Altis V4 - Když se něco opravdu povede...

Kategorie: Ostatní Zveřejněno: pondělí 15. duben 2013 20:23 Napsal admin


ramecek-altis Firma AerobTec v těchto dnes vypustila "do světa" nový výškoměr pro modeláře -  a to Altis V4. Pojďme se na něj podívat blíže.

První, čeho si určitě všimne každý, je, že nový Altis V4 je téměř dvakrát větší a má integrovaný OLED displej. Při podrobnějším zkoumání zjistíme, že i když je opravdu Altis V4 větší, tak se i přesto vejde do RCEK s házedlovým trupem. Sice těsně, ale vejde - a tudíž nenastává problém, kterého jsem se docela obával. Je to tím, že je prostě stále velmi plochý, a tak se dá pěkně přilepit pod kabinku a nepřekáží.

Díky OLED technologii displeje je perfektně čitelný a upřímně mne velmi překvapila jemnost displeje. Vidíte každý pixel a vše je pěkně ostré. Hmotnostně je pouze o 3 gr. těžší, což je milé překvapení vzhledem k výše zmiňovaným změnám.

Co dále vidíme na hardware samotném je ještě na horní straně micro-USB konektor, pro přímé připojení k počítači. Nepotřebujete tak žádný externí prvek ani ovladače pro spojení s počítačem. Prostě připojíte a zařízení se tváří jako "flashka" s pamětí 3,9 MB. Zespodu jsou dva porty pro externí zařízení nebo na připojení k telemetrii třetí strany. Níže ještě specifikace.

  • Paměť: 3.9MB (cca. 15 hodin záznamu s 0.1s vzorkováním)
  • Vzorkování: 0.1 – 25.5s (volitelné uživatelem po 0.1s krocích)
  • Rozměry: 20 x 33 x 6.5mm, délka kabelu 10cm
  • Váha: 8g s JR koncovkou
  • Napájéní: 4 – 12.6V
  • Zaznamenává:
    • výšku
    • napětí
    • teplotu
    • signál motoru
  • Kompatibilní se všemi pravidly (FAI F5J, ALES, etc.)
  • OLED displej (konfigurovatelné rozmístění prvků)
  • Podpora telemetrie u systému Jeti model® a Multiplex® M-Link
  • Upgrade firmware
  • Integrované USB - Netřeba převodníky nebo ovladače
  • AerobTec Altis Flight manager software pro Windows

Funkce

Tolik k popisu hardware a jdeme na funkce.

Jakmile poprvé zapojíte výškoměr k napájení, rozsvítí se jasně modrou barvou doslova hromada informací. V továrním nastavení je výškoměr (resp. výstup na displej) nakonfigurován tak, že zobrazuje v několika řádcích až překvapivě mnoho informací a to :

A - výška
F - F5J výška
I - vstup plynu
t - čas
U - napětí
M - max výška

altisv41 altisv42

Vrhám se na připojení výškoměru k počítači, stahuji novou aplikaci (http://www.aerobtec.com/download/install_afm_3.0.0.exe) a zastrkávám usb do počítače. Čekám nějakou divočinu, ale za dvě vteřiny se již Altis Flight Manager připojuje k zařízení a může začít zkoumání "vnitřností". Rozhraní jako takové se příliš nezměnilo a tak najdeme vše podstatné tam, kde jsme zvyklí (včetně značky, kdy byl vypnut motor, kdy nastala max F5J výška, teplota, vario atd.).

AFM3

Dostávám se k "jádru pudla" a to je nastavení samotného výškoměru. Na výběr máte buď Altis V3 nebo Altis V4, volím druhé a dostávám se do nastavení.

Lze zvolit ze dvou stylů:

  • Striktní F5J obrazovka, kde máte jen verzi firmware, a velkým napsáno F5J výšku
  • nebo druhá volba, která vám umožní si nastavit do šesti vystupních řádků cokoliv, co vás napadne z nabízených možností. Jsem mile potěšen, neboť konečně vidím teplotu (jestli se potím, protože je fakt vedro, nebo jsem tak nízko :-D), F5J výšku ale i maximální výšku v záznamu. Praktické - neboť zjistíte, zda jste po vypnutí motoru byli výše nebo ne a jen padali dolů jako hrušky.

Zajmavostí, a pro mne naprosto nejlepší funkcí celého výškoměru, je tzv. tréningový mód. Toto nastavení způsobí, že zapnete výškoměr, letíte, přistanete, podíváte se na F5J výšku, a aniž byste vypli nebo restartovali výškoměr vezmete éro a letíte znova. Pokud se dostanete pod 8 metrů, tak se při dalším spuštění motoru F5J výška vynuluje a zapíše se nová v tomto letu. Konečně nemusím neustále vyndávat konektory a zapojovat jako ve středověku. Drobnost ale potěší.

Samozřejmně nechybí ani povolení restartu motoru a jiné věci.

Srovnání Altis V3 a V4

altisv43 altisv44 altisv45

Do házedlového trupu pro RCEK je docela problém to vše narvat, ale pokud vyvinete abnormální sílu nebo inteligenci není problém. V házedle to je snadné a bez problémů.

altisv46 altisv47

Praktický test

Pochopitelně jsem výškoměr otestoval i v letu. Doma jsem nastavil vše potřebné a vyrazil na letiště. Displej je čitelný i na přímém slunci, takže s tím nebude nejmenší problém. Vše funguje perfektně, restarty restartují, F5J výška se zaznamenává jak má, max výška taky, teplota byla 28 stupňů (konečně jaro!).

Odjíždím domů spokojen a kontroluji logy jak to lítalo.

Pokud bych měl ještě podporovanou soupravu pro přenos telemetrických údajů do vysílačky, bylo by to super... Takto jsem trošku ochuzen, ale co už.

Celkově bych to shrnul tak, že jsem měl v rukách opravdu ideální modelářský výškoměr, který nemá konkurenci a za necelých 1500 snad není ani co řešit. Snadné nastavení, instalace, ovládání ... prostě krása.

No a protože jsou v AerobTecu inovátoři, tak nespí na vavřínech slávy, a společně se SORG V4 (www.rcsoftware.cz) připravují takovou technickou třešničku na dortu a to v podobě QR kódu. Kdo nezná, tak se jedná o takový zhluk čtverečků, který se vyfotí mobilem a vypadne z toho nějaká informace. V tomto případě, pokud bude soutěž probíhat na SORG V4, člověk při registraci uvede sériové číslo výškoměru a následně, když přistane, má možnost časoměřič pouze vyfotit mobilem QR kód na Altis V4 a naše aplikace pro androidí telefony (mimochodem má v sobě stopky, takže dokážete celou soutěž odčasoměřit v této aplikaci,včetně zapsání a online odeslání výsledků) sama zjistí na kterém startovišti, a ve kterém kole / skupině jste právě doletěli a sama odešle výsledky do centrálního počítače. Nepotřebujete už žádne papírky a rychlé spojky, které pořád něco ztráceli nebo měli nečitelné zápisy rukou.

Taktéž vyvíjíme aplikaci pro rychlé nastavení výškoměru přímo na soutěži. Stačí Altis V4 připojit k telefonu, a aplikace nastaví přesně všechny požadované parametry, jak si přeje pořadatel.

Další informace dozajista naleznete na FB stránkáh Aerobtecu (http://www.facebook.com/pages/AerobTec/320905057930485) nebo na www stránce : http://www.aerobtec.com/

Takže abych to shrnul. Altis je skvělý výškoměr, který aktuálně nemá konkurenci a za cenu okolo 1500,- není co řešit ! 

Zobrazeno: 8528

Stoupák.cz je nezávislým komunitním webem. Pokud máte cokoliv, co by jste chtěli zde uveřejnit, neváhejte nás kontaktovat. Rádi se podělíme o zajímavé informace, reportáže nebo návody.

Weby přátel

vpmodel

Chceš tu být ? napiš nám

Koho podporujeme a kdo nás ?

Chceš tu být ? napiš nám