- Obdržená poděkování: 0
samoměření v národních elektrokategoriích
- Bedřich Koros
- Odborník
-
narazil jsem na tuto diskusi náhodou, ale musím se přiznat, že mne celkem zaujala.
Ze zkušenosti uvádím, že pokládám samoměření pro běžné soutěže jako jedinou prakticky realizovatelnou alternativu.
U soutěží na vyšší úrovni jako MČR atd. by měli být dle mého názoru časoměřiči zajištění pořadatelem.
Souhlasím však s návrhem Honzy K. o možnosti losování časoměřičů - myslím, že to stojí alespoň za zamyšlení. Určitě by to přispělo k zvýšení pocitu objektivity. Vždyť je trochu paradox když na place jsou domluvené dvojice rodinné, klubové a jiné a je tomu tak většinou po celou sezonu stejně.
Myslím, že se nejedná v žádném případě o vyjádření nedůvěry nebo nadměrné podezíravosti, ale "vodu by to jistě pročistilo".
Problém je potom samozřejmě s další osobou "našeptávačem" asi by někdy nebyli lidi což by v některých případech mohlo znamenat snížení výkonnosti pilota - i když bych to nepřeceňoval.
Jistě by tento způsob také přispěl k přenosu zkušeností a názoru a zřejmě posléze i k větší vyrovnanosti soutěžících.
Trochu nechápu názor že bych na takovou soutěž s určováním časoměřičů neměl jezdit - proč? Vždyť nejde o život - snad je to sport jako každý jiný. Atleti si časoměřiče také nevybírají, stejně jako fotbalisté rozhodčího.
Snad nebudu za svůj názor kamenován.
Zdrávím Béda Koros.
Pro možnost přispívání do fóra je nutné: Přihlásit se .
Na našeptavače si soutěžící zvykají někdy i roky, trénují si je, jsou na sebe zvykli a musí se dokonale znát. nebal bych se říci, že dobry našeptavač je 51% výkonu soutěžícího.
kdyby mě někdo vylosoval, ze musím dělat časoměřiče třeba Novotnému místo Malčíka, tak budu nas*rany a on dozajista taky. Nezná mě, neví, jestli umím nebo neumím, já nevím co a jak mu říkat atd. ... a přitom by třeba právě bratr Novotného musel zase stát u Malčíka. Přitom já bych měřil , on by měřil ale každý toho "svého koně"
Tady si stojím za tím, že na takovou soutěž bych nejel
Jinak ale souhlasím! na malé akci to snad ani jinak nejde, ale velké akce by bez toho být neměly
V každém případě nesouhlasím s názorem, že pomocník by měl také být oficiálním časoměřičem. Ten má spoustu jiných úkolů, i když samozřejmě také čas měří. Na druhou stranu na menších soutěžích by to mohlo být tak, že každý dostane časoměřiče z těch, co zrovna nelétají, což znamená pro všechny větší fyzickou náročnost soutěže.
Že se tlak mění je pravda, ale v průběhu těch deseti minut pracovního času to je pro všechny stejné, přičemž nějaké dramatičtější změny bych nepředpokládal. Ostatně není problém vzít s sebou pro kontrolu nějaký barometr. Na měření změn tlaku nemusí být ani cejchovaný..
- Tomas Hruby
- Autor
- Malý bůh
-
Buďme realisté, 99% úspěšnost je dobrá a čekat více je asi spíš naivní.
Na menších národních akcích je "objem dat" menší (pro příklad teď v H. Brodu muselo být cca 120 zápisů) a obvykle je i menší časový tlak, ale i tak se občas nějaké jednotlivé případy najdou.
Jinak můj naprosto osobní názor je takový, že by se pořadatel měl pokusit časoměřiče zajistit a "samoměření" by mělo být vnímáno spíš jen jako nouzová alternativa pro vyloženě nenáročné akce, kde o nic nejde a pořadatel opravdu nemá možnost akci jinak pořádat. V tomto ohledu jsem svého času samoměření podporoval, pro rozvoj kategorií (tehdy to začínalo hlavně u RCEJ) to špatné nebylo, bohužel s odstupem času mi připadá, že se z toho začíná stávat trochu až moc velký standard a samozřejmost, což se mi až zas tak moc nelíbí
- Mirek Kotula
- Malý bůh
-
Tomas Hruby napsal: Jinak můj naprosto osobní názor je takový, že by se pořadatel měl pokusit časoměřiče zajistit a "samoměření" by mělo být vnímáno spíš jen jako nouzová alternativa pro vyloženě nenáročné akce, kde o nic nejde a pořadatel opravdu nemá možnost akci jinak pořádat. V tomto ohledu jsem svého času samoměření podporoval, pro rozvoj kategorií (tehdy to začínalo hlavně u RCEJ) to špatné nebylo, bohužel s odstupem času mi připadá, že se z toho začíná stávat trochu až moc velký standard a samozřejmost, což se mi až zas tak moc nelíbí