjení je naprosto nanic, LiPOL se při nabíjení (i vyšším C) moc nezahřívají (tohle mělo smysl u NiXX).
Teoreticky může čidlo teploty sloužit jako bezpečnostní pojistka, při nějakém "dramatickém jevu" viz výše tam asi oteplení bude, obávám se ale, že zrovna při tom výše uvedeném případu to asi bylo hodně skokové a možná by ani nepomohlo.

Jinak k výběru baterek- ThunderPower jsou obvykle kvalitní, ale podle mě neadekvátně drahé, naštěstí aspoň relativně dost vydrží, tak s přimhouřením oka jde cena akceptovat. Osvědčené jsou GensAce, jsou to skoro jediné baterky na trhu, jejichž vnitřní odpor je o dost menší, než odpovídá deklarovaným C, obvyklejší je pravý opak. 25C Gens se v reálu odporem od 70C TP liší jen celkem minimálně, člověk by podle čísel čekal dramatický rozdíl, ale ani náhodou. Zrovna sada GensAce 3s1300mAh běžně dostupná u Pecky se mi pro F5J jeví jako velmi dobrá - míněno pro model normálnější váhy, ne pro extrémně lehký.
Hyperiony HV vypadají slibně, ale povíme si až po této sezóně - LiPOL se prostě plně ověří až časem, zrychlené testy něco napoví, ale ne celou pravdu.

Pro možnost přispívání do fóra je nutné: Přihlásit se .

Více
10 roky 3 měsíce nazpět #16284 napsal Ivan Horejsi
Tomas ma stopro pravdu.
Mereni teploty je u Li uplne zbytecne.
Trochu bych se snad obaval balancovani jen ve fazi CV. Když se totiž nevybalancovana baterka (třeba 2S) dostane na 8,4V muze se stat, ze jeden clanek ma 4 V a druhy 4,4V. Faze CV trva dost dlouho a neprinese uz moc naboje, takze ja při beznem trenovani ukoncuji uz při 90% nabiti (kdyz mi to pipne).
Tech 4,2V není na druhé strane zadny fyzikalni zákon, spis domluva. Ale při jakem napeti to opravdu bouchne to netusim a nechci to zkouset. Ani to nema smysl, muze se lisit podle typu.
Pouzivam Multi 4+ a Cellpro, ty vybalancuji hned na zacatku. Obe umi nabijet i bez silovych konektoru, takze nevadi když se nabijeci kabel zapomene doma ...

Více
10 roky 3 měsíce nazpět #16285 napsal hrabacek
K včerejší diskuzi o bateriích. Nabíječ X-CHARGER B606 mám dva roky a používám ho v terénu při soutěžích. Baterie NANORECH od BigHobby se mně nafoukly postupně během loňské sezóny a v říjnu na RCEO za větru už Perfektiona nevytáhli za 30 sec ani do 140 m. Jsou to 3s 1500mAh. Odběr motoru Mega 16/30/3 je cca 35 A. S baterkou BigHobby 3s 1300 mAh starou dva roky jsem se dostal do 180 m. Zajímavé je, že váhově jsou skoro stejné +- 3 g. Přitom cena je dost vysoká!!! Zase jedna zkušenost!!! Lepší si koupit dvě drahé Thunder Power než tři které jsou pochybné, ale pěkně vypadají :) !!

Více
10 roky 3 měsíce nazpět #16286 napsal mab
Odpověď od mab na téma Motor + vrtule + baterky pro F5J

Ivan Horejsi napsal: Trochu bych se snad obaval balancovani jen ve fazi CV. Když se totiž nevybalancovana baterka (třeba 2S) dostane na 8,4V muze se stat, ze jeden clanek ma 4 V a druhy 4,4V.

Ale no tak, žádnou paniku CV fáze nastane, když jakýkoliv ze článků dosáhne 4,2V (pro lipol) A samozřejmě pokud má baterie takto rozdílné články jako poukazuješ, bude nabíjení trvat déle.

Icharger/reaktor umí i balancování po celou dobu nabíjení, ALE co se vlastně děje u takové baterie , která má články rozdílné? V jakékoliv fázi nabíjení pořád tečou vyrovnávací proudy a snaží se balancovat zbytečně a také zbytečně prodlužuje dobu nabíjení.

Cellpro je poněkud jiná liga, ta vyhodnocuje aktuální stav baterie a tomu přizpůsobuje vše kolem. Tu doporučuji každému, jen je krapet vyšší cena.

Více
10 roky 3 měsíce nazpět #16287 napsal Ivan Horejsi
Diky za vysvetleni.
Tech klonu (padelku) B6 je spousta a nektere se chovaji tak jak jsem napsal ...

Více
10 roky 3 měsíce nazpět #16293 napsal Tomas Hruby
Ivane, ono jde ještě o jednu věc obecně, nesouvisející s fake - totiž o to, jaký je výkon balanceru. Dost nabíječů (dokonce i svého času jinak špičkové značkové Hyperiony) umí jen něco kolem 100mA a to je z hlediska rovnání opravdu dost málo.
Už nejmenší iCharger 106 ale v tomto režimu umí cca 300mA a on je to zatraceně velký rozdíl, dorovnání se zrychlí velmi výrazně, navíc ale samovolně poklesne počet problémových situací, kdy balancer nezvládal, což podle inteligence softwaru vedlo buď k předčasnému ukončení, v horším případě ale i poškození baterií.
Vyšší iCharger modely umí ještě více, zrovna tak i další slušné výrobky, třeba Cellpro 10 (1A).

Vygenerováno za 0.206 sekund