RCEK - zapnutí motoru před startem?

Více
14 roky 9 měsíce nazpět #5066 napsal Radek Novotny
Také přispěji svou troškou do mlýna...
Tuhle situaci jsem měl na EC vloni, to byl ještě stejný systém jako máme dnes v našich RCEK pravidlech. Drnknul jsem do motoru brzy, hodil jsem ale až po gongu. Hulákali na mně všichni, že musím přistát, a opakovat pokus. Následně jsme se ale zkoordinovali v tom, že opakování pokusu včetně přistání má být až po ulitém startu, tedy předčasném, a ne po předčasném spuštění motoru.
V případě předčasného spuštění motoru bylo ale třeba před samotným startem oznámit startérovi druhý pokus. Takže stejně malé zdržení. Jak říká Tomáš, asi by šlo v rámci současných pravidel oznámit druhý pokus těsně před startem při předčasném úmyslném zapnutí motoru... Taktické... :ugeek:

V Eurocupu jsou tyto možnosti a koumákování vyřešeny penalizací -30b při předčasném zapnutí motoru, a při předčasném vypuštění modelu nutností přistát, a opakovat pokus jako druhý pokus se vším všudy...

Je to velice elegantní řešení, a přikláním se k jeho aplikování i v našich RCEK pravidlech.

Ohledně nadcházející Chomutovské soutěže, výklad tohoto pravidla a situace si konkrétně vyjasníme na brífingu před začátkem soutěže.

Pro možnost přispívání do fóra je nutné: Přihlásit se .

Více
14 roky 9 měsíce nazpět #5070 napsal Jiří Veselovský
Nejdřív malé doplnění mého předchozího příspěvku. Pokud by nebyl startér, tak se vlastně nic neděje, protože jeho funkci automaticky přebírá časoměřič. Ono by to tak mělo být i normálně, protože "ukřičet" např. v Holíči přes 15 startovišť chybný startovní postup, no nevím....

Jinak bych se přiklonil k výkladu Radka i s praktickou ukázkou. Přijde mi, že je to napsané srozumitelně včetně eventuelních "fíglů" při startu.

A ještě Tome k tobě.

Tomas Hruby napsal: Já jen teď nevím, co myslíš mou variantou, kterou "určitě ne"

Samozřejmě jsem myslel to předčasné roztočení motoru a hození po gongu. Viz Radek.

Tomas Hruby napsal: Uvědomím si to včas a model nehodím.

V tu chvíli by do toho měl vstoupit startér (časoměřič) a informace z jeho strany o sankci. Během přátelského hovoru s ním je motor vypnut, abyste se slyšeli.

Tomas Hruby napsal: Nejsou ale nutné žádné "šaškárny" položením modelu na zem atd.

No to opravdu ne.

Tomas Hruby napsal: Neuvědomím si to a model hodím.

V podstatě klasická situace, kterou řeší pravidla. Neprodleně (hlavně ve tvém zájmu) přistaneš, ty nebo pomocník popadnete eroplán, vrátíte se na safety line (u nás do kruhu) a odstartuješ ke druhému pokusu, který budeš mít řádně zaznamenaný ve svém startovním lístku.

Tomas Hruby napsal: Myslím si, že tento výklad je plně v souladu s pravidly, konkrétně těmi body c) a e).

Ano.

Tomas Hruby napsal: Naopak s tím výkladem, jehož aplikací v Chomutově "vyhrožuji" moc nesouhlasím

Uf, to jsem si oddechl.

P.S.
Moje zbožné přání je, aby se takhle důkladně řešila opět zmíněná "safety line" a starty z ní. Nedodržování tohoto pravidla mi způsobuje neklidné spaní už pěkně dlouho.

Bože, to je příspěvek jako kráva, asi jsem se zbláznil.

Více
14 roky 9 měsíce nazpět #5071 napsal Petr Dušek

Radek Novotny napsal: V Eurocupu jsou tyto možnosti a koumákování vyřešeny penalizací -30b při předčasném zapnutí motoru, a při předčasném vypuštění modelu nutností přistát, a opakovat pokus jako druhý pokus se vším všudy...

Je to velice elegantní řešení, a přikláním se k jeho aplikování i v našich RCEK pravidlech.

Pravidla EC jsou v současné podobě rozhodně lepší a propracovanější než naše RCEK, před časem jsem taky navrhoval použít překlad EC pravidel do RCEK, ovšem, jak mě v Lomnici informoval Jirka Veselovský, není to možné, my si musíme nechat ten současný poněkud nepřesný text. Nebudu psát o důvodech, mám to pouze zprostředkovaně od Jirky, třeba mě sám doplní...

Více
14 roky 9 měsíce nazpět #5072 napsal Jiří Veselovský

Petr Dušek napsal: Pravidla EC jsou v současné podobě rozhodně lepší a propracovanější než naše RCEK, před časem jsem taky navrhoval použít překlad EC pravidel do RCEK,

Důvod, proč to tak je, jsem tady už taky zmiňoval. Pravidla EC se v podstatě dolaďují průběžně a hlavně uzávěrka připomínek a změn je zhruba na konci kalendářního roku. Což v praxi znamená, že mají oproti nám víc jak 4 měsíční vůli se dohadovat déle a co hlavně, mohou zapracovat připomínky, které se objeví třeba na poslední soutěži kdesi. U nás se změny pravidel podávají v průběhu září, čímž budeme v lepším případě vždy minimálně o rok pozadu (pokud budeme brát pravidla EC jako etalon).
Nastavení tohoto mechanismu je dané, proto ho jako malý trenér respektuji.
Pro mne je v současné době hlavním cílem pokusit se předložit takovou verzi pravidel, která by na podzimním zasedání KLeM ČR 2011 byla schválená jako oficiální. Tím bychom vyzískali možnost pořádat MČR RCEK, což by byl jistě silný motivační prvek.

Více
14 roky 9 měsíce nazpět #5074 napsal Petr Dušek

Jiří Veselovský napsal: Pro mne je v současné době hlavním cílem pokusit se předložit takovou verzi pravidel, která by na podzimním zasedání KLeM ČR 2011 byla schválená jako oficiální. Tím bychom vyzískali možnost pořádat MČR RCEK, což by byl jistě silný motivační prvek.

Možná jsem to v Lomnici nepochopil úplně správně, ale po přečtení těchto vět bych raději vyměnil možnost pořádání mistrovství, za důkladnější revizi textu pravidel (nejlépe dle EC 2011) a jejich přijetí jako oficiální až za rok??
V oficiálních pravidlech už nebude ze strany KLeM vůbec žádná vůle pro přijetí změn a budeme stále řešit takové nejasnosti, jako je například tato, o předčasném zapnutí motoru. ;)

Více
14 roky 9 měsíce nazpět #5075 napsal sgames
ale proc mit v pravidlech kazdy prd ? nemam pak rok na cteni pravidel RCEK ktere budou mit 435 345 stranek.

Je prece jasne to co jsem psal uz v prvnim prispevku.

zapnu drive = zrusim si opakovacku
hodim drive = musim pristat.

jako je to jednoduche jako facka,staci se toho drzet.

ostatne stejne jako pristani do gongu (pozde)

Vygenerováno za 0.194 sekund