Co byste si koupili za letadlo na nové F5J FAI?

Více
14 roky 10 měsíce nazpět #4752 napsal Tomas Hruby
Honzo k tomu pohonu - podle mě i F5J FAI chce tak aspoň 500W. Na první pohled nepotřebuješ sice až tak moc výkonu na rychlé stoupání, na druhé stranu ale může být žádoucí stoupat po větru a případně letět docela rychle na motor v horizontu. Pořád na to stačí docela levný pohon, nic extra složitého, ale přece jen nepočítej s nějakým "Autonomy slowflyerem".

Jinak z těch konstrukčních s Dboxem je tu ještě nová Super AVA PRO 3,7m (Hyperflight to má jako Avalon), což je hodně předělaná AVA a vypadá to velmi zajímavě, bohužel ale dost poskočila nahoru i cena. Stát to podobné peníze jako Pulsar 3,6, tak to asi koupím a dál nevybírám, bohužel to ale dělá minimálně 200, spíš ale 300EUR nahoru.

Pro možnost přispívání do fóra je nutné: Přihlásit se .

Více
14 roky 10 měsíce nazpět #4753 napsal Jan Kubica

Tomas Hruby napsal: Honzo k tomu pohonu - podle mě i F5J FAI chce tak aspoň 500W. Na první pohled nepotřebuješ sice až tak moc výkonu na rychlé stoupání, na druhé stranu ale může být žádoucí stoupat po větru a případně letět docela rychle na motor v horizontu. Pořád na to stačí docela levný pohon, nic extra složitého, ale přece jen nepočítej s nějakým "Autonomy slowflyerem".

Tomáši, většinou létají (v Itálii) Autonomy se 2čl., F5J se 3čl. a "toskánskou formuli" (což je zhruba Eurocup) se 4čl. Lipol. Myslím, že Petr to s Nyxem má taky tak nějak.

Já předběžně uvažuji se 600 W (bůhví, kolik to bude nakonec vážit, řekl bych, že letovka bude blíže ke 3 než ke 2 kg), tj. 4článek a 40 A. Přemýšlím buď nad oběžkou 2826/3548 napřímo, ale taky se chodím "mlsně oblizovat" nad Reisenauerem ( něco jako www.reisenauer.de/artikeldetails.php5?aid=1117 ), ta "mrňavost" je lákavá. Omlouvám se, že je to trochu OT.

Není Pulsar i AVA od stejného výrobce? Nebo jsou na Ukrajině 2? Jinak všichni pějí chválu na Supru, ale mě osobně by zabilo dát takové prachy za eroplán. Další možností je nechat si ji postavit, vakuování už zvládlo dost lidí (v Praze Petr Jeremiáš, Honza Micka s Rudou, ...), teď jsem viděl v RC Revue, že s "jako Suprou" létají RCVS házedláři. I když nevím, fakt je, že vakuovaných 2M je dost, větších modelů moc ne, i na Slovensku létají většinou s profi modely z forem. Jestli je to poptávkou na trhu nebo proto, že technologie vakuování má nějaké meze, které je obtížné překonat, se snad záhy ukáže.

V každém případě mě moc zajímá, jak se nakonec rozhodneš, už jen proto, že jsem před podobnou otázkou stál před týdnem také. H.

Více
14 roky 10 měsíce nazpět #4754 napsal Tomas Hruby
AVA i Pulsar asi opravdu jsou všechny od Vladimir model. Pokud to ale chápu, tak Pulsar (je ve velikostech od 2m do 4m) je tak nějak primární návrh, zatímco na AVA se nějak podíleli angličani. A mezi námi je AVA v RES verzi dost nedomyšlené letadlo, postupně právě začali zpětně na AVA vracet křidélka a klapky a vlastně ji tak trochu vracet zpátky k Pulsaru. Ten úplně nový Avalon (či Super AVA Pro) dovršil změnu a vypadá opravdu výtečně, jen bohužel narostla cena...

Ad vakuování kontra formy - ptal jsem se na to pár výrobců a prý jde o to, že u větších modelů je vakuování ve výsledku dražší než forma - daleko pracnější a nakonec ta práce je největší náklad. Takže je to spíš pro individuální pokusy anebo nějaké malosériové variabilní výroby, kde se formy nezaplatí.

Jinak s mým výběrem je to tak, že nejbližší možný termín nákupu je září, takže minimálně měsíc čas, určitě toho projdu ještě moc. Obecně co zatím vidím, tak není žádný problém sehnat výborné letadlo (místy i prakticky na počkání) v relaci od cca 1000 EUR, nicméně přeci jen bych se raději držel v relaci do nějakých 800 EUR, což to přirozeně komplikuje.

Více
14 roky 10 měsíce nazpět #4757 napsal sgames
mno vcera jsem tu snad ani jedno jmenovane nevidel.
samy Pike, Aspire , Superstarlight (ano ten tu je jmenovany) a hlavne Stork.

ty era z F3J jsou jina liga , jak hmotnostne tak vykonove (ale nemyslim si ze se hodi na FAI F5J)

Více
14 roky 10 měsíce nazpět #4759 napsal Petr Dušek

Tomas Hruby napsal: ...Ad vakuování kontra formy - ptal jsem se na to pár výrobců a prý jde o to, že u větších modelů je vakuování ve výsledku dražší než forma - daleko pracnější a nakonec ta práce je největší náklad. Takže je to spíš pro individuální pokusy anebo nějaké malosériové variabilní výroby, kde se formy nezaplatí...

Tohle si mě nějak nezdá, při výrobě ve formách se nejprve samostatně vakuuje horní a spodní skořepina, potom se to teprve slepí dohromady. Při jednoduchém vakuování na jádro, ala Daidalos, uděláš vše najednou na jednu operaci. Ideální je samozřejmě mít horní polovinu formy a do ní to vakuovat (myslím že se tak Daidalos i Q11 dělá ??), potom se přesněji dodrží tvar profilu i zkroucení křídla.

Něco jiného je poměr pevnosti/tuhosti k váze, tam je skořepina jistě ve výhodě, ale tady když křídlo nemusí snášet ta hrozná géčka při vleku, by to mělo být v pohodě.

Více
14 roky 10 měsíce nazpět - 14 roky 10 měsíce nazpět #4760 napsal Tomas Hruby

Aleš Krátký napsal: mno vcera jsem tu snad ani jedno jmenovane nevidel.
samy Pike, Aspire , Superstarlight (ano ten tu je jmenovany) a hlavne Stork.

ty era z F3J jsou jina liga , jak hmotnostne tak vykonove (ale nemyslim si ze se hodi na FAI F5J)

Se nediv - Slováci mají Storka asi nejvíc po ruce, tak s ním létají. Ostatně Storka 4 jsem sice nejmenoval, ale vedu ho v patrnosti pro případ, že se rozhodnu jít nad nadhozený cenový limit (Stork je nad něj ostatně jen poměrně málo).

Jinak Supry i Shadow bývaly k vidění na F5J docela často a zejména Supra by se měla dost hodit i na F5J FAI.
Poslední úprava: 14 roky 10 měsíce nazpět

Vygenerováno za 0.265 sekund