RCEK - zapnutí motoru před startem?

Více
14 roky 9 měsíce nazpět #5053 napsal Jan Kubica
Omlouvám se, že se vměšuji do diskuse - proč je zakázáno zapnout motor před vyhlášením pracovního času? Není to jedno (alespoň z hlediska zdravého rozumu)? Dík, H.

Pro možnost přispívání do fóra je nutné: Přihlásit se .

Více
14 roky 9 měsíce nazpět #5054 napsal Tomas Hruby

Radim Barč napsal: c/ Pokud soutěžící zapne motor před vyhlášením pracovního času, vyčerpá tím první pokus.
To je citace z pravidel a já to pochopil tak, že předčasným zapnutím motoru vyčerpám první pokus. Pokud se pletu, tak chybně školím časoměřiče, za což se omlouvám.

Děkuji Radime, už ti rozumím, tahle citace mi utekla, tím je ujasněn výklad při situaci zapnu brzy-vypnu motor-znovu zapnu a startuji, to už je pozitivum. Pořád ale zůstává další část mého dotazu - co se děje dále po tom vyčerpání pokusu předčasným zapnutím? Nebo upřesním dotaz - jak je tento pokus ukončen? Protože pokud by platil výklad, že pilot klidně může nechat motor zaplý a odstartovat až po gongu s tím, že to je druhý pokus, tak pak začínám takhle létat mimo finále trvale - roztočení motoru předem a hod do gongu už bez zapnutí mi přidá dobrých 15 metrů výšky a v kvalifikaci stejně opakovaání znamená škrtací let. Tohle by ale asi nebyl moc rozumný výklad!!! Nehledě k tomu, že by to znamenalo, že v Lomnici byl syn poškozen chybným rozhodnutím, ale to je vedlejší...

Já si myslím, že by se dal použít bod e) ve stejné části pravidel:
e) Ve druhém pokusu může soutěžící v rámci pracovního času motor zapnout kdykoli. Jeho vypnutí ale musí
ohlásit časoměřiči „vypínám motor - stop“.

To tučně označené je podstatné - motor lze spustit až v rámci pracovního času, při spuštění předem se tedy musí nejdřív zastavit...
Pokud u vás tolerujete to, co jsi napsal: již jsem několikrát zažil úmyslné spuštění motoru před signálem s tím, že byl model vypuštěn až po zaznění gongu, tak by to bylo podle toho špatně a soutěžící by správně měl mít nulu...

Více
14 roky 9 měsíce nazpět #5055 napsal Radim Barč
Snad proto, že je špatně slyšet odpočet. Ale to teď nechme být, opravdu mě zajímá rozbor dříve nastíněného problému.

Více
14 roky 9 měsíce nazpět #5056 napsal Tomas Hruby

Jan Kubica napsal: Omlouvám se, že se vměšuji do diskuse - proč je zakázáno zapnout motor před vyhlášením pracovního času? Není to jedno (alespoň z hlediska zdravého rozumu)? Dík, H.

Honzo, tohle je kombinace "tradice" a dále totožnosti pravidel s F5J Euro. Ono totiž při zapnutí čtyřstovky s převodovkou či dokonce nadupaného pohonu v "Euro" je velký problém se slyšitelností signálu, často i na sousedním startovišti. Kdyby šlo jen o malé oběžky, tak by se tolik nedělo, ale mít pro každou subkategorii jiná pravidla by bylo zbytečné. Proto je tohle pravidlo asi na místě.

Více
14 roky 9 měsíce nazpět #5057 napsal Radim Barč
Tome, pokud zapneš motor před signálem, tak odhazující při standardním nazvučení odpočet prostě neslyší a musí čekat, až vidí někoho odstartovat (osobní zkušenost). S tím ziskem výšky to v daném případě taky moc nefungovalo.

Více
14 roky 9 měsíce nazpět #5058 napsal Tomas Hruby

Radim Barč napsal: Tome, pokud zapneš motor před signálem, tak odhazující při standardním nazvučení odpočet prostě neslyší a musí čekat, až vidí někoho odstartovat (osobní zkušenost). S tím ziskem výšky to v daném případě taky moc nefungovalo.

Radime, tohle nemůžeš zobecnit - záleží na tom, jak to má pořadatel ozvučené i třeba na tom, na kterém jsi startovišti - třeba v Nové Pace je mezi startovištěm 1 a 4 z hlediska slyšitelnosti významný rozdíl - na jednom z nich ta výhoda bude tak, jak píšu já, na druhém ne (tam máš pravdu ty).
Tím spíše si myslím, že bude dobře výklad sjednotit, kdyby ta "výhoda či nevýhoda" byla všude stejná, tak se tolik neděje, ale když je to různé, tak to je horší.

Vygenerováno za 0.493 sekund