"Velké" elektrolety

Více
16 roky 8 měsíce nazpět #73 napsal Jan Kubica
Odpověď od Jan Kubica na téma "Velké" elektrolety
Já si myslím, že nějaká "střední" kategorie moc cenu nemá.
Tomáši, budeš se divit, ale souhlasím :-) . Podle mě je rozumné cílit na "elektrifikované" F3J. Respektive "udělat" pravidla tak, aby se dalo létat s čímkoliv (asi spíše rozumným - řekněme do 3-3.5 metrů rozpětí, to ale neber jako omezení, spíše příklad).

Ale taky si myslím, že by nebylo dobré opakovat chybu (to zas bude připomínek ;) ) "neomezování" pohonů. Já se opravdu nemohu zbavit názoru, že optimální stoupání pro elektrovětroně je někde okolo 10 m/s. To už není ploužení nahoru a taky to umožňuje v pohodě "dohnat" stoupák. Navíc tomu odpovídají i "rozumné" příkony (pro 2 kg éro, řekněme, 500 W).

Problémem je pořád to, jak ten výkon omezit (zase provokativní slovo). Mně se zdá, že pokud by byla předepsána hmotnost modelu a k tomu přiřazená hmotnost motoru, kv hodnota, napětí baterky a průměr vrtule, šlo by to i bez měření proudu či otáček. Nebo už je to zase moc restrikcí pohromadě?

A dovedu si i představit, že budou tři (nebo i spojitě) váhové skupiny v jedné kategorii, což by se mi líbilo, protože by byla jedna pravidla pro všechny a všechno.

V Manušicích závody budou, asi i v Suché a jednám s dalšími. Ale bude to spíše ve stylu X5J/RCEX (viz www.rcex.cz/?p=795 , stačí vybrat hendikep :) ), ale kdo ví, pořád se zmítám v pochybnostech. Ale fakt je, že nic lepšího než X5J/RCEX (myslím koncept) jsem zatím pro elektrolety nepoznal.

Honza

Pro možnost přispívání do fóra je nutné: Přihlásit se .

Více
16 roky 8 měsíce nazpět #75 napsal Tomas Hruby
Odpověď od Tomas Hruby na téma "Velké" elektrolety
Já bych nepodceňoval i atraktivitu - ono vidět ty velké F5J s nadupanými pohony je fakt zážitek ;) 10m/s je jen takové ploužení - to i moje RCEK už stoupá lépe :lol:
Opakuji - chápu tvé důvody zmíněné v posledním příspěvku, v tomhle se s tebou narozdíl od jiných témat nehádám, ale opravdu nepodceňuj i otázku atraktivity - nebude málo lidí, kteří si radši něco připlatí za model, který stoupá s "pořádným rachotem", než aby poletovali s nějakou "poletuchou"...

Více
16 roky 8 měsíce nazpět #76 napsal Jan Kubica
To jo, "atraktivita" je důležitá, ale termické létání má být o termice. Myslím si, že máme dost "silových" kategorií, ne? Proč lidi nelítaj F5B a přitom jsou ochotní stejný pohon "narvat" do F3B?

Více
16 roky 8 měsíce nazpět #79 napsal Jan Kubica
Tomáši, ještě jednu poznámku - pokud "seženeš lidi", tak tu "velkou" F5J v Manušicích klidně uděláme (spolu!). H.

Více
16 roky 8 měsíce nazpět #103 napsal Martin Falticko
Odpověď od Martin Falticko na téma "Velké" elektrolety
Opakuje se stará pravda, že kde nepomůže výškový limiter (neboť je to "někomu" proti srsti), máme možnost použít wattlimiter a například s možností si přimotorovat během letu. Věřte mi, létat FAIky s wattlimiterem je na závodě velmi zajímavé! Každý má jinou konfiguraci a je zajímavé sledovat, když někomu limiter nedovolí motor zapnout a musí sedat.

EDIT: Ještě možná k tomu, proč se nelétá F5B... Ono je řádově snazší rozbít model F5B a chce to tedy daleko větší disciplínu, hlavně v průletech. Když je model za 3s v takové výšce, že již skoro není vidět, musí se létat jedině po paměti..

Více
16 roky 8 měsíce nazpět #327 napsal Jan Kubica
Protože u nás dnes proběhlo první čtení zákona o rodinném rozpočtu a vypadá to, že bych mohl dostat finance na F3J, chtěl bych se vrátit k diskusi na téma pravidel pro velké termické elektrolety.

Dopředu říkám, že zatím se mi nejvíc líbí moje :) RCEX, tj. hendikep na dobu chodu motoru, možnost dalšího zapnutí motoru za cenu nehodnocení přistání.

Hendikep může být (co mě napadá) závislý na:
a) výkonovém zatížení (třeba to P/M)
b) výkonovém zatížení a době chodu motoru (třeba P/M a navíc vše nad X sekund motorového chodu krát Y)
c) geometrii motoru, baterek, vrtule, apod. (proti čemuž jsem zaujatý!)
d) stoupavosti (pokud by všichni byli schopni tento údaj doložit - výškoměry)
e) skutečné spotřebě enegie (pokud by všichni byli schopni tento údaj doložit - elektroměry)
atd.

Nebo může být hendikep vždy konstantní, ale bude předepsána minimální hmotnost a maximální výkon.

Těch možností je určitě mnoho, ale podle mě by to mělo být pro všechny existující motorizované velké modely, kterých je mezi lidem modelářským dost a to s velmi rozdílnými pohony. Proto slovenskou F5J ne! Ale jsem si vědom toho, že jsem podjatý, možná mě někdo přesvědčíte :)

Ještě chci říci, že v příštím roce budou určitě dvě "sletové" soutěže v RCEX - v Manušicích a v Suché, tam by se to dalo vyzkoušet v praxi.

Předem děkuji.
H.

Vygenerováno za 0.251 sekund