- Obdržená poděkování: 0
Stavba F5j větroně
- Petr Dušek
- Malý bůh
-
Méně
Více
11 roky 6 měsíce nazpět #14079
napsal Petr Dušek
Odpověď od Petr Dušek na téma Stavba F5j větroně
Zde je pro zajímavost jeden test modelu "AVA Pro-e Flapped", odměřením z plánku se dá zjistit že má přibližně stejně dlouhou přední část gondoly, a zřejmě i podobný problém s dovážením (navíc serva ve směrovce). Autor testu to vyřešil "elegantním" řešením s motorem vně gondoly ještě v těžkém mosazném držáku... takže ani slavnějším konstrukcím se nevyhýbají problémy
.
www.hyperflight.co.uk/getfile.asp?code=AVA-PRO-E&code2=1
www.hyperflight.co.uk/getfile.asp?code=AVA-PRO-E&code2=1
Pro možnost přispívání do fóra je nutné: Přihlásit se .
11 roky 6 měsíce nazpět - 11 roky 6 měsíce nazpět #14084
napsal draceq
Odpověď od draceq na téma Stavba F5j větroně
Právě mi dorazila pohonná jednotka
Celkem bleskovka, v pondělí objednáno v evropském skladu HC a dneska dopoledne GLS doručilo. Jinak obsah fotky níže má 240g váhy a přes 800W výkonu (ne že by ten výkon na rozdíl od váhy byl potřeba
). Zátěžový systém už je taky vymyšlen i vyroben, takže teď už zbývá jen to všechno nacpat dovnitř
BTW - pátý díl seriálu je za dveřmi ![;) ;)]()
Příloha nebyla nalezena.
Poslední úprava: 11 roky 6 měsíce nazpět
- Milan Chalupník
- Malý bůh
-
Méně
Více
11 roky 6 měsíce nazpět #14085
napsal Milan Chalupník
Odpověď od Milan Chalupník na téma Stavba F5j větroně
Petře, patřím mezi těch mnoho, co ti fandíme ve stavbě, ale ten pohon je váhově a silově hodně za čárou, zvážil bych určitě nějaké to prodloužení čumáku, dokud je času dost.
11 roky 6 měsíce nazpět #14086
napsal draceq
Já vím Milane, jenže ač mám už něco málo odlaminováno, a asi bych si troufnul i na to udělat to prodloužení (na které bude mimochodem čas vždycky, zejména po prvním řízném zápichu do tvrdé hlíny), nějak se mi do toho nechce
Formy, broušení, lakování.... Navíc všechno už je aktuálně spočítané na tenhle pohon (váhově) a měnit to by znamenalo další, ne zrovna malé investice. A že je výkonem zbytečně předimenzovaný vím, ale to je otázka správně upravené křivky plynu. Radši flákající se pohon, než takový co bude letadlo táhnout s jazykem na vestě.
Lítat to bude (doufejme) i tak a pokud zjistím, že to plošné zatížení OPRAVDU potřebuju dostat dolů, vždycky můžu vyndat střeva, připravit si jakés takés formy a zajet do čumáku řezným kotoučem. Času do jara na to bude až až... A je fakt, že se tady bavíme o úspoře nějakých 100g váhy v čumáku, když by se použil extrémně lehký motor i regl, spíše ale jen tak 80-60g...
Když jsem stavěl Daidala 250, tak jsem byl lehce zděšen, že mi váha vyšla o nějakých 100g více než bylo obvyklé u extralehkých konstrukcí kolegů.... jenže ejhle, po téměř dvou sezónách létání jsem zjistil, že to letadlo nejlepších výkonů dosahuje, když je ještě dalšími 60g olova naloženo.... takže má vlastně 160g nadváhy....
Lítat to bude (doufejme) i tak a pokud zjistím, že to plošné zatížení OPRAVDU potřebuju dostat dolů, vždycky můžu vyndat střeva, připravit si jakés takés formy a zajet do čumáku řezným kotoučem. Času do jara na to bude až až... A je fakt, že se tady bavíme o úspoře nějakých 100g váhy v čumáku, když by se použil extrémně lehký motor i regl, spíše ale jen tak 80-60g...
Když jsem stavěl Daidala 250, tak jsem byl lehce zděšen, že mi váha vyšla o nějakých 100g více než bylo obvyklé u extralehkých konstrukcí kolegů.... jenže ejhle, po téměř dvou sezónách létání jsem zjistil, že to letadlo nejlepších výkonů dosahuje, když je ještě dalšími 60g olova naloženo.... takže má vlastně 160g nadváhy....
- milan.macinga
- Začátečník
-
Méně
Více
11 roky 6 měsíce nazpět #14087
napsal milan.macinga
Odpověď od milan.macinga na téma Stavba F5j větroně
Ufff tak to si si vybral. Toto ma kamarat v Pike Superior 2.5kg a ide to hore ako raketa. Za 25s je na 280m s 3s. ak da 4s tak je tam za 18 sekund
. toto je kombinacia pohonu pre minule pravidla lietania.
Na dovazenie OK. Ale je to pre ine ako ultralahky planovany F5J sperk. Lietat to s tymto urcite bude.
Skus este zvazit predlzenie gondoly...
Na dovazenie OK. Ale je to pre ine ako ultralahky planovany F5J sperk. Lietat to s tymto urcite bude.
11 roky 6 měsíce nazpět #14088
napsal draceq
Neboj, křivka plynu bude končit někde na 50%
Hele, kluci, já vím, že to na první pohled nejde moc dokupy, ale zapomeňte na to, jaký to má výkon, pro mě je teď důležité, kolik to váží
Upozorňuju, že pořád, i s tímhle monstr-pohonem se bavíme o F5J s letovou váhou 1600g a to i přes šestiservové křídlo... Jamile zjistím, že mě většina letadel drsně přelítává a není mýma volšovýma rukama, můžu řezat a prodlužovat kdykoliv. Nerad bych se ale dopracoval ke stavu, kdy teď , ještě před záletem, prodloužím složitě gondolu, odlehčím základ a pak budu stejně 95% letů lítat se čtvrt kilem mosazi v zátěžové trubce... Chci do originální konstrukce gondoly zasahovat až v momentě, kdy to bude poslední možnost...
Milan Macinga napsal: Ufff tak to si si vybral. Toto ma kamarat v Pike Superior 2.5kg a ide to hore ako raketa. Za 25s je na 280m s 3s. ak da 4s tak je tam za 18 sekund
. toto je kombinacia pohonu pre minule pravidla lietania.
Neboj, křivka plynu bude končit někde na 50%
Vygenerováno za 0.326 sekund