"Velké" elektrolety

Více
16 roky 8 měsíce nazpět #396 napsal Palo Lišhák
Odpověď od Palo Lišhák na téma "Velké" elektrolety
Pozrel som sa včera letmo do "krištálovej gule"... Servisní pracovníci (rozhodcovia a časomerači) budú v najbližších rokoch vymierajúci a zrejme chránený druh. Záchrana však príde pravdepodobne s ďalším vývojom techniky... ;)

Mám nový prijímačový GPS modul. Namiesto doterajších 4-6 chytá a počíta pozíciu z 8-9 družíc. Presnosť vypočítanej pozície v porovnaní s meraním na páske pri pristávacom bode je zatiaľ v rozpätí okolo 2m. Je to však len údaj z dvoch letov a pristátí (každú chvíľu tu prší).
Keď sa vyčasí, urobím sériu meraní a pošlem Honzovi nejaké fotografie. Keby sa podarilo vyriešiť ešte meranie času do okamihu pristátia, mali by sme na chvíľu vystarané... Súradnice modelu po pristátí totiž možno čítať priamo na prijímači v "riadiacom stredisku". Je možná súčasná prevádzka 20 prijímačov.
Zároveň s pozíciou možno na pozemnom prijímači registrovať aj výškový profil letu a nejaké alarmy (teplotný, napäťový). Palubná zostava má niečo viac ako 20 g pri naozaj miniatúrnych rozmeroch.

Je pravda, že moja "krištálová guľa" má občas trochu rozostrenú optiku, ale smer ktorý ukazuje tentoraz sa mi zdá nádejný ;)
Mám cca 800 kb záznam zo včerajších letov (pre GOOGLE EARTH). Len ho sem neviem vložiť . Honzo zrejme s účasťou dôchodcov v diskusii nepočítal ;)

Pro možnost přispívání do fóra je nutné: Přihlásit se .

Více
16 roky 8 měsíce nazpět #398 napsal Jan Kubica
Odpověď od Jan Kubica na téma "Velké" elektrolety
Zapomeňte na časoměřiče, nejsou a nebudou :) . Budoucnost se jmenuje "samoměření" (i když je to slovo ošklivé).

Palo, maximální velikost příloh je myslím 128 kB a ne všechny formáty jsou povolené, kdyžtak napiš v čem to máš. Jinak mě to přijde už trochu na hlavu měřit to přes GPS, něco jako "parní louskáček na ořechy", ale máš pravdu, že pokrok se nedá zastavit.

Ale chtěl bych se vrátit k diskusi o tom, zda by bylo možné zavést opakované motorování (MMR - multiple motor run). Vyřešila by to přítomnost časoměřiče-jiného pilota nebo je potřeba hledat automatizovaný technický prostředek záznamu chodu motoru? Mně se tedy zdá, že dvojí stopky a chlap (nebo slečna?) by to vyřešilo. A co ty vlastní stopky na vysílači?
H.

Více
16 roky 8 měsíce nazpět #406 napsal Jiří Veselovský

Jan Kubica napsal: Mně se tedy zdá, že dvojí stopky a chlap (nebo slečna?) by to vyřešilo.

Honzo, nevyřešilo! Tady se ventilují problémy, které už kdysi dávno řešila jiná kategorie a vyřešila. RCE7 - "sedmičky".

Škoda, že sem zatím nechodí Tomáš Vítek, Kamil Šimon, Valda Kostka a další. Možná by potvrdili, že jak v tom byli lidi, tak byl problém a nestíhali. Proto se asi přešlo na elektronické měření motoru, ale o tom psát nechci, protože neznám detaily vývoje v "sedmičkách".

Jen jsem chtěl naznačit, že už to tady bylo.

Více
16 roky 8 měsíce nazpět #408 napsal Jan Kubica
Odpověď od Jan Kubica na téma "Velké" elektrolety
Jirko, u sedmičlánků (i fajek) létají na pár sekund motoru. Tam je každé motorování na hranici reakční doby člověka. Při 200 W/kg ( :D ) by to byly řádově desítky sekund, v každém případě by každé motorování trvalo řádově desítku sekund, to se změřit dá.

Ostatně, vždyť i teď u F5J a tak se motoruje i třeba jen pár vteřin. Jak to měří? Ale u těch zmíněných kategorií je podle mě hlavní problém opravdu v tom, že když motoruje 2 s a chyba je +/-1, je výsledek "nejistý". Při 10 +/-1 je ta chyba "přijatelná" (jinak reakční doba při očekávání akce (což je případ "zapínám teď", "vypínám teď") je tak 0.2 s).

Jo a ještě jedno pravidlo dávám k uvážení - někde (už nevím kde) mají zakázáno motorovat v posledních 60 vteřinách, což je rozumné nejen z bezpečnostních důvodů, ale také to zabrání odlákání pozornosti časoměřiče od přistání.

Popravdě, vzhledem k Tvému tématu "Kdo má pravdu" vidím největší problém v tom, že se zdvojnásobí počet stopek na letišti :)

A jak jsem psal, RCEK model a RCE7 úloha - mňam. Akorát že by se to zase přesunulo od MiniCorad ke Scorpionům :D

A co ty stopky na vysílači? Ukáži časoměřiči, že a jak se spouští motorem, vynuluji, odstartuji, po přistání časoměřič opíše údaj a je to. Navíc já už opravdu moc nepočítám s tím, že by někdy někdo měl k dispozici časoměřiče zvenku a piloti se jen tak oblbnout nedají, nehledě na to, že se to dá snadno zkontrolovat.

Jo ještě něco, v korespondečkách létáme na "vysílač" a je to bez problémů. A i Autonomy odlétal, myslím, Ruda Vybíral na "teď" signály, kdy časoměřič sčítal časy ručně, v pohodě.

A úplně na konec - X5J se létalo na americkém národním mistrovství (poprvé a hned správně - vyhrál otec zakladatel :D ) a tam jsou ty špičkové motorové časy taky do 20 sekund při jednom, max dvou stoupáních.

Takže já pro normální modely v ručním měření problém nevidím, pro "rakety" to s největší pravděpodobností ručně nejde.

H.

Více
16 roky 8 měsíce nazpět #410 napsal Jaroslav Nezhyba
Odpověď od Jaroslav Nezhyba na téma "Velké" elektrolety
Pokusil bych se částečně odpovědět na předcházejíci dva příspěvky.Měření doby chodu motoru a letu v průběhu úlohy A a B se měří elektronicky.Prakticky to vypadá tak,že soutěžící předloží komisaři Rx se stejným kanálem,který má v modelu a řekne na kterém štekru má zapojený motor.Komisař Rx zapojí do malého panelu s elektronikou a vyzve soutěžícího aby zapnul a vypnul motor-většinou vše proběhne bez problémů.Potom tento malý panel s Rx předá časoměřiči.V F5B/F se měří letová úloha A a B spojitě.ˇPráce časoměřiče spočívá jenom ve stisku knoflíku Start a při přistání do zastavení modelu STOP.Vše ostatní je přenášeno do měřícího zařízení v PC.Čili vliv lidského faktoru je eliminován na 99%.Současný stav měření v RCE7- kdysi před asi 7 léty nechal Valda Kostka vyvinout jednoduché elektronické měření,kde lze měřit jak motorový čas v úloze B-což jsou vlastně RCE7 a zároveň měřit 10 min.letu.Toto měření se používá doposud a osvědčilo se. Princip zapojení je totožný a funkce časoměřiče taktéž.Akorát se údaje nepřenáší do PC.K druhému příspěvku....jak se do měření zapojí nějaký člověk a bude se měřit pomocí stopek na vysílači případně další kombinace-vznikne paskvil a podvody....zkušenosti jsou.A měření sami mezi sebou ? Vracíme se do doby kamenné...

Více
16 roky 8 měsíce nazpět #412 napsal Tomas Hruby
Odpověď od Tomas Hruby na téma "Velké" elektrolety

Jan Kubica napsal: Jirko, u sedmičlánků (i fajek) létají na pár sekund motoru. Tam je každé motorování na hranici reakční doby člověka. Při 200 W/kg ( :D ) by to byly řádově desítky sekund, v každém případě by každé motorování trvalo řádově desítku sekund, to se změřit dá..

Honzo ono je to spíš o lidské nešikovnosti... V zásadě ti stačí jedny stopky - jen mačkáš start když pilot řekne stop a zas to zastavíš,když řekne motor start - Měří se jen letový čas, chod motoru tě vlastně nezajímá. Reakční doba je naopak celkem nepodstatná, cca 0,1-0,2s je v pohodě.
Jenže... Takhle to odměřím třeba já nebo ať dám radši neutrální příklad osoby mimo tuto debatu, tak třeba Franta Kašpárek. Problém je v tom, že zkušenost s časoměřiči z řady menších soutěží jsou podstatně horší, ti lidi zvládnou tak akorát jeden čas v kuse. Ono i v Holíči, kde organizátoři školili časoměřiče dost slušně (toto myslím v dobrém!!!) jsem jednoho staršího časoměřiče totálně dostal, když jsem sedl s S15 půl metru před sebe a opakoval snad se vteřinovou pauzou na zvednutí a odhoz a vzápětí letěl na motor asi 5 vteřin - dotyčný jen zděšeně zíral, když jsem na něj po pár vteřinách volal "motor stop". Naštěstí už mi o nic nešlo, tak jsme se džentlmensky dohodli, že budeme věřit mému vysílači, podle něj to napíšeme a o jeho chybě nikomu říkat nebudeme, kdybych ale byl svině, tak jsem mohl dát u jury protest a chtít nový pracák. A tohle bylo jen triviální F5J měření, zkus si představit, kolik by bylo chyb, kdyby každý let znamenal třeba až 8 máčknutí stopek :roll:
Prostě bylo by to super, ale chyb se dost bojím, asi by jich nebyl zanedbatelný počet.

Vygenerováno za 0.223 sekund