"Velké" elektrolety

Více
16 roky 8 měsíce nazpět #383 napsal Jan Kubica
Odpověď od Jan Kubica na téma "Velké" elektrolety

Karol Chyba napsal: A ešte jednu vec , treba chodiť viac na súťaže a možno zistíš že sa na danú vec dá pozerať aj z iného úhlu pohľadu.

Karol, zase si mě dostal :) , ale žena by mě asi zabila, kdybych k těm 4 kategoriím (RCEN, X5J, RCEX, Autonomy) začal létat ještě další, už tak je to asi 30 víkendů za rok (a to chci příští rok začít s RCEK).

Ale mě to opravdu vychází tak, jak jsem napsal výše. A ještě dodám, že ta nedefinovanost pohonů mi vadí skoro nejméně, to už "beru" spíše X5J úplně bez omezení modelů než styl F5J, protože si myslím, že F5J/RCEK "zabíjí" termiku na úkor stoupání a přistání (viz třeba názor z Nového Zélandu na www.rcgroups.com/forums/showpost ... stcount=32 ). Mé doporučení, pokud by o něj někdo stál, jako že asi nestojí, by bylo začít uvažovat o možnosti spustit motor za letu, vyřešilo by to problém dosahovaných výšek, termiky, bodování přistání po cm a nakonec i rozdílnosti pohonů.

Prostě si myslím, že když uvažuji o velkých elektroletech v ČR, bylo by chybou přebírat F5J ve stávající podobě. Na druhou stranu, je to soutěž kategorií - pokud se toho někdo chopí a zavede F5J u nás a získá to širokou podporu, proč ne?
H.

Pro možnost přispívání do fóra je nutné: Přihlásit se .

Více
16 roky 8 měsíce nazpět #387 napsal Karol Chyba
Odpověď od Karol Chyba na téma "Velké" elektrolety

Jan Kubica napsal: ale žena by mě asi zabila

To docelá dobre poznám, ale moja žena chodí na súťaže so mnou a keď má vstať ráno v sobotu o 4.00h tak si vieš predstaviť čo všetko musím preto spraviť . Na budúci rok chcem vypustiť veľkú kat. a lietať len malú trocha aj z finančného dôvodu, ale hlavne dosiahnuť ešte lepší výkon ako tento rok a sústrediť sa len na to.

Najspravodlivejšie by to asi bolo keby modely , motory baterky a všetky potrebné veci boli úplne identické nikto by sa nemohol vyhovárať že má slabší model alebo slabší motor ale bohužial tade cesta asi nevedie. Je to asi o tom ako to danej skupine vyhovuje. Z môjho pohladu si to predstavujem že F5J outruner by zostala tak oko je a bola by pre tých ktorý by si chceli trocha pričuchnúť a veľká F5J z výškomerom by bola Top nie ako TOp ktorý na to majú financie ale Top vrámci termického lietania.

To o čom písal Tomáš v rámci zapnutia motora koľkokrát chcem bez započítania do letu nie je zlý nápad, ale problém vidím v časomeračoch , ten problém je aj v súčastnej dobe , ten kto organizoval súťaž vie o čom hovorým, lebo niekedy je človek rád že niekoho nájde a občas sa stane že výsledok je troška skreslený, ako niekto už písal museli by to merať samotný piloti ktorý s tým majú skúsenosti. Viem že je ťažké vymyslieť spravodlivé pravidlá a dobré, lebo ako sa hovorí "tisíc ľudí tisíc chutí " ale musím pochváliť túto stránku že vznikla a preberajú sa tu problémi ktoré sa môžu vyriešiť vecnými argumentami

Více
16 roky 8 měsíce nazpět #388 napsal Jan Kubica
Odpověď od Jan Kubica na téma "Velké" elektrolety
Mohu potvrdit, že třeba v Autonomy se létá do 100 m, a taky musím říci, že je celkem ostuda, když vidím, jak neumím řídit. Ono blbá zatáčka ve 300 m se nepozná, ale nad zemí to může znamenat ztrátu poloviny výšky. Ale Autonomy mi přijde trochu jako extrém na druhou stranu. Ale třeba létat s modely dle definice RCEK letovou úlohu RCE7 (10 minut a motor zapínej jak chceš) by mohlo být hodně zajímavé.

K tomu měření - v RCE7 (i FAIkách) používají (prý - osobní zkušenosti nemám) elektroniku, která sleduje šířku pulzů na kanálu plynu. Nevím, zda to jde i u 2.4GHz. Jinak při těch korespondenčních soutěžích a taky při Autonomy používáme normálně časovače na vysílačích spouštěné od plynu. Taky to není ideální, protože každý na to nemusí mít vysílač a taky je to na celé sekundy, což pro "nadupané" pohony nemusí dát potřebné rozlišení. Ale podle mě je to záležitost technická a tudíž řešitelná.

S těmi časoměřiči je to hluboká pravda (viz i <!-- l --><a class="postlink-local" href=" www.stoupak.cz/viewtopic.php?f=8&t=41&start=20 ">viewtopic.php?f=8&t=41&start=20 od Míry Kučery), ale já bych to řešil tím, že se soutěžícímu přidělí i časoměřič z řad soutěžících - třeba losem). Aleš by to určitě zvládl naprogramovat :) - mám pocit, že situace se v tomto směru bude spíše zhoršovat.
H.

Více
16 roky 8 měsíce nazpět #389 napsal Tomas Hruby
Odpověď od Tomas Hruby na téma "Velké" elektrolety

Jan Kubica napsal: K tomu měření - v RCE7 (i FAIkách) používají (prý - osobní zkušenosti nemám) elektroniku, která sleduje šířku pulzů na kanálu plynu. Nevím, zda to jde i u 2.4GHz.

Právě že to na 2,4GHz občas je poněkud problém - druhý RX jde u Futaby FASST či DSM, naopak u IFS a JETI to přímo nejde (u JETI to snad jde nějak "ochcat" a druhý RX mimo napárovat), každopádně to ale už není tak jednoduché jak v časech FM modulace. Obávám se, že u běžné veřejné soutěže , kde se dají čekat méně zkušení jak na straně pořadatelů, tak i soutěžících, by to byl dost bordel :cry:
Jak jsem jasně napsal - právě obava z časoměřičů je hlavním důvodem, proč tento návrh nepropaguji podstatně aktivněji, v tomto jsem realista a skeptik :roll: Nicméně asi by se nad tím mělo minimálně přemýšlet...

Více
16 roky 8 měsíce nazpět #394 napsal Karol Chyba
Odpověď od Karol Chyba na téma "Velké" elektrolety
To by sme museli mať vyškolených akreditovaných časomeračov , troška to závisí aj na financiách, keby sa motivovali možno by sme nejakých dobrých mohli mať ktorý by chodili po súťažiach / ale zase to chce peníze/. Vo Francúsku na Eurocupe v F3J si merajú súťažiaci sami ale je stoho pekný guláš.

Více
16 roky 8 měsíce nazpět #395 napsal Tomas Hruby
Odpověď od Tomas Hruby na téma "Velké" elektrolety

Karol Chyba napsal: Vo Francúsku na Eurocupe v F3J si merajú súťažiaci sami ale je stoho pekný guláš.

Tohle je asi trochu různé mezi státy - vím, že u vás jste se k měření mezi soutěžícími stavěli odmítavě, ale třeba u nás se to občas použije a nejsou s tím potíže (možná spíš naopak - lepší než nezkušený časoměřič neznalý kategorie), zrovna tak je "samoměření" zcela běžné v Eurocupu F3K (a to je přitom již dnes oficiální FAI kategorie) - tam se toto měření týká hlavně CZ,AT a DE.
Kromě toho někteří pořadatelem přidělení časoměřiči mohou narušit koncentraci soutěžících - viz www.fotozona.net/modelweb/soutez ... large.html :D :lol:

Vygenerováno za 0.226 sekund