Jaký pohon pro konverzi F3J na elektro

Více
15 roky 8 měsíce nazpět #2503 napsal Petr Dušek
Já bych do Scorpiona dal tenhle motůrek PJS 1400 . Za tu cenu bez převodovky těžko seženeš lepší... 104g, 400-500W ze 3S

Pro možnost přispívání do fóra je nutné: Přihlásit se .

Více
15 roky 8 měsíce nazpět #2504 napsal Tomas Hruby

Petr Dušek napsal: Já bych do Scorpiona dal tenhle motůrek PJS 1400 . Za tu cenu bez převodovky těžko seženeš lepší... 104g, 400-500W ze 3S

Jo, tohle je velikostí docela dobrý kompromis mezi AXI 2217 a 2814 - díky o něco menšímu průměru než 28xx se to bude lépe montovat... Jinak ale parametrově je to skoro to samé jako 2814/10 - tedy nutnost použít dost malou vrtuli, odhaduji, že už 10x6 bude skoro moc :-(

No asi se podívám na ModelHobby, třeba mě tam něco zaujme, jinak se ale mírně kloním k nějakému malému Kontroniku. Případně jako ekonomická varianta Feigao a Hendrych, těch maximálně 450W ještě Hendrych zvládá a Feigao je docela kvalitní (narozdíl od jiných čínských inrunerů).

Více
15 roky 8 měsíce nazpět #2505 napsal Petr Dušek
Vrtule 10x6 je přímo doporučená, a pan Jelínek předpokládám bude na ModelHobby vystavovat taky.

Více
15 roky 8 měsíce nazpět #2506 napsal Tomas Hruby

Petr Dušek napsal: Vrtule 10x6 je přímo doporučená, a pan Jelínek předpokládám bude na ModelHobby vystavovat taky.

Ano, tohle je reálné, ale jsme zpátky u toho, co jsem psal před pár příspěvky - bude to pohonná jednotka jistě fungující a celkem přijatelná, ale pro optimální chování bych si představoval vrtuli značně odlišnou. No a tady jsem s oběžkou bez převodovky poněkud v pytli :-(

Více
15 roky 8 měsíce nazpět #2507 napsal Jan Kubica

Tomas Hruby napsal:
Pro ten případ, který teď prakticky řeším jsem v podstatě rozumné řešení bez převodovky nenašel, nejsem schopen najít něco, co bude při tříčlánku rozumně pracovat s vrtulí víc než 12 palců. Takže je nutno jít do kompromisů - při vrtuli dejme tomu 11x8 by se asi dalo něco najít, ale bude to už oběžka z řady 2814, což přinese velké problémy se zástavbou, hmotnost bude proti variantě 2217 s PG o něco vyšší a stoupavost patrně menší. Prostě děsná práce s řešením, stejných parametrů dosáhnout nelze a velká pravděpodobnost, že stejně skončím u převodovky... Problém je dost v tom požadavku na malý průměr pohonu (což se mimochodem týká i většiny F3J) - kdybych měl trup na kužel 40mm, tak by to tak vyhrocené nebylo, sice by pořád nebyly ideální ty možnosti volby vrtule, ale odpadly by potíže se zástavbou a pak už by asi pro rekreaci klady té jednoduchosti převládly, ale v těsném trupu se řešení hledá hůře :-(

Tomáši, to ale stavíš závodní éro. A ještě bez omezení výkonu. Takže pokud je úkolem "narvat" do modelu co největší výkon bez ohledu na případné další problémy, musíš zákonitě skončit u inrunneru a převodovky.

Jinak se mi zdá, že se ta účinnost vrtulí trochu přeceňuje (sice jsem si na tom "postavil" rcex stránky), ale reálně jsou ty zisky pár procent. Spíše jde o sladění motoru, vrtule a draku, tam lze získat/ztratit mnohem více. Pokud potřebuješ letět velmi rychle, vyjde i menší vrtule celkem rozumně.

Další věc je potom účinnost motoru - vysokootáčkové mají hodně plochou charakteristiku, kdy účinnost se zatížením klesá jen málo, pomalejší motory mají výraznější maximum. Pokud má potom pomalý motor pracovat s rozumnější účinností, asi vyjde dost velký a těžký. A to může být (resp. u větroňů asi je) problém - kam s ním. Kdyby se Ti do Scorpiona vešel třeba 2820, tak na tom bude výkonově stejně jako nějaká "střídavá 400" s převodem, ale nevejde se.

Existuje ještě nějaké pravidlo, kolik wattů lze dostat z gramu motoru?
H.

Více
15 roky 8 měsíce nazpět #2508 napsal pavol polonec
nadviazem len tak volne
na 1,6-2kg ero sa da pouzit rada axi 2826/8 na 3S alebo 2826/10 na 4S (priemer 35mm)
na 20sek chod motoru sa da stupat bezpecne cez 10m/s pri lahkom modely cez 15m/s

Vygenerováno za 0.253 sekund