Jaký pohon pro konverzi F3J na elektro

Více
15 roky 8 měsíce nazpět #2497 napsal Standa Stuchlý

pavol polonec napsal: len ak dobre pozeram ten maxon ma vystupny hriadel 4mm co na presnost pristatia nie je nic moc
len taka sranda zo vcerajska kamerka na outrunery:

Maxon nedělá jen jednu převodovku, tady je další a ta by asi již stačila, ale je to zase jen pro tu slabší kategorii motorů.
www.aircraft-world.com/shopexd.asp?id=500 . To video se povedlo, pěkný let.
Pokud Palička a spol dokáží udělat něco co bude cenově přijatelné a technicky dobré, ta to bude fajn. Zatím moc na výběr není.

Pro možnost přispívání do fóra je nutné: Přihlásit se .

Více
15 roky 8 měsíce nazpět #2498 napsal Jan Kubica
Kluci, opravte mě, pokud se mýlím, ale já se domnívám, že "keramika" se u Maxonů vztahuje ke kluzným ložiskům satelitů. Lepší (spíše pro větší výkony) převodovky je mají v jehlových ložiskách.

Na mě jako strojaře tedy ta malá kolečka a veliké výkony a rychlosti moc dojem nedělají, spíše to bude po pár letech zralé na pořádnou prohlídku a po několika desítkách letů na generálku. Pro rekreační létání se mi navíc zdá zisk převodovky oproti oběžce napřímo skoro zanedbatelný, vzhledem k rozdílům v ceně (a nemusí jít o "čínu") a nárokům na údržbu určitě.

Jo, jestli jde o výkony a účinnosti, tak to asi bez "koleček" nepůjde (podle ohlasů na Autonomy mám pocit, že mě to taky čeká), ale je třeba počítat s tím, že každá sranda něco stojí.

Jo, a abych se vrátil k nadpisu - mně se líbí MVVS a mám s nimi i dobré zkušenosti. Ano, jsou o hodně dražší a jen o málo výkonnější než "čína", ale moc pěkně udělané.
H.

Více
15 roky 8 měsíce nazpět #2499 napsal Standa Stuchlý
já volil Maxona kromě jiného také proto, že asi nebude u nich hrozit zadření jehlových ložisek na satelitech. Prostě je nemá a je fakt, že keramika je o dost odolnější než ocel. Samozřejmě pokud je dostatečně mazaná. Nejsem sice strojař, ale pokud občas vidím, kam všude se keramika cpe, na jaké exponované místa, tak bych jí i věřil. Jistě, pokud bude keramická převodovka na větší výkony, tak bude i nebesky drahá. Každá sranda něco stojí.
Co se týká oběžek, tak mám sice taky dvě, ale v trupech, kde by se i kůň otočil. Jednou sem ji nacpal do těsného trupu a stálo to za prad. MVVS špatné nejsou, ale proč jsou tak drahé a těžké, nevím. Měl jsem ROTON 300 a byl skvělý. Jemný chod a tahal jako blázen, jen škoda, že se nedočkal převodovky. Měl jsem ho v Dionovy se 6A123. Nebylo to sice 50m/s, ale lítal docela živě. S převodovkou by to byl zajímavý pohon. Ale když jsem s ním chtěl proletět štít baráku, tak byl najednou nějak málo účinný ;) . Neprošel ....... :mrgreen:

Více
15 roky 8 měsíce nazpět #2500 napsal Tomas Hruby

Jan Kubica napsal: Na mě jako strojaře tedy ta malá kolečka a veliké výkony a rychlosti moc dojem nedělají, spíše to bude po pár letech zralé na pořádnou prohlídku a po několika desítkách letů na generálku. Pro rekreační létání se mi navíc zdá zisk převodovky oproti oběžce napřímo skoro zanedbatelný, vzhledem k rozdílům v ceně (a nemusí jít o "čínu") a nárokům na údržbu určitě.

Problém je v tom, že je poměrně složité najít oběžku, která poskytne pořádný výkon i s menším počtem článků a zvládne přitom velkou vrtuli. Já třeba teď lehce koketuji s tím, že Scorpiona neosadím na RCEK (mám jiná letadla), ale namotoruji ho tak na 400W na F5J (při hmotnosti do 750g by to asi docela stoupalo :D ).
Napadlo mě použít oběžku, ať je to levné, velikostí tak AXI 2217 (jsem omezen průměrem i hmotností). Nojo, ale když jsem to tak procházel, tak pokud chci rozumný počet článků (ideálně tři, víc než čtyři ne), tak mi jako jediné schůdné řešení vychází ta verze 2217/9D s převodovkou, nic jiného rozumně nevychází. Prostě s poklesem kV jde velmi rychle nahoru odpor vinutí a při větších proudech to pak celé padá víš kam :-( Naopak nárůst kV mě tlačí do malé vrtule, což také není ono - a jsme zase u převodovky... Ale pak je na místě otázka, proč se párat s oběžkou a nepoužít radši inrunner, který bude asi o chlup účinnější, bude se lépe montovat do trupu atd. Tohle je mimochodem leckdy problém i při rekreaci - pokud elektrifikuješ něco většího nebo se štíhlým trupem, tak to taky leckdy moc nevychází, ale budiž, u vyšších nároků je to ale problém velmi často.

Mimochodem trochu si rýpnu - právě díky tomu popsanému problému docela dobře fungují pravidla RCEK, při dané velikosti motoru a MINIMÁLNÍM průměru vrtule se bez převodovky zkrátka nedá jít přes určitý limit a výkony se taky postupně hezky stabilizují, že všichni stoupají něco mezi 8 a 12m/s (rozdíl daný hlavně velikostí a hmotností modelu). Fyzika se prostě nedá okecat, sice tu v době kolem nástupu RCEK kdekdo s prominutím žvanil o tom, jak nějaký výrobce udělá super motor za děsné peníze, ale skutek se jaksi nekoná - třeba speciál na RCEK od Megy se zatím projevil spíš několikerým hořením atd...

Více
15 roky 8 měsíce nazpět #2501 napsal Jan Kubica
Já říkal "rekreační létání" :-)

Jinak: mám éro pro termické létání. Z toho, alespoň pro mě, vyplývá, že je mi jedno, jestli se nahoru dostanu rychle nebo pomalu. Připouštím, že to někomu jedno být nemusí, ale potom nejde o termiku!

Fajn, chci stoupat 15 m/s. Na to potřebuji pro 2 kg éro čistý výkon 300 W. Oběžka napřímo může mít účinnost 35%, takže to je 860 W z baterky, ze 4čl. Lipol 58 A. Pro pohon s převodem může být účinnost 45%, tedy 670 W a 45 A. No, a teď ty otázky:
- jaký je reálně dosažitelný rozdíl v hmotnostech a rozměrech obou pohonů
- jaké jsou životnosti a nároky na údržbu
- co za to všechno dám
A to si musí rozmyslet každý sám, někdo si koupí raději větší televizi, někdo silnější auto, někdo pojede k moři, jiný to propije a někdo si holt koupí in-runner s převodem. Nic jiného v tom není.

Jo, jestli chceš pohon pro EUROCUP, tak Ti asi nezbude nic jiného, než sáhnout pořádně do kapsy.

A Mega není žádný speciální motor, jen "převinutý" normální. Speciální motor bude mít tenčí plechy a silnější magnety :lol:

H.

Více
15 roky 8 měsíce nazpět #2502 napsal Tomas Hruby

Jan Kubica napsal: Fajn, chci stoupat 15 m/s. Na to potřebuji pro 2 kg éro čistý výkon 300 W. Oběžka napřímo může mít účinnost 35%, takže to je 860 W z baterky, ze 4čl. Lipol 58 A. Pro pohon s převodem může být účinnost 45%, tedy 670 W a 45 A. No, a teď ty otázky:
- jaký je reálně dosažitelný rozdíl v hmotnostech a rozměrech obou pohonů
- jaké jsou životnosti a nároky na údržbu
- co za to všechno dám

Pro ten případ, který teď prakticky řeším jsem v podstatě rozumné řešení bez převodovky nenašel, nejsem schopen najít něco, co bude při tříčlánku rozumně pracovat s vrtulí víc než 12 palců. Takže je nutno jít do kompromisů - při vrtuli dejme tomu 11x8 by se asi dalo něco najít, ale bude to už oběžka z řady 2814, což přinese velké problémy se zástavbou, hmotnost bude proti variantě 2217 s PG o něco vyšší a stoupavost patrně menší. Prostě děsná práce s řešením, stejných parametrů dosáhnout nelze a velká pravděpodobnost, že stejně skončím u převodovky... Problém je dost v tom požadavku na malý průměr pohonu (což se mimochodem týká i většiny F3J) - kdybych měl trup na kužel 40mm, tak by to tak vyhrocené nebylo, sice by pořád nebyly ideální ty možnosti volby vrtule, ale odpadly by potíže se zástavbou a pak už by asi pro rekreaci klady té jednoduchosti převládly, ale v těsném trupu se řešení hledá hůře :-(

K té rekreaci - měl jsem svého času v Optimě (což bylo letadlo pro zábavu) Feigao s čínskou převodovkou. V podstatě to žádnou velkou údržbu nepotřebovalo (rozebrat tak 2x za rok), prostě jsem létal k plné spokojenosti. A co bylo zajímavé, svou dynamikou letu tato Optima ve své době moc neměla konkurenci, na letišti bylo třeba srovnání s jinou Optimou s Megou napřímo, parametry z hlediska proudu asi tak podobné, účinnost vlastního motoru se asi taky moc nelišila, ale výsledek za letu daný úplně jinou velikostí vrtule se lišil naprosto zásadně, to bylo velmi potěšitelné i při rekreaci...

Mimochodem by bylo možná docela zábavné pro srovnání dát převodovku do RCEK - nechat úplně stejný AXI2208/20, ani neměnit kV, ale přidat mu převodovku a jinou vrtuli - myslím, že bychom se nestačili divit...

Vygenerováno za 0.258 sekund