Stavba F5j větroně

Více
11 roky 6 měsíce nazpět #14118 napsal Bedřich Koros
Odpověď od Bedřich Koros na téma Stavba F5j větroně
Tak přátelé sleduji jak Petra stále někdo masiruje že nechce teď hned gondolu prodloužit ale myslím, že to opravdu tak nepěchá - to může vždycky.
Ale jelikož cítím už čas abych také něco začal pokud chci pro sezonu 2015 něco vyrobit (ale já budu vákuovat protože konstrkční moc neumím) můžete mi poradit kde sehnat dobrou gondolu a trubku (tj.dobrou a skorem zadarmo-to má být žert) nejlépe na profil centroplánu AG40 při použití normálního motoru myslím, že bude stačit v pohodě Hyperion GS 3014-3020 a to ještě s dosti malou vrtulí a regl tak 40-50 A.

Díky -zdravím Béda.

Pro možnost přispívání do fóra je nutné: Přihlásit se .

Více
11 roky 6 měsíce nazpět - 11 roky 6 měsíce nazpět #14119 napsal draceq
Odpověď od draceq na téma Stavba F5j větroně

Petr Dušek napsal: Když vidím kabely od výškoměru a přijímač ukrytý kdesi v podpalubí... dovolím si krátce ocitovat z pravidel:
"Pro usnadnění počáteční technické přejímky musí být všechny AMRT snadno demontovatelné pro umožnění kontroly.
Připojení AMRT k signálu z přijímače musí být snadno přístupné, aby pořadatel měl kdykoliv během závodu možnost instalace kontrolního AMRT pomocí Y kabelu."

Petře, neboj, ono to tak nevypadá, ale já na spoustu věcí myslím dopředu, aniž by to byl původní záměr :) Výškoměr demontuji z letadla během 30 vteřin s jedním prstem v nose a poslepu ;) :cheer: A jediné, co mi tenhle čas zabere, je že odšroubuji 2 šroubky na servech, které drží průhledné pásky přidržující kabely výškoměru mezi servy.

Výškoměr je do přijímače zapojen přes S-BUS dekodér a asi 5cm prolužovací kablík. Spojka výškoměr-prodlužka, stejně jako spojka výškoměr-regulátor, jsou "uskladněny" ve volném prostoru pod zátěžovou trubkou, odkud jdou pohodlně vytáhnout a rozpojit. A samozřejmě sem lze napíchnout i kontrolní Y kabel s kontrolním výškoměrem.

(Kam ho v tom letadle dají v případě, že budou chtít kontrolovat za letu, už pravidla ale neřeší, všimli jste si? :) Nebo je tam někde napsáno, že soutěžící je povinen nechat v letadle prostor pro umístění kontrolního AMRT za letu? Já bych tam to místo asi našel, kdybch hooodně chtěl.... ale co ostatní? :) )

Tenhle systém tam není primárně kvůli kontrolám, ale proto, aby šlo rychle a bez problémů prohazovat výškoměr mezi RCEV a F5J a zároveň šlo s oběma letadly lítat i bez výškoměru. K přijímači se při tom vůbec dostat nepotřebuji. Ale pokud by jej přeci jen někdo chtěl mermomocí vidět, stačí povolit zbylé 2 šrouby serv (případně i 3 šrouby držící zátěžovou trubku, ale to není pro přístup k přijímači nutné), serva (případně i trubku) vyndat a přijímač může volně ven. Toto je otázka cca. 10 minut i se zpětnou montáží, a předpokládám, že k přijímači zase tak často nepolezu ;)

Napájení přijímače je samozřejmě vedeno mimo výškoměr - pro inspiraci sem můžu hodit schéma elektroinstalace.

Ale ponouknul jsi mě tím k jistému zlepšení - ty průhledné pásky nahradím otočnými západkami nebo pružnými příchytkami tak, abych mohl výškoměr vyndat z letadla i bez použití nářadí (tzn. šroubováku) v horizontu zhruba 10 vteřin ;)

EDIT - tak, tady přihazuju to schéma elektriky ;)

běžný stav s výškoměrem:

Příloha nebyla nalezena.

plus schéma bez výškoměru (po odpojení):

Příloha nebyla nalezena.

a s kontrolním výškoměrem zapojeným na Y kabelu:

Příloha nebyla nalezena.

P.S. - ty odbočky napájecích větví u přijímače jsou z důvodu rozložení protékajícího proudu na více konektorů
Poslední úprava: 11 roky 6 měsíce nazpět

Více
11 roky 6 měsíce nazpět - 11 roky 6 měsíce nazpět #14120 napsal Michal Cink
Odpověď od Michal Cink na téma Stavba F5j větroně

Ale jelikož cítím už čas abych také něco začal pokud chci pro sezonu 2015 něco vyrobit (ale já budu vákuovat protože konstrkční moc neumím) můžete mi poradit kde sehnat dobrou gondolu a trubku (tj.dobrou a skorem zadarmo-to má být žert) nejlépe na profil centroplánu AG40 při použití normálního motoru myslím, že bude stačit v pohodě Hyperion GS 3014-3020 a to ještě s dosti malou vrtulí a regl tak 40-50 A.

Jestli mi dáš mailovku, můžu ti poslat foto gondol, co mám doma. Jedna je na hl 190, druhá 200mm. Můžem se nějak domluvit na tom "skoro zadarmo".. M. :)

Více
11 roky 6 měsíce nazpět #14121 napsal Bedřich Koros
Odpověď od Bedřich Koros na téma Stavba F5j větroně
Ahoj Michale.
Díky za odpověď a zde máš adresu budu rád za foto bedrich.koros@tiscali.cz .
Napiš mi prosím také nějaké míry pro určení délky čumáku před náběžnou hranou křídla. Hloubku křídla budu mít cca.265mm a profil AG40.

Díky Béda

Více
11 roky 6 měsíce nazpět - 11 roky 6 měsíce nazpět #14122 napsal Michal Cink
Odpověď od Michal Cink na téma Stavba F5j větroně
Tak to asi nebude mít moc smysl Ti něco posílat, protože ty hl. jsou maximální možné. :)

Více
11 roky 6 měsíce nazpět #14123 napsal draceq
Odpověď od draceq na téma Stavba F5j větroně
Mno, myslím, že pokud chce stavět F5J, jakože podle hloubky křídla to tak vypadá, bude potřebovat asi trošku jinou velikost gondol :)

Ohledně trubky se můžeš zkusit ozvat Tomáši Hlavinkovi, s gondolou to bude poněkud horší. Zrovna obrovská nabídka jich na trhu není. Jestli nechceš platit sedmičku za gondolu Supry, zkusil bych zavolat Karlu Svobodovi z Hobby-Arény, jak to vypadá s tou plánovanou prodlouženou verzí té mojí gondoly. Nebo použít tuhle, ale pokud chceš lehký motor, musíš udělat ocasky pod 50g celkem (ne, že by to nešlo, Milan Mačinga měl potaženou výškovku s váhou tuším 30g, kam je to do mých 42). A nebo jít cestou gondoly z Mandarina od Reicharda (tam ale nevím, nakolik si délkově pomůžeš, neměl jsem ji ještě v ruce). Kdo další je schopen na zakázku udělat gondolu za slušnou cenu netuším, ale podle mě by se ještě nějaké varianty snad našly... Takže uvidíme, kdo poradí dál.

Vygenerováno za 0.252 sekund