- Obdržená poděkování: 0
Stavba F5j větroně
11 roky 7 měsíce nazpět - 11 roky 7 měsíce nazpět #13935
napsal draceq
Odpověď od draceq na téma Stavba F5j větroně
Jistě, ovládací páka je výhodnější umístěná oproti pantu, protože pak nemusí tolik koukat nad profil při zachování stejné délky osa pantu-osa připojení táhla. Nicméně to je jen o tom, jak je veden náhon - na zvolenou polohu pantu mají vliv zejména konstrukční možnosti v souvislosti s co nejmenším narušením obtékání, zachování potřebných výchylek a co nejmenšího oslabení kostrukce křídla...
Jinak, nedávno jsem zahlédl jedno moc zajímavé řešení pantu - pomocí uhlíkové trubky o stejné síle jako je síla profilu v místě pantu. Trubka tak zároveň funguje jako osa i jako zavětrování. Sice pokud není profil stejně silný po celé délce pantu, je potřeba vyrobit speciálně konickou trubku na míru (což je důvod, proč jsem to nepoužil), ale líbilo se mi to - žádná škvíra, tuhý pant a osa otáčení pěkně uprostřed... Zkusím to někde najít na fotce.
Edit: přibližně nejak takhle to bylo řešeno - trubka se točí spolu s klapkou a v místě pantů směrem ke křídlu je prořezaná tak, aby se pant mohl pohybovat:
Jinak, nedávno jsem zahlédl jedno moc zajímavé řešení pantu - pomocí uhlíkové trubky o stejné síle jako je síla profilu v místě pantu. Trubka tak zároveň funguje jako osa i jako zavětrování. Sice pokud není profil stejně silný po celé délce pantu, je potřeba vyrobit speciálně konickou trubku na míru (což je důvod, proč jsem to nepoužil), ale líbilo se mi to - žádná škvíra, tuhý pant a osa otáčení pěkně uprostřed... Zkusím to někde najít na fotce.
Edit: přibližně nejak takhle to bylo řešeno - trubka se točí spolu s klapkou a v místě pantů směrem ke křídlu je prořezaná tak, aby se pant mohl pohybovat:
Poslední úprava: 11 roky 7 měsíce nazpět
Pro možnost přispívání do fóra je nutné: Přihlásit se .
- Michal Cink
- Expert
-
Méně
Více
11 roky 7 měsíce nazpět #13942
napsal Michal Cink
Odpověď od Michal Cink na téma Stavba F5j větroně
Ahojte,
já zase slyšel, že se panty dávají dospod kvůli obtékání. Štěrbina nahoře, je udajně menší zlo než dole. Z výrobního hlediska je to určitě taky trochu jednodušší.
Mechanicky, třeba při použití náhonu RDS je uplně jedno, jestli nahoře či dole. Při použití táhel bych se držel systému pantů - balančky nahoře, klapky dole.
Ten "pant s trubkou" je fajn. V principu to ale není nic jiného než vybrošená "náběžka" na klapce. Nejvíc se to používá u maket na klapce sop. Na křídlech spíš vyjmečně je to docela pracné. Měl to takhle kamarád na duodiscusovi a vypadalo to super.
M.
já zase slyšel, že se panty dávají dospod kvůli obtékání. Štěrbina nahoře, je udajně menší zlo než dole. Z výrobního hlediska je to určitě taky trochu jednodušší.
Mechanicky, třeba při použití náhonu RDS je uplně jedno, jestli nahoře či dole. Při použití táhel bych se držel systému pantů - balančky nahoře, klapky dole.
Ten "pant s trubkou" je fajn. V principu to ale není nic jiného než vybrošená "náběžka" na klapce. Nejvíc se to používá u maket na klapce sop. Na křídlech spíš vyjmečně je to docela pracné. Měl to takhle kamarád na duodiscusovi a vypadalo to super.
M.
11 roky 7 měsíce nazpět #13973
napsal draceq
Příspěvky ohledně vakuovky malého házedla jsem přesunul do
samostatného tématu
. Myslím, že si zaslouží více rozvést (a že se taky časem rozvede) a tady by se pletly dvě poněkud rozdílné techniky i velikosti letadel.
- Michal Cink
- Expert
-
Méně
Více
11 roky 7 měsíce nazpět #13974
napsal Michal Cink
Odpověď od Michal Cink na téma Stavba F5j větroně
Jasně, sám jsem o to chtěl poprosit. Díky. M.
11 roky 7 měsíce nazpět #13975
napsal sgames
Odpověď od sgames na téma Stavba F5j větroně
Petře ty jsi nejlepší
11 roky 6 měsíce nazpět #14052
napsal draceq
V
galerii
je pár nových fotek
Trošku mě štve, že jsem nedokázal dodržet stanovený limit 800g pro křídlo a o 44 g jsem ho přešvihnul
Tak hold je budu muset nahnat jinde.... ono zase 844g váhy na šestiservové křídlo o rozpětí 3,64m není až taková katastrofa.
Gondola včera vyrazila na cestu z Havlíčkova Brodu ke mě, takže v nejbližší době se opět posuneme o kousek dále - a konečně snad rozseknu to dilema táhla vs. lanka.... oboje mám připraveno - táhla jsou z dutých CF trubiček 2x1mm (jednak jsou lehčí než plné 2mm kulatiny a jednak se na nich dá udělat spoj vlepením 1mm tyčky dovnitř). Dva kusy táhel v bovdenové trubičce o délce 1,5m váží 24g.
Gondola včera vyrazila na cestu z Havlíčkova Brodu ke mě, takže v nejbližší době se opět posuneme o kousek dále - a konečně snad rozseknu to dilema táhla vs. lanka.... oboje mám připraveno - táhla jsou z dutých CF trubiček 2x1mm (jednak jsou lehčí než plné 2mm kulatiny a jednak se na nich dá udělat spoj vlepením 1mm tyčky dovnitř). Dva kusy táhel v bovdenové trubičce o délce 1,5m váží 24g.
Vygenerováno za 0.381 sekund