"Velké" elektrolety

Více
16 roky 8 měsíce nazpět #353 napsal Jan Kubica
Odpověď od Jan Kubica na téma "Velké" elektrolety
Palo, to víš že to sem patří :) Ten záznam z letu Pala Polonce je úžasný!

Trochu z jiného konce: tento týden se létá americká X5J, kam se přihlásila skupinka Španělů. Při té příležitosti jsem si vzpomněl na www.rcex.cz/?p=84 (mimochodem, ty komentáře doporučuji přečíst), kdy jsem ta jejich pravidla, neznajíce španělštiny, studoval.

Tedy, pokud tomu rozumím (link na jejich stránky je v tom článku na rcex), létají upravená pravidla 200 W/kg a 30 sekund motoru. Úprava spočívá v tom, že maximální doba chodu motoru je hmotnost v gramech dělená příkonem ve wattech krát 6 (a pro borce krát 4 - létají dvě varianty). Pro 1 kg model a 200 W příkonu je to právě 30 sekund. Přitom ale maximální doba chodu motoru je 60 sekund. Při tomto přístupu může být maximální dosažená výška nějakých 250 m, u borců o 1/3 méně, tj. asi 170 m.

Ti výše uvedení létají 3x Astra, 1x vlastní konstrukce - viz www.rcgroups.com/forums/showpost ... stcount=10 .

I když už nejsem moc zastáncem LMR (i když si myslím, že tomu pořád většina lidí dává přednost), k tomuto bych se přidal :)

H.

Pro možnost přispívání do fóra je nutné: Přihlásit se .

Více
16 roky 8 měsíce nazpět #354 napsal Palo Lišhák
Odpověď od Palo Lišhák na téma "Velké" elektrolety
Honzo, ten "handicapový" štart sme vymysleli u nás keď som postavil merač statického ťahu... Kamarátom v Španielsku sa to pozdávalo, tak môžeš na ktorejsi titulke španielskeho modelárskeho časopisu vidieť moje Tango v závesoch môjho merača ťahu... Ale veľmi hrdý na to nie som :oops:
Tvári sa to spravodlivo, až na to, že je to STATICKÝ ťah :!:
Odlietali sme dve takéto súťaže - jednu v "handicap" druhú v "penalty" móde. Pri handicapovom móde modely štartovali v stanovenom čase postupne podľa rastúceho príkonu na kg a všetci vypínali v rovnakom čase od ktorého sa začala merať doba klzu. V penalizačnom móde motoroval kažký koľko chcel. Ale od celkovej doby letu sa mu neodpočítavala prostá doba chodu motora, ale doba sa násobila koeficientom odvodeným z príkonu jeho pohonu na kg... Ukázalo sa, že tadiaľ cesta nevedie. Áno, eroplány mali aj v praxi pri "handicap móde" približne rovnakú vypínaciu výšku, ale keď začal fungovať elektronický výškový spínač, už nebolo nutné používať takýto komplikovaný "obchvat".

Více
16 roky 8 měsíce nazpět - 16 roky 8 měsíce nazpět #355 napsal Jan Kubica
Palo, za ten statický tah se nestyď. Kdo nic nedělá, nic nezkazí a bůh ví, jaké názory budeme zastávat za pár let.

Naprosto souhlasím s tím, že výškový vypínač vyřešil "problém stejné výšky" s definitivní(?) platností. Ten otazník je tam kvůli té druhé větě :) .

Ale myslím si, že kdyby před několika lety někoho napadlo (to se mi to vytahuje s tím, co vím teď) odstoupit od modelu "nalétej s danou energií nejdelší čas" a akceptovat model "nalétej daný čas s co nejmenší spotřebou energie", mohli jsme být dneska taky dál. Jinak řečeno, myslím si, že kdyby Angličani zrušili LMR a zavedli VMR nebo MMR, mohla už to dneska být F5něco kategorie.

Kdysi jsem někomu psal, že podle mě lze do určité míry oddělit definici modelu a definici letové úlohy. Kdyby jsme se dokázali shodnout na nějaké definici modelu (a vím že riskuji, když dodám "spravedlivé", a ještě více riskuji, když dodám založené na měrném příkonu, ale mě nic jiného "spravedlivého" nenapadá), je možno těch letových úloh vymyslet nepřeberně. A ve všech bude rozhodovat pilotní umění, ne "nadupaný" pohon. Navíc, ten předpoklad o oddělení modelu a úlohy asi neplatí pro LMR a odvozené úlohy "stejné výšky". Tam v podstatě nelze nedostatky pohonu vůči konkurenci vykompenzovat pilotně, zejména když se létá ve skupinách s přepočtem.

Jinak omezit výšku lze podle mě dvěma způsoby - buď "progresívním zdaněním" doby chodu motoru, ale to se mi moc nelíbí, nebo povolením dalšího zapnutí motoru, které může nebo nemusí být za pokutu. Třeba v X5J a RCEX (opraveno 11.10. - bylo RCEK) se za druhé zapnutí motoru nehodnotí přistání, ale podle mě to také není nejlepší, přeci jen by se pilot měl o správné přistání v čase a prostoru snažit.

Jen doufám, že se do této diskuse ještě někdo zapojí :)
H.
Poslední úprava: 16 roky 8 měsíce nazpět

Více
16 roky 8 měsíce nazpět #356 napsal bohuslav majercik
Odpověď od bohuslav majercik na téma "Velké" elektrolety
Podľa môjho názoru sa tu snažíte vymyslieť niečo čo je už vymyslené a funfuje v 3 štátoch dokonale vid. F5J EUROCUP . Mnohý z Vás čo to o týchto pravidlách tak horlivo diskutujete ste v živote takúto súťaž na vlastné oči nevideli a ani neleteli ,to že sa do týchto súťaží postupne dostavajú maniere zo sútaži F3J ,je vec vývoja kategorie. Priemernenému pilotovi ani super pohon nezaručí jasnú prevahu v štandartných podmienkach,ak to s tým modelom proste nevie. Velké omotorované F3J Espada,Stork,Pike nejde namotorovať na viac ako 25-27 m/s pri 3s Lipol toto mám osobne oskúšané roznymi kombináciami pohonu,vrtul atd...Len tak pre porovnanie model zo stupavostou cca 25m/s ( cca 1300W) je za 10 sec motoa vo výške +- 230m a model zo stupavosťou cca 15 m/s ( pohon s Megou 22/30/2 ) je v tej istej výške za +- 15-20 sec ak bude pilot zo slabším pohonom dostatočne zručný a bude lietať štandartne časy 9:40-9:45 a 100 tak určite sa dostane do boja o prvé priečky.

A k cene modelu,velmi konkurencie schopny model sa da postaviť aj v domacich podmienkach vid AVA ,alebo Supra od Marka Drelu stačí si prelistovať rcgroups a slovinské forum tam je rozpísaný komplet stavebný postup,a cena takéhoto prázdneho modelu sa dá stlaciť určite pod 300 eur.

Více
16 roky 8 měsíce nazpět #357 napsal Jan Kubica
Kluci, nikomu nic neberu, nikoho do ničeho nenutím, každý nechť si dělá to, co chce a co ho baví. Na druhou stranu pozoruji, co se děje okolo a přemýšlím o tom. Takže:

Jaký má smysl, aby model stoupal 10 sekund, když potom stejně musí letět 10 minut?
Dneska dá lipolka 150 A, příští rok 250, za 2 roky 500 (vše například). Co s tím budete dělat?
Proč chcete zavádět výškové spínače do F5J a měřit přistání po cm?

Ale jo, je to F1 mezi termickým elektrolety a pokud vás to baví, proč ne. Ale poučit se z toho lze, ne?

A co se cen týká, to je hodně individuální, takže snad jen, že by při porovnávání vlastnoručně postavených a koupených modelů bylo fér i zohlednit práci do modelu vloženou (modely si většinou stavím sám :) ).

A nakonec, já bych chtěl "vymyslet" pravidla pro každého, bez nutnosti opatřovat si speciální model nebo speciální pohon. A tomu, se mi zdá, nejlépe vyhovuje to P/M.
H.

Více
16 roky 8 měsíce nazpět #359 napsal Petr Dušek
Odpověď od Petr Dušek na téma "Velké" elektrolety
Honzo, prosadit něco nového nikdy není jednoduché, neztrácej prosím elán a naději.

Souhlasím s připomínkou k určení ceny vlastnoručně postaveného modelu, pokud si zvolím rozumnou sazbu za hodinu práce (i když pro modeláře to není práce ale zábava - většinou), tak hotový kompozit za 20k nevychází zas tak draho...

Vygenerováno za 0.236 sekund