Co byste si koupili za letadlo na nové F5J FAI?

Více
14 roky 10 měsíce nazpět #4819 napsal Jan Kubica
Jirko, mně se to nezdá, viděl jsem to, Juru vyslechl, ale když tak o tom přemýšlím:

- Je určitě jednodušší letět rovně, tj. mírným stoupáním, bez zásahů výškovkou a divokých manévrů, navíc se mi zdá, že se to dá nacvičit a podle úhlu stoupání i dobře odhadnout vypínací výšku.

- Záleží, jak je na tom kdo s očima. Můj Castor (chudinka, který stoupe 8 m/s) v horizontu na plný plyn letí tak 20 m/s, za oněch 30 sekund by se tedy dostal 600 m daleko, tam už ho spolehlivě neuvidím, natož abych poznal, zda je tam termika.

Zaletět už na motor daleko určitě taktický prvek je, ale určitě k tomu není potřeba megavýkon a možná je jednodušší letět (i s papírákem) rovně. H.

Pro možnost přispívání do fóra je nutné: Přihlásit se .

Více
14 roky 10 měsíce nazpět #4820 napsal Jiří Veselovský
Honzo, já se vůbec nechci pouštět do nějakých spekulací o výhodnosti toho kterého postupu, protože tahle kategorie, i když se mi líbí, tak jde kolem mne. Mám bohužel fůru jiných nápadů, komu věnovat moje finance.
Zmínil jsem se o tom proto, že jsem to viděl v reálu (a nakonec i složení letového parku) a zaujalo mě to. Je možné, že se časem Jurajovu postupu usmějeme, anebo naopak se doladí do dokonalejší podoby, netuším.
Je fakt, že tvoje zkušenost jako přímého účastníka klání je cennější, než můj pohled diváka.

Více
14 roky 10 měsíce nazpět #4821 napsal Jan Kubica

Jiří Veselovský napsal: Honzo, já se vůbec nechci pouštět do nějakých spekulací o výhodnosti toho kterého postupu, protože tahle kategorie, i když se mi líbí, tak jde kolem mne. Mám bohužel fůru jiných nápadů, komu věnovat moje finance.
Zmínil jsem se o tom proto, že jsem to viděl v reálu (a nakonec i složení letového parku) a zaujalo mě to. Je možné, že se časem Jurajovu postupu usmějeme, anebo naopak se doladí do dokonalejší podoby, netuším.
Je fakt, že tvoje zkušenost jako přímého účastníka klání je cennější, než můj pohled diváka.

Jirko, nedělej ze mě experta (když tak jen přes vzorečky :) ). Zrovna o tomto jsme se s Irčou bavili cestou zpátky při postávání na 11.-18. km D1 a mě napadlo, že bych namísto "po schodech" letěl rovně. Jinak já souhlasím, že je dobře, že o tom lidé "špekulují", Dudášovci jsou fajn lidi, budu si to muset vyzkoušet a podat zprávu. Mimochodem, pokud to tu Jura čte, mohl by ukázat průběh startu z výškoměru? Tomáši, omlouvám se za OT. H.

Více
14 roky 10 měsíce nazpět #4822 napsal Tomas Hruby
Honzo počítáš to špatně - jednak neletíš jen v horizontu, ale i potřebuješ stoupat - to pak u Castora budeš jen na 10-15m/s dopředné rychlosti. Ale hlavně - tento postup má smysl za silnějšího větru, třeba 7m/s a když započteš ten, tak bys s Castorem byl na dopředné rychlosti jen pár metrů za sekundu - za 30s se dostaneš tak maximálně 150 metrů dopředu a to je ještě spíš optimistický výpočet, v praxi tipuji spíš pod 100m.
No ale právě v podobné větrné situaci mají tyhle postupy smysl, když je bezvětří, tak si doletíš v kluzu kam potřebuješ a šaškovat s motorem tolik nemusíš :D

Možná máš pravdu v tom, že je zbytečné to "Z stoupání" a půjde to i plynule, ale naopak Juraj má pravdu v tom, že tohle je příklad situace, kdy bude poměrně nadupaný pohon podstatný i v F5J FAI...

Já jsem v tomhle v klidu, mě tu leží v šuplíku NEU1512/6.7, kterému výkon chybět opravdu nebude :lol:

Více
14 roky 10 měsíce nazpět #4823 napsal Jan Kubica
Tomáši, to máš samozřejmě pravdu, já si taky myslím, že těch mých 8 m/s stoupavosti je dolní mez použitelnosti. Ale dost pochybuji, že má smysl jít přes 12 (=spekulace, praxe ukáže ;) ). H.

Více
14 roky 10 měsíce nazpět #4824 napsal Tomas Hruby

Jan Kubica napsal: Tomáši, to máš samozřejmě pravdu, já si taky myslím, že těch mých 8 m/s stoupavosti je dolní mez použitelnosti. Ale dost pochybuji, že má smysl jít přes 12 (=spekulace, praxe ukáže ;) ). H.

No já bych souhlasil, že nebude třeba víc než 12m/s "svisle" - 360m za 30s je asi rozumné maximum, na které se při handicapu z výškoměru bude létat jen výjimečně. Jenže jiná věc je ale to odletění v horizontu a tam si myslím, že to podstatné bude a ve výsledku bude vhodná stoupavost spíš něco k 20m/s. Jinak tohle mám i z vlastní zkušenosti s F5J "switch" - když jsem to předloni na zkoušku letěl v Holíči, tak jsem hned ve dvou kolech neměl šanci, protože moje tehdejší Ambrosie tak akorát vylezla za 30s do 200m optimálním stoupáním, jenže nadupané modely v těchto kolech letěly na motor defakto po větru, aby se dostaly do oblasti, kde to nosilo. No a tohle jsem já nemohl... V F5J FAI tohle bude nastávat úplně stejně, ne-li výrazněji (vypnout ve 100m v optimální oblasti bude bonifikováno proti vypnutí v 200m o kus dále).

Vygenerováno za 0.453 sekund